Συνεντεύξεις

A. Kαμπουράκης: «Να δείξουμε πως μπορούμε να έχουμε μια Ρόδο Ανοιχτή και Ασφαλή»

«Να είναι ασφαλές το νησί της Ρόδου για την υγεία όλων, με ανοιχτή την οικονομία του και τον τουρισμό του», είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής για τον οποίο εργάζεται συστηματικά και αδιάλειπτα, σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας, με όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, δηλώνει, σε συνέντευξη του σήμερα στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο δήμαρχος Ρόδου εκτιμά πως υπάρχει χαλάρωση των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού και χάθηκε κάπου η αυτοπειθαρχία, ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως τα «νέα όπλα» στην μάχη κατά το ιού, σε συνδυασμό με την ατομική ευθύνη, θα εξασφαλίσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, διότι οι αντοχές όλων έχουν ήδη εξαντληθεί.
Ο δήμαρχος Ρόδου ξεκαθαρίζει στην ίδια συνέντευξη, πως δεν προσφέρεται το «χρέος προς τον Δημότη», για ανευθυνότητες, εγκληματικά «απρόσεκτου» λαϊκισμού, σχολιάζοντας την πρότασή του για εμβολιασμό των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, ενώ δηλώνει προσηλωμένος στον στόχο της δημοτικής αρχής για «μια Ρόδο που λάμπει» τονίζοντας πως παραμένει δεσμευμένος στο πρόγραμμα της παρατάξεως και τιμά το λόγο που έδωσαν τα μέλη της στους Ροδίτες.
Απαριθμεί εξάλλου μια σειρά από έργα που ολοκληρώθηκαν, καθιστώντας σαφές πως:
«Εύκολα ή δύσκολα, πρέπει να τελειώσουμε με το παλιό, για να δώσουμε χώρο στο καινούργιο», προσθέτοντας πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο, για να ανήκει η Ρόδος στους πρωταγωνιστές, της «επόμενης μέρας».
Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη:
• Κύριε δήμαρχε να ξεκινήσουμε από αυτό που μας καίει όλους. Πώς τα πάμε σε σχέση με την πανδημία και κατά πόσο μπορούμε να αισιοδοξούμε για το άνοιγμα της οικονομίας και τον τουρισμό μας;
Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε σε αυτή την παγκόσμια περιπέτεια, μέχρι και σήμερα που μιλάμε κ. Αθανασίου, ο Δήμος Ρόδου εργάζεται συστηματικά και αδιάλειπτα, σε ανοιχτή γραμμή συνεργασίας, με όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, με ένα και μόνο στόχο: Την ασφαλή και ανοιχτή Ρόδο. Ασφαλή για την υγεία όλων, με ανοιχτή την οικονομία της και τον τουρισμό της.
Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις, σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε όλο το νησί, με προτεραιότητα τα σχολεία μας. Ενισχύουμε συνεχώς το δυναμικό των καθαριστριών, για όλες τις σχολικές μονάδες και η Ρόδος ήταν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, να μοιραστούν tablets στα σχολεία, για να δοθούν σε μαθητές που αδυνατούν να τα αποκτήσουν μόνοι τους, ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Το περσινό καλοκαίρι καταφέραμε, όλοι μαζί να θωρακίσουμε την υγειονομική αξιοπιστία της Ρόδου, και να φιλοξενήσουμε χιλιάδες επισκέπτες, χωρίς σοβαρό πρόβλημα. Αυτή η επιτυχία ίσως και να μας χαλάρωσε κάπως, με αποτέλεσμα η εξέλιξη να μην είναι εκείνη που θα θέλαμε. Χάθηκε κάπου η αυτοπειθαρχία.
Τώρα είμαστε στο «τρίτο κύμα», όπως όλη η χώρα, αλλά και όλη η Ευρώπη. Και αισιοδοξούμε πως τα νέα όπλα, που έχουμε πλέον στα χέρια μας, τα self-tests και τα εμβόλια, θα συνδράμουν, έτσι ώστε μαζί με την ατομική ευθύνη, που είναι απαράβατος κανόνας, να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, διότι οι αντοχές έχουν ήδη εξαντληθεί. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως γνωρίζετε προχωρήσαμε και σε ένα πρωτοποριακό, για όλη την αυτοδιοίκηση, μέτρο και λάβαμε τα εύσημα από παντού, του έκτακτου επιδόματος των 300€, γι’ αυτούς που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας. Μάλιστα, θέλοντας να διευρύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τους δικαιούχους, δώσαμε προθεσμία μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, για να μας αποσταλούν και όσα δικαιολογητικά έλειπαν, από αιτήσεις συνανθρώπων μας που είχαν κατατεθεί, αφού ο αριθμός τους ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.
Καταλαβαίνω, πως λόγω και των δυσκολιών που συνεχίζονται, θα συνεχίσει και η κοινωνική πολιτική να είναι προτεραιότητα για το Δήμο Ρόδου, σωστά;
Πράγματι, η κοινωνική πολιτική είναι και θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Ένας Δήμος είναι η πιο κοντινή εξουσία στον πολίτη, γι’ αυτό και πρέπει να νιώθει τη στήριξή της, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και δυσκολίες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, κι ας την πολέμησαν ορισμένοι, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.
Για μας μετράει το αποτέλεσμα, η ανακούφιση σε συμπολίτες μας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Κι εδώ να τονίσω, πως οικονομικές ενισχύσεις σε συμπολίτες μας, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίνει και ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας. Και μάλιστα ο αριθμός των δικαιούχων έχει αυξηθεί σημαντικά. Στον Δ.Ο.Π. λειτουργεί και το Συσσίτιο, που μοιράζει καθημερινά φαγητό, σε περίπου 250 συμπολίτες μας, δύο φορές την μέρα, σε όλο το νησί.Επιπλέον των εκτάκτων, σε ηλικιωμένα άτομα, στο Κ.Η.Φ.Η. Παράλληλα, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής αξιοποιεί τα προγράμματα των υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.), εξασφαλίζοντας πόρους για την αγορά τροφίμων.
Κάνατε και μία πρόταση να έχουν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Γιατί αυτή η διάκριση, θα μπορούσε και κακοπροαίρετα να αναρωτηθεί κάποιος;
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι δίπλα στην κοινωνία. Και ειδικά στους πιο αδύναμους, που δεν έχουν, πουθενά αλλού να στηριχτούν. Όταν στον Δήμο Ρόδου είχαμε ακόμη και εξαιρετικά προσεκτικούς αντιδημάρχους και αρκετούς υπαλλήλους των υπηρεσιών μας, να νοσούν με κορωνοϊό, πώς θα έρχονται σε επαφή. Πώς θα εξυπηρετήσουν άμεσες ανάγκες των δημοτών μας;
Και οι έχοντες την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, τους απαγορεύουμε έτσι να την υπηρετούν;;; Αλλόκοτοι φαρισαϊσμοί…., ξένοι με εμένα. Καμιά διάκριση λοιπόν! Ζωτική ανάγκη, είναι η σωστή περιγραφή. Αλλά δυστυχώς ακόμη και μέσα στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει μεγάλη υποκρισία και εξαντλείται από κάποιες πλευρές, κάθε αφορμή, για τοξική αντιπαράθεση. Δεν προσφέρεται το «χρέος προς τον Δημότη», για ανευθυνότητες, εγκληματικά «απρόσεκτου» λαϊκισμού…
Η πανδημία κύριε δήμαρχε, κατά πόσο επηρεάζει την υλοποίηση του προγράμματός σας και τη δέσμευση που είχατε αναλάβει, για μια Ρόδο που θα λάμπει ξανά;
Αναμφίβολα, όπως ολόκληρος ο πλανήτης, βρεθήκαμε σε «αχαρτογράφητα νερά». Δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες και υποχρεωθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία, στην ασφάλεια, στην κοινωνική φροντίδα.
Όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως παραμένουμε δεσμευμένοι στο πρόγραμμά μας, και τιμάμε το λόγο μας με τους συμπολίτες μας. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και θα σας αναφέρω ενδεικτικά παραδείγματα.
Πρώτα απ’ όλα, έχουμε πλέον το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου, προϋπολογισμού 30,8 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ, που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, που έχει ανάγκη εδώ και δεκαετίες το νησί μας. Το έργο αυτό επιβεβαιώνει τον σεβασμό μας στο περιβάλλον, στους Ροδίτες και στις Ροδίτισσες. Η απόφασή μας για ελάφρυνση των πολιτών, από την υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική, είναι αδιαπραγμάτευτη. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα φτάσει, όπου χρειαστεί, μέχρι ο Ροδίτης να επιβαρύνεται, όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, με το πραγματικό ποσό που του αναλογεί, και όχι «πολύ παραπάνω». Εδώ να σημειώσω ακόμη, το σχεδιασμό και την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού, ώστε να παρέχουμε προς τους δημότες, σύγχρονα συστήματα διαλογής στην πηγή, διαφόρων ειδών απορριμμάτων και αποβλήτων, για την επίτευξη των τόσο αναγκαίων πια στόχων, στην ανακύκλωση. Όλα αυτά γίνονται διαφορετικά από… πριν: γίνονται έντιμα και κοιτώντας τον Ροδίτη και την αλήθεια κατάματα!!!
Έπειτα, μετατρέπουμε τη Ρόδο σε «Έξυπνη Πόλη», με την εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων εξυπηρέτησης του πολίτη, και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, με την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τρικκαίων, και την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. – «e-TRIKALA A.Ε.», για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ρόδου.
Ακόμη, επενδύουμε στην ηλεκτροκίνηση, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Παραλάβαμε ήδη τα πρώτα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της Μεσαιωνικής Πόλης. Προχωράμε στην αλλαγή του μοντέλου μετακινήσεων, προς όφελος της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας.
• Συμπεραίνω λοιπόν πως η πανδημία δεν σταμάτησε το δημοτικό έργο…
Δεν έχουμε κ. Αθανασίου, κανένα περιθώριο απώλειας χρόνου και χρήματος. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό. Να σας πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα; Βρήκαμε, μετά από επισταμένη έρευνα, 217 μεταφορικά μέσα, οχήματα, δίκυκλα, φορτηγά, μηχανήματα έργων, τα οποία, ενώ ήταν πλέον άχρηστα «κουφάρια», διατηρούσαν άδειες κυκλοφορίας και επιβάρυναν οικονομικά τον Δήμο, μέχρι να καταφέρουμε να τα αποσύρουμε, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Γνωρίζετε ότι προχωρήσαμε στη γενναία μείωση των ανταποδοτικών τελών του Δήμου Ρόδου, κατά -23% στο οικιακό τιμολόγιο και κατά -16% στο επαγγελματικό τιμολόγιο, από την 01η Ιανουαρίου του 2021.
Μάλιστα, σε πέντε περιοχές της πόλης μας, που οι κάτοικοι τους «το έχουν εξαιρετική ανάγκη», μειώθηκαν επιπλέον -15%. Το υλοποιούμε αυτό, μη διαπραγματευόμενοι με «συμφέροντα», και μη κλείνοντας το μάτι σε «απειλές και μηνύσεις»…. Διορθώνουμε παλιά λάθη, παραλείψεις που έγιναν προ ετών. Που έγιναν σκόπιμα. Χωρίς δικαιολογία… Με συνέπεια οι Ροδίτες να επιβαρύνονται άδικα, και να μην βλέπουν τον ένα-ενιαίο Δήμο, στο νησί μας.
• Τελειώνει εύκολα το «παλιό»; Τι δείχνει η μέχρι σήμερα εμπειρία σας, στο τιμόνι του Δήμου;
Εύκολα ή δύσκολα, πρέπει να τελειώσουμε με το παλιό, για να δώσουμε χώρο στο καινούργιο. Το ξέραμε. Δεν μας ξαφνιάζει. Κι αυτό κάνουμε, γιατί αυτό είναι το σωστό, από κάθε άποψη. Γι’ αυτό και βλέπουμε μπροστά. Η βιωσιμότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός. Προς τα εκεί λοιπόν, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και υπεύθυνα, με καινοτόμες δράσεις, όπως αυτές που σας περιέγραψα και με διαφάνεια. Είμαστε στο σωστό δρόμο, για να ανήκει η Ρόδος στους πρωταγωνιστές, της «επόμενης μέρας».
• Λόγω και της μακράς εμπειρίας σας, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω πώς βλέπετε να πηγαίνει η φετινή τουριστική σεζόν για τη Ρόδο και τι μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια;
Κοιτάξτε, υπάρχουν ακόμη μεγάλες αβεβαιότητες. Χρειάζεται προσπάθεια απ’ όλους μας, για να πετύχουμε το καλύτερο. Ο καθένας πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, να προστατέψει τον διπλανό του, να προστατέψει τον τόπο του. Εμείς θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη, και κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει για λογαριασμό μας. Γι’ αυτό, και όπως σας είπα, ο Δήμος Ρόδου εργάζεται νύχτα-μέρα. Πάρτε και το παράδειγμα του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ρόδου, που φιλοξενούμε αυτές τις ημέρες. Ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, με τα μάτια, όλων των φίλων του αθλήματος παγκοσμίως, πάνω στη Ρόδο μας. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τηρούνται σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θέλουμε. Να δείξουμε, πως μπορούμε να έχουμε μια Ρόδο Ανοιχτή και Ασφαλή. Αυτή η «χρυσή τομή», θα κρίνει και τη φετινή σεζόν. Όσο για τα επόμενα χρόνια, είναι βέβαιο πως το τέλος της πανδημίας θα εκτοξεύσει τα ταξίδια. Θα είναι η πιο άμεση και βαθιά ανάγκη, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η Ρόδος μας είναι ένα παγκόσμιο brand και είναι στο χέρι μας, με την κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία όλων, να μετατρέψουμε την «επόμενη μέρα» σε ανάπτυξη, δουλειές, εισοδήματα, ευκαιρίες για τους νέους μας, να μένουν στον τόπο τους.
Πιστεύω ακράδαντα στη Ρόδο, εμπιστεύομαι τους Ροδίτες, για αυτό και είμαι βέβαιος, πως παρά το γεγονός ότι ο πήχης των προκλήσεων είναι πολύ ψηλά, θα καταφέρουμε για άλλη μια φορά, να περάσουμε από πάνω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου