Ξεκίνησαν οι εργασίες στον κήπο «Ήχος και Φως». Χθες έπιασαν δουλειά τα σκαπτικά μηχανήματα και οι παρεμβάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2019.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κοινοπραξίας «Στήριξις Τεχνική ΑΕ – Πάνου ΑΕΒΕ», που ανέλαβε την αξιοποίηση του δημοτικού κήπου στην πλατεία Ρίμινι, κ. Κώστα Βρούχου, η εκπόνηση της μελέτης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, δεδομένης και της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
«Οι εργασίες στον κήπο του Ήχος και Φως ξεκίνησαν και εκτιμούμε ότι θα εξελιχθούν ομαλά. Σε συνεργασία με την αρχαιολογική Υπηρεσία προχωράμε στην εκπόνηση της μελέτης και δεν βλέπουμε να προκύπτουν προβλήματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου. Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι με την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2019», είπε ο κ. Βρούχος.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της κοινοπραξίας «Στήριξις Τεχνική ΑΕ – Πάνου ΑΕΒΕ» η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση του δημοτικού κήπου στην πλατεία Ρίμινι, που έγινε ευρύτερα γνωστός με την ονομασία «Ήχος και Φως».
Με την υπογραφή του προσυμφώνου, τον Ιανουάριο του 2016, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών από όλες τις αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένης και της εγκρίσεως της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο δημοτικός ανθόκηπος θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού. Θα λειτουργεί επίσης και μια καφετέρια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ βαρύτητα έχει δοθεί στο ηλεκτρονικό πολυθέαμα, μέσω τετραδιάστατης πλατφόρμας. Με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το γραφείο του πρώην δημάρχου Ρόδου Γιώργου Γιαννόπουλου, προβλέπεται να ανοίξει ο κήπος για να υποδεχθεί τους πολίτες. Γίνεται κομμάτι ουσιαστικό των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Δεν υπάρχουν πια εκδοτήρια και η καγκελόπορτα της εισόδου παραμένει ανοιχτή. Όλη η επιφάνεια του κήπου, που βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτή της πλατείας Ρίμινι, αποκτά κοινόχρηστο χαρακτήρα με ελεύθερη για τον δημότη πρόσβαση.
Προβλέπεται συγκεκριμένα η λειτουργία αναψυκτηρίου στην δυτική πλευρά του κήπου και η λειτουργία σύγχρονης παιδικής χαράς. Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο αμφιθέατρο, οι κερκίδες όπου ήταν αναπτυγμένα έως πρόσφατα τα καθίσματα θέασης του «Ήχος και Φως» μετατρέπονται σε ανοικτό αμφιθέατρο υπαίθριων εκδηλώσεων για τις ανάγκες του Δήμου και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Οι εργασίες που απαιτούνται είναι εργασίες συντήρησης των χαρακτηριστικών ροδίτικων ψηφιδωτών που κοσμούν τόσο το ευρύ πλατύσκαλο του πρώτου επιπέδου όσο και τις επιφάνειες των κερκίδων αυτές καθ’ εαυτές. Αποτελούν τεκμήριο της χρήσης του χώρου για μια περίοδο της ιστορίας του, που καλύπτει 50 χρόνια και πρέπει να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να παραμείνουν σαν ένα κομμάτι μνήμης της ιστορίας αυτής.
Η ίδια μελέτη προβλέπει την μεταφορά του χώρου των θεατών του οπτικοακουστικού θεάματος στο νοτιοδυτικό τμήμα του κήπου και σε επαφή με την μεσαιωνική τάφρο. Προβλέπεται η δημιουργία αίθουσας για την εξυπηρέτηση λειτουργίας οπτικοακουστικού θεάματος προσομοίωσης 4D κλειστού χώρου. Ο θεατής θα νοιώθει δονήσεις εκρήξεων ή σεισμών καθώς αυτές συμβαίνουν στη διάρκεια της αφήγησης, επενδυμένες με ακουστικά ερεθίσματα υποβοηθητικά της διαδικασίας βιωματικής συμμετοχής στο δρώμενο.
Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία μουσειακού συγκροτήματος στον ίδιο χώρο και αίθουσα φιλοξενίας μόνιμης έκθεσης ή περιοδικών εκθέσεων. Στον κήπο δημιουργούνται ξανά πεζόδρομοι και μονοπάτια από πατημένο νταμαρόχωμα, εγκυβωτισμένα σε κράσπεδα πωρόλιθου.
Σχεδιάζεται επιπλέον η λειτουργία χώρου δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με θέμα «δρώμενο παραμυθιού». Η θεματολογία θα είναι συναφής με το οπτικοακουστικό θέαμα προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία. Προβλέπεται ακόμη η αξιοποίηση του θερμοκηπίου της περιόδου της Ιταλοκρατίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ