Ειδήσεις

Με τον εφιάλτη ενός πυρηνικού ατυχήματος ξεκίνησε η 9η μέρα της ρωσικής εισβολής – Χτύπησαν πυρηνικό εργοστάσιο

Με τον εφιάλτη ενός νέου Τσερνόμπιλ ξεκίνησε η 9η ημέρα της ρωσικής επίθεση στην Ουκρανία, καθώς πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, που χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού. Το Κίεβο διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι “εγγυημένη”, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μόσχα για “πυρηνική τρομοκρατία”.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει υποστεί κρίσιμη ζημιά και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι επί του παρόντος φυσιολογικά, σύμφωνα με το CNN, που προσθέτει ότι η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο κατασβέσθηκε.

“Στις 06:20 η πυρκαγιά στο κτήριο εκπαίδευσης του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια στο Ενεργκοντάρ κατασβέσθηκε. Δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες”, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο”, καθησύχασε μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Ζελένσκι: Ετοίμαζαν αυτήν την επίθεση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Facebook νωρίς την Παρασκευή, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε σκόπιμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

“Τα ρωσικά τανκς πυροβολούν τα ατομικά μπλοκ που είναι εξοπλισμένα με θερμικές συσκευές απεικόνισης. Ξέρουν τι πυροβολούν. Ετοιμάζονταν για αυτήν (επίθεση)”, έγραψε στην ανάρτησή του, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην τραγωδία του Τσερνόμπιλ και στα θύματά της. “Για όλους τους Ουκρανούς, για όλους τους Ευρωπαίους, για όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη λέξη “Τσέρνομπιλ”, πόσα θύματα υπήρξαν”.

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, που συνέβη στη Σοβιετική Ουκρανία, θεωρείται το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Ήταν μια “παγκόσμια καταστροφή που επηρέασε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων” και είχε διαρκή αντίκτυπο στη χώρα, είπε ο Ζελένσκι.

Συνεχίζοντας ο Ζελένσκι τόνισε ότι το ίδιο το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στο εργοστάσιο είναι από μόνη της μια εξαιρετικά επικίνδυνη πράξη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή καταστροφή. “Υπάρχουν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ουκρανία. Αν ένας από αυτούς εκραγεί, αυτό είναι το τέλος για όλους, αυτό είναι το τέλος της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

“Καμία χώρα εκτός από τη Ρωσία δεν έχει πυροβολήσει ποτέ τους αντιδραστήρες ενός πυρηνικού σταθμού. Είναι η πρώτη φορά, η πρώτη φορά στην ιστορία”, πρόσθεσε, προτρέποντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να “ξυπνήσουν τώρα” και να σταματήσουν τις ρωσικές δυνάμεις “πριν αυτό υπάρξει πυρηνική καταστροφή. ”

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση “να σταματήσει η χρήση βίας” στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον “του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες”.

“Επέμβαση του ΝΑΤΟ” αξίωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας
Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας, ο Χέρμαν Χαλούσενκο, αξίωσε σήμερα επέμβαση του NATO, την ένατη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.

“Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα”, ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.

Υποστήριξε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη.

Οι ισχυρισμοί του είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ουκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.

“Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας”, σύμφωνα με τον κ. Χαλούσενκο.

Η κυρία Γκράνχολμ επιβεβαίωσε μέσω Twitter τη συνδιάλεξη με τον ουκρανό ομόλογό της.

“Μόλις μίλησα με τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εργοστάσιο είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν”, ανέφερε η υπουργός του Τζο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες της εγκατάστασης προστατεύονται από ισχυρά περιβλήματα για την αποτροπή της διαρροής ραδιενέργειας και έκλεισαν με ασφάλεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου