Ειδήσεις

Δηλώσεις του δημάρχου για την εκδήλωση προς τιμή της Δωδ/σου στη Βουλή και άλλα θέματα

«Οφειλόμενη» αλλά και επιτυχημένη χαρακτήρισε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, που εορτάζεται στις 7 Μαρτίου. Με δηλώσεις του ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε τα εξής:
«Ήταν οφειλόμενη από την άποψη ότι έπρεπε να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτίοντας φόρο τιμής και σεβόμενοι τους αγώνες τους ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η επετειακή εκδήλωση της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου -καθώς πολλοί πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά την ιστορία και την σημασία της για την χώρα. Εμείς δεν χάσαμε ποτέ την ελληνική μας ταυτότητα και υπήρξαμε σε όλη μας την ιστορική πορεία των 3000 ετών ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Αυτόν τον συμβολισμό, εκτιμώ πως κατάλαβαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση».
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό σημείο που τέθηκε στην εκδήλωση, ειδικά για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, όπου δόθηκε η δυνατότητα σε όλους, όσοι έλαβαν τον λόγο, να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους για μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα: «Για να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να δούμε τι είχαμε, τι χάσαμε και τι μας στέρησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα μνημόνια. Ένα σοβαρό θέμα που τέθηκε ήταν το φορολογικό καθεστώς –το οποίο κακώς έμεινε γνωστό ως ‘προνόμιο’. Είτε ήταν ο φόρος που είχε καθιερωθεί μετά την Ενσωμάτωση που καταργήθηκε το 1981, είτε οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που κι αυτοί καταργήθηκαν παρά τις προσπαθειες μας. Εκεί αναδείχθηκε το πρόβλημα των νησιών που έχουν είτε λόγω γεωγραφικής θέσης, είτε λόγω των μεταφορών κ.λπ.»
Άλλο σοβαρό ζήτημα που αναπτύχθηκε ήταν η έλλειψη υποδομών.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που τώρα πια δεν ανήκει πλέον στους Δωδεκανήσιους –κάτι που αποτελεί μεγάλο ατόπημα. Για να αξιοποιήσει ο Δήμος Ρόδου ή η Περιφέρεια ένα ακίνητο που τους ανήκει –ποτισμένο με δάκρυ και αίμα των προγόνων μας- θα πρέπει να πάρουμε ένα σωρό εγκρίσεις από διοικητικά συμβούλια των Αθηνών. Αυτό υποβαθμίζει την περιοχή μας την στιγμή που ‘καταρρέουν’ πολλά ακίνητα, όπως το παλαιό νοσοκομείο, η Ροδιακή Έπαυλη, το στρατολογικό γραφείο κ.ά. Σε αυτό το σημείο ζητήσαμε να τεθούν οι νησιωτικές πολιτικές ως βασική προϋπόθεση σε κάθε νομοσχέδιο. Η δυσκολία που προκύπτει είναι η οικονομική κρίση, διότι εάν δεν βγούμε ποτέ θα παραμείνουν τα νησιά μας, δέσμια τέτοιων καταστάσεων…» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδιάκος.

ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΡΟΔΟ
Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την προσεχή Δευτέρα 7 Μαρτίου σε όλα τα νησιά. Στην Κω θα μεταβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί σε ειδική εκδήλωση του  δημοτικού συμβουλίου Κω επίτιμος δημότης και θα έρθει στην Ρόδο στις 4 το απόγευμα για να εγκαινιάσει την έκθεση για το προσφυγικό των επωνύμων γελοιογράφων στο Νεστορίδειο Μέγαρο. «Οι σκιτσογράφοι ανοίγουν πολύ πιο εύκολα τις πόρτες στο κοινό. Θα αναδείξουν κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο δήμαρχος Ρόδου είπε ακόμη πως ζήτησε από την Πολεμική Αεροπορία να υπερίπτανται δύο αεροσκάφη, προς το τέλος της μεγάλης παρέλασης που θα γίνει την Δευτέρα. Τον κ. Παυλόπουλο θα συνοδεύει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Τέρενς Κουίκ.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Χατζηδιάκος είπε πως συζητήθηκε στην Βουλή και κατάλαβαν όλοι το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μουζάλας με τους περιφερειάρχες της χώρας αλλά και με τους δημάρχους, ζητώντας την αρωγή τους για την αντιμετώπιση των συνεχών ροών προσφύγων. «Το προσφυγικό είναι… ‘κινούμενη άμμος’. Βρισκόμαστε σε συνεχή αβεβαιότητα. Ευτυχώς, η ρήξη ανάμεσα στους στεριανούς και στους νησιώτες δημάρχους, αποφεύχθηκε. Καθώς έχουμε συνεχείς αλλαγές στα δεδομένα, η κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή των Δήμων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Και κανένας δήμαρχος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει. Αρκεί να μην αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση που θα κάνει τους χώρους φιλοξενίας. Εμείς ως Δήμος Ρόδου, έχουμε την ευθύνη της υποδοχής και της φιλοξενίας το αργότερο 2-3 ημερών από την άφιξη των προσφύγων. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει και η συνδρομή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εάν χρειαστεί να δρομολογήσει πλοία για την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, όπως το Καστελόριζο και η Σύμη».
Άσκησε μάλιστα σκληρή κριτική για την απαράδεκτη στάση των γειτονικών μας χωρών, όπως η Τουρκία και τα Σκόπια στο προσφυγικό ενώ για την Βουλγαρία είπε ότι ενώ μπήκε στην Ε.Ε. για να δώσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, τελικά αποδείχθηκε ότι είναι «υποβαθμισμένοι Βαλκάνιοι…»
Ο κ. Χατζηδιάκος, εκτίμησε πως το προσφυγικό θα ταλανίσει την Ελλάδα για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε: «Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός, αφού κανένας τουρίστας δεν έρχεται σε επαφή με τους πρόσφυγες».
Η Ρόδος θα προσπαθήσει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της και θα δείξει την πραγματική εικόνα του νησιού, στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ που θα γίνει στις 9 Μαρτίου.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή και την στάση που τήρησε η μειοψηφία με την απουσία της, ο δήμαρχος Ρόδου είπε τα εξής:
«Για την μειοψηφία, είπα και στην ομιλία μου ότι δεν χρειάζεται να απαντήσω ή να σχολιάσω την απουσία τους. Είναι ‘μεγάλα παιδιά’ και ξέρουν τι να κάνουν. Εγώ ζήτησα από τον πρόεδρο, σε κάθε δημοτικό συμβούλιο να μπαίνει μια ενότητα από κάθε τομέα για συζήτηση με τις παρατηρήσεις».
ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ
ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ
Αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, εμφανίζεται ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος θεωρεί ότι το «μέτωπο» που έχει ανοίξει μεταξύ της δημοτικής πλειοψηφίας και του συνόλου των μελών της μειοψηφίας, στα οποία και επιρρίπτει την ευθύνη, αποκλειστικό σκοπό έχει να πληγεί πολιτικά.
Ο δήμαρχος Ρόδου, εκτιμά ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία, θα έπρεπε να τυγχάνει μεγαλύτερης στήριξης από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, για το κοινό καλό, και όχι να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρό τους.
Η αποχώρηση των παρατάξεων της μειοψηφίας από συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και η απουσία των μελών της από τον «απολογισμό» της δημοτικής αρχής, δείχνει πως το χάσμα είναι αγεφύρωτο και οδηγεί τον δήμαρχο να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για να βρεθεί χρυσή τομή συνεννόησης, τουλάχιστον για σημαντικά ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Την απόφαση αυτή, φέρεται να ανακοίνωσε πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες με συναδέλφους τους της μειοψηφίας ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μην κινδυνεύουν κάθε φορά οι συνεδριάσεις του σώματος, να τιναχθούν στον αέρα.
Τον ρόλο του «πυροσβέστη» είχε αναλάβει ο πρόεδρος του σώματος κ. Ευάγγελος Μανδρακός, προκειμένου ο δήμαρχος και οι επικεφαλής της μειοψηφίας, να καταφέρουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα σημεία, αποδεκτά και από τις δύο πλευρές. Η προσπάθεια όμως ναυάγησε, με την μία πλευρά να επιρρίπτει στην άλλην, τις ευθύνες για την πλήρη διάσταση απόψεων.
Το μέτωπο της μειοψηφίας που έχει απέναντί του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τον δυσκολεύει σημαντικά όμως, όπως έχει πει σε συνεργάτες του, από τη στιγμή που δεν του δίνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας τότε κι εκείνος θα σκληρύνει περισσότερο την στάση του.
Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει αφήσει αρκετά περιθώρια, σε αντίθεση με τις παρατάξεις της μειοψηφίας που τον κατηγορούν για αλαζονική, ηγεμονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, προβληματίζει τον κ. Χατζηδιάκο, διότι εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις πλήττουν την εικόνα και υποβαθμίζουν το έργο της δημοτικής αρχής, γι αυτό και είναι αποφασισμένος να λάβει τα μέτρα του.
Οι πληροφορίες λένε, πως πρόσφατα ξεκαθάρισε σε στενό κύκλο συνεργατών του, ότι δεν θα επιτρέπει να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πλέον τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο, ούτε στο προσκήνιο αλλά ούτε και στο παρασκήνιο, αφού θεωρεί ότι πολλά από τα χτυπήματα που δέχεται, είναι άδικα.
Πάντως, μέχρι και αυτή τη στιγμή, υπάρχουν φωνές ψυχραιμίας και από τις δύο πλευρές, που προσπαθούν έστω και στο παρά πέντε, να βρουν σημεία συνεννόησης, διότι το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγάλο και οι συνεχόμενες εντάσεις μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν στο Δήμο Ρόδου, σε μια περίοδο που το νησί έχει ανάγκη την μέγιστη δυνατή συναίνεση των εκπροσώπων που έχουν εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου