Ειδήσεις

Έρχεται το “μεγάλο πακέτο” έργων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας η αξιολόγηση των προτάσεων για τα “Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα” των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης έχει στα” χέρια” του τις προτάσεις που κατατέθηκαν και αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο “μεγάλο πακέτο” έργων που θα ενταχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρίτσης αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, που «ξεπερνά κάθε προσδοκία» όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι για τα προγράμματα που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη στήριξη των νησιών με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, κάποιες από τις προτάσεις που δεν θα επιλεχθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται να “ενταχθούν” σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που “τρέχει” το υπουργείο Οικονομίας.

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 110 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ.

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 75 προτάσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ.

Παράδειγμα εταιρείας που εντάσσεται στο πρόγραμμα

CLUSTER ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αφορά στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής επιχειρηματικής συστάδας, ως μετεξέλιξη και ολοκλήρωση του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες.

Στο έργο (με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων) θα συμμετέχουν τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτοδιατροφής . Η διάρκεια του έργου είναι τριετής και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3.200.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν:

* Μόνιμος μηχανισμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης όλων των τοπικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο cluster, προκειμένου αυτές να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες εισόδου των προϊόντων ή και των υπηρεσιών τους σε νέες αγορές-στόχους.

* Κέντρο διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) των κυκλαδικών γαστρονομικών προϊόντων σε στρατηγικό σημείο στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να επιτευχθεί κεντρικοποίηση της διαδικασίας διανομής τους στις εγχώριες αγορές, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές οικονομίες κλίμακας στα κόστη μεταφοράς τους.

* Δύο καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων σε νησιά των Κυκλάδων και θα εγκατασταθεί πιλοτικά ένας αριθμός αυτόματων πωλητών κυκλαδικών προϊόντων αγροτοδιατροφής στις κύριες πύλες εισόδου/εξόδου του νομού.

* Ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο τοπικών προϊόντων αγροτοδιατροφής, τόσο για λιανική, όσο και για χονδρική πώληση.

Τέλος, θα υλοποιηθεί η εκστρατεία προβολής και προώθησης της κυκλαδικής γαστρονομίας και των προϊόντων και των συνταγών της.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου