Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την εκπαίδευση

Περισσότερα χρήματα δαπάνησαν για την εκπαίδευση τα ελληνικά νοικοκυριά το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 2,185 δισ. ευρώ έναντι 2,155 δισ. ευρώ το 2018,

Οι δαπάνες της Κεντρικής Κυβέρνησης για εκπαίδευση το 2019 σε σύγκριση με το 2018 αυξήθηκαν κατά 1,8% και σε σύγκριση με το 2015 αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσοστό. Οι δαπάνες της Κεντρικής Κυβέρνησης αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό στον Απολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενώ πρόσθετα στοιχεία λαμβάνονται από διοικητικές πηγές, όπως μεταξύ άλλων, τα Υπουργεία που παρέχουν τυπική εκπαίδευση (Υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων).

Οι «Διεθνείς Πηγές» αφορούν χρηματοδότηση (κυρίως κεφαλαιουχικές δαπάνες) η οποία προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία κατευθύνεται μέσω της Κεντρικής Κυβέρνησης στην Εκπαίδευση.

Οι δαπάνες των Νοικοκυριών για εκπαίδευση το 2019 σε σύγκριση με το 2018 αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ σε σύγκριση με το 2015 μειώθηκαν κατά 2,6%. Οι δαπάνες των Νοικοκυριών σχετίζονται με τις πληρωμές που πραγματοποιούν τα Νοικοκυριά για την αγορά σχολικού εξοπλισμού, βιβλίων, αναλώσιμων, πληρωμή διδάκτρων στην τυπική εκπαίδευση, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Οι συνολικές δαπάνες για αμοιβές Εκπαιδευτικού Προσωπικού όλων των βαθμίδων της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια) το 2019 σε σύγκριση με το 2018 αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κατά 20,6% και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά) κατά 13,0%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Τεχνολογικός Τομέας) κατά 37,9%, κάτι το οποίο οφείλεται στην κατάργηση των ΤΕΙ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και την ενσωμάτωση των περισσότερων τμημάτων τους στα αντίστοιχα ΑΕΙ. Κατά τη σύγκριση του έτους 2019 προς το 2015, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9,5%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστημιακός Τομέας) κατά 21,5% και στα Δημοτικά κατά 20,5%.

Οι συνολικές δαπάνες για αμοιβές Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης το 2019 σε σύγκριση με το 2018 μειώθηκαν κατά 1,6%.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου