Ειδήσεις

Σταθερά τα περιστατικά AIDS στην Ρόδο!

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά την κατάσταση με τα περιστατικά AIDS στην Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων κ. Στέλιος Καραταπάνης με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS που είναι η 1η Δεκεμβρίου, δεν έχει καταγραφεί αύξηση στα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι αφενός υπάρχει επαρκής ενημέρωση, πρόληψη και προσοχή και αφετέρου, οι νοσούντες δεν χάνουν πλέον την ζωή τους από το AIDS, όπως στο παρελθόν.
«Στο Νοσοκομείο της Ρόδου, παρακολουθούνται περίπου 35 άτομα που λαμβάνουν τις θεραπείες τους, κανονικά. Τα τελευταία χρόνια, δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα κρούσματα του AIDS στην Ρόδο. Υπάρχουν, βέβαια και κάποιοι που προτιμούν να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή ιδιωτικές κλινικές σε άλλα μέρη, αλλά και πάλι, δεν έχουμε πληροφορίες για αύξηση των περιστατικών. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και χορηγούνται στο Νοσοκομείο είναι γι αυτό τον αριθμό. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως εάν ακολουθούν την θεραπεία τους κανονικά, ζουν όπως και γενικός πληθυσμός. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν θέλουν να συνεχίσουν την θεραπεία τους για κάποιους λόγους (π.χ. ψυχολογικούς) οπότε θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Κι αυτό είναι το μήνυμα για την Ημέρα κατά του AIDS: όσοι έχουν νοσήσει και ακολουθούν την θεραπεία, δεν χάνουν χρόνια ζωής!»  δήλωσε ο κ. Καραταπάνης.
Τα περιστατικά που είναι δύσκολα, αφορούν μόνον περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έχει προλάβει να ξεκινήσει θεραπεία και βρίσκεται ενώπιον τετελεσμένων, οπότε με μια λοίμωξη επέρχεται το μοιραίο.
«Αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις πλέον, διαγιγνώσκονται εγκαίρως και πριν προχωρήσει η ασθένεια, ξεκινούν θεραπεία. Ο κίνδυνος, είναι ορατός μόνον σε άτομα που δεν πειθαρχούν. Δεν ακολουθούν την θεραπεία τους, είτε είναι χρήστες ουσιών, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Ακόμη και αν σε κάποιον άνθρωπο, συμβεί κάτι τυχαία, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πλέον, ως χρόνια πάθηση», είπε ο κ. Καραταπάνης.
Το AIDS δεν είναι πλέον η μάστιγα που θέριζε ανθρώπινες ζωές όπως σε άλλα χρόνια. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή θεραπεία –αν και η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο της απόλυτης πρόληψης.
«Μερικές φορές, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, έρχονται κάποια άτομα και ζητούν να κάνουν εξετάσεις ή να λάβουν μια θεραπεία, προληπτικά επειδή έτυχε να έρθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι κόλλησαν AIDS. Απλά ζητούν να λάβουν μια θεραπεία προληπτικά για να είναι σίγουροι» λέει ο κ. Καραταπάνης.
Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει καταγραφεί αύξηση σε περιστατικά από άλλα νησιά της περιοχής μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου