«Στα Δωδεκάνησα απευθύνουμε κάλεσμα στην κοινωνία να έρθει σε επικοινωνία και να αγκαλιάσει το ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης ενόψει του συνεδρίου του κόμματος.
Επίσης αναφέρεται στην προσπάθεια απαξίωσης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, στην επίθεση κατά του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα αλλά και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Αποστολίδη, ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διεργασίες της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου την περασμένη εβδομάδα, με βασικό θέμα τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο. Τι περιμένετε από αυτό το Συνέδριο;
Κα Ντόκου, το επερχόμενο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικό για το μέλλον της Αριστεράς και ευρύτερα των Προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Η διαδικασία διαλόγου που έχει ανοίξει στο τελευταίο διάστημα, έχει δύο διαστάσεις. Η μία έχει ως στόχο τη διεύρυνση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή νέων μελών στο σημερινό πολιτικό φορέα, ώστε το Συνέδριο να διεξαχθεί με νέους όρους, εμποτισμένους πολιτικά με νέες προτάσεις, προερχόμενες απευθείας από ολόκληρη την εκλογική βάση του κόμματος. Από το Συνέδριο αυτό θα προκύψει ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, μπολιασμένος, και ενισχυμένος αν θέλετε, με θέσεις και ιδέες που δεν εκφράζονταν έως τώρα εσωκομματικά, και οι οποίες καλύπτουν ιδεολογικά το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές θέσεις που εκπροσωπεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλουτιστούν και θα δυναμώσουν, μέσα από ένα δημοκρατικό εσωτερικό διάλογο, ώστε όλοι να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ με τις λοιπές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Εδώ, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν προσδοκούμε να απορροφήσουμε αυτά τα κόμματα, αλλά να βρούμε μέσω του διαλόγου αυτού κοινό τόπο συμπόρευσης, μέσω μιας πολιτικής – προγραμματικής συμφωνίας η οποία θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο κοινό βηματισμό την επόμενη μέρα σε καίρια θέματα της πολιτικής πορείας της χώρας. Η επιδίωξη συμμαχιών, η σύνθεση προτάσεων και η αναζήτηση κοινού τόπου με τις λοιπές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις είναι αναγκαία ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό αφήγημα με προοδευτικό πρόσημο το οποίο θα διεκδικήσει με νέους όρους τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές.
• Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές νέων κομματικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε;
Οι εκλογές νέων κομματικών οργάνων είναι βέβαιο πως θα γίνουν το προσεχές διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι θητείες βάσει καταστατικού είναι τριετείς, και οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 2017. Στο επόμενο εξάμηνο, είμαστε σε αναμονή σχετικής εγκυκλίου από το Οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα καθορίσει την εκλογική διαδικασία και το χρονικό διάστημα που θα γίνουν οι σχετικές αρχαιρεσίες. Στόχος σε αυτές τις διαδικασίες, είτε γίνουν πριν από το 3ο Συνέδριο είτε μετά, είναι να συμμετέχουν ενεργά το σύνολο των νέων μελών που εγγράφονται ή θα εγγραφούν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουν ισότιμη δυνατότητα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Επιθυμία όλων μας είναι από αυτή την πορεία διεύρυνσης της βάσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ να προκύψουν νέα κομματικά όργανα τα οποία να είναι εμπλουτισμένα με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και οπτικές, και αντιπροσωπευτικά της αριστερής και προοδευτικής κοινωνίας που συντάσσεται με το ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά θα είναι τιμή μου να συμμετέχω και πάλι, εφόσον με επιλέξουν οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι μου, από όποια θέση μου ζητηθεί.
• ‘Πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και στα Δωδεκάνησα’. Μιλήστε μας γι αυτό.
Όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, έτσι και στα Δωδεκάνησα απευθύνουμε κάλεσμα στην κοινωνία να έρθει σε επικοινωνία και να αγκαλιάσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούμενο είναι να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσοι το επιθυμούν, ή να γίνουν απλά φίλοι όσοι το προτιμούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωριστούμε καλύτερα και να δουλέψουμε μαζί για να παράξουμε και να δημιουργήσουμε μαζί την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSyriza.gr, μέσω της οποίας όποιος και όποια το επιθυμεί, μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα, να κάνει αίτηση εγγραφής στο ΣΥΡΙΖΑ. Εναλλακτικά, αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, όπου θα τον βοηθήσουμε να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλος αυτό θα έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στον προσυνεδριακό διάλογο που θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγγραφών, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ μιας καινούριας πολιτικής εποχής.
Είναι σημαντικό να πούμε πως κοντά μας θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, όχι απαραίτητα με την ιδιότητα του μέλους. Ένα σημαντικό πολιτικό έργο ο ΣΥΡΙΖΑ το παράγει με τους φίλους του, και τους καλούμε αυτούς να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας και να συνταχθούν στην προσπάθεια, συμμετέχοντας στην καθημερινή πολιτική διεργασία μας.
Πάρε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου και συνδιαμόρφωσε την αριστερή και προοδευτική παράταξη που οραματιζόμαστε όλοι.
• Μιλήσατε για προσπάθεια απαξίωσης του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Εκτιμάτε ότι τίθεται σε κίνδυνο το μέτρο αυτό;
Δυστυχώς κα Ντόκου, από την ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε κινήσεις που αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι επιστροφές χρημάτων στον νησιώτη ήταν μια αυτοματοποιημένη διαδικασία η οποία ήταν χρονικά κατά μέσο όρο οι 20 ημέρες. Σήμερα, ένας συμπολίτης μας περιμένει μήνες ώστε να πάρει τα χρήματα αυτά. Συνδυάζοντάς το με τις τιμές εισιτηρίων, όπου ειδικότερα στα αεροπορικά είναι στα ύψη, το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μόνο μέτρο άμβυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων στις μεταφορές προσώπων και αγαθών στα νησιά μας.
Πρόσφατα, ο κ. Πλακιωτάκης, υπ. Ναυτιλίας, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σαντορινιού, πρώην υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μας ανακοίνωσε πως το μέτρο τελεί υπό αναθεώρηση, παρουσιάζοντας ανακριβή στοιχεία μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Η αλήθεια είναι πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί παρακαταθήκη για τους νησιώτες, ήταν ένα αίτημα των νησιωτών για δεκαετίες, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πράξη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε αναγνώριση της επιπλέον επιβάρυνσης στις μετακινήσεις και τα αγαθά ενός νησιώτη.
Για τη Ρόδο μας, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ήδη ψηφισμένο να εφαρμοστεί από την 1/1/2020 επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, ένα γεγονός που θα μειώσει κατά πολύ τις τιμές των καυσίμων στο νησί μας. Θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα το πάρει πίσω;
• Κατηγορήσατε τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Κόνσολα ότι ‘εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Ρόδου, εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Νότιας Ρόδου’. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Καταρχήν να τονίσω πως είναι θετικό, σε κάθε κυβέρνηση, να υπάρχει μέλος της από τα Δωδεκάνησα, καθώς έτσι δίνεται σε ένα/μία Δωδεκανήσιο/α η δυνατότητα να εστιάσει σε προβλήματα της περιοχής μας με περισσότερα εργαλεία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ό,τι θετικό παράξει ο κ. Κόνσολας θα μας βρει συμμάχους.
Δυστυχώς όμως, τα πρώτα δείγματα γραφής του είναι αρνητικά. Πριν ένα μήνα επισκέφτηκε τη Ρόδο μαζί με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, όπου μας παρουσίασαν ως δικές τους ιδέες τα όσα είχε δρομολογήσει και υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τη δυνατότητα εφημεριών και υπερωριών των ιατρών, μέσω των οποίων είχαμε λύσει σε σημαντικό ποσοστό προβλήματα συνεχούς λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων όπως αυτό του Γενναδίου.
Όταν η λύση που βρίσκει ο Δωδεκανήσιος υφυπουργός της ΝΔ είναι η εφημερία ιατρού σε αναμονή (ιατρός που θα καλείται τηλεφωνικά για να αντιμετωπίσει το περιστατικό αν υπάρξει) τότε η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Κόνσολας μας εμπαίζει. Καλώ τον κ. Κόνσολα να δουλέψει με τρόπο ουσιώδη και παραγωγικό για τον τόπο μας, βρίσκοντας ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα της περιοχής μας. Μια καλή αρχή θα ήταν να έπειθε την κυβέρνηση που στηρίζει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών και υπερωριών των ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία.
• Να περάσουμε στα της κυβέρνησης. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται να αλλάζει το κλίμα ή είναι μία επίπλαστη κατάσταση επειδή είναι ακόμη στην αρχή;
Δυστυχώς για όλους μας, το κλίμα έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες θεσμικών εκτροπών μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, συνεχούς υποβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας, «δωράκια» και εξυπηρετήσεις προς ημετέρους και γενικότερα ένα ρεσάλτο της σκληρής Δεξιάς, εμποτισμένη με Ακροδεξιά, στην εξουσία και τον κρατικό μηχανισμό. Πλέον η ΕΥΠ παρακολουθεί τον «εσωτερικό εχθρό» με πράκτορες στο Δημόσιο, οι «ημέτεροι» επιχειρηματίες αγοράζουν τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα τα συστημικά ΜΜΕ μας παρουσιάζουν μια μαγική εικόνα.
Αποκορύφωμα το Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το οποίο δίνει βορά στα ίδια συμφέροντα όλα όσα επιθυμούν. Όταν πλέον μια απλή υπουργική απόφαση μπορεί να παρακάμψει νομοθεσίες, περιβαλλοντικές μελέτες και εισηγήσεις τοπικών αρχών για να γίνει μια επένδυση, τότε ξεκάθαρα δεν μιλάμε για κυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας, αλλά για μια ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι μοιράζουν την πίτα.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοροΐδεψαν τον ελληνικό λαό για να αναλάβουν την εξουσία, και καθημερινά αποδεικνύεται το ξήλωμα του παραμυθιού. Είμαι σίγουρος πως η κοινωνία στο σύνολό της θα αντιληφθεί τα όσα διαδραματίζονται και θα βρει νέους και αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης σε όσα, δυστυχώς άσχημα, έρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι πάλι εκεί, μέσα στην κοινωνία, αγωνιζόμενος για ένα καλύτερο αύριο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ