Οι κατηγορίες της απάτης κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα, με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 30.000 ευρώ, της πλαστογραφίας, της υπεξαγωγής εγγράφων και της αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος, αποδίδονται σε έναν 58χρονο κάτοικο Πεταλούδων, που θα απολογηθεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου την 5η Νοεμβρίου 2019.
Ο 58χρονος φέρεται να εξαπάτησε τουλάχιστον 17 Αλβανούς υπηκόους, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία τους να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ελλάδα, ενώ ως συνεργός του σε δύο υποθέσεις φέρεται να είναι μια δικηγόρος των Αθηνών, που θα απολογηθεί σε δεύτερο χρόνο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα, που διεξήχθη από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016, ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και οδήγησε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων.
Ο 58χρονος κάτοικος Παραδεισίου, είχε συλληφθεί την 2α Ιουνίου 2016, για υπεξαγωγή εγγράφων, πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη διαμονή των αλλοδαπών στη χώρα και είχε αφεθεί ελεύθερος προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την πλήρη εξιχνίαση της δράσης του.
Ο 58χρονος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, προσποιούμενος το δικηγόρο με το πρόσχημα διεκπεραίωσης των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, εξαπατούσε συστηματικά Αλβανούς, από τους οποίους αποσπούσε σημαντικά χρηματικά ποσά υπεξαιρώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και προμηθεύοντάς τους με πλαστά πιστοποιητικά.
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, προσήχθη την 28η Μαΐου 2016 από αστυνομικούς της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. ένας 26χρονος Αλβανός, που δεν είχε διαβατήριο.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατήγγειλε τον 58χρονο, υποστηρίζοντας, ότι τον Δεκέμβριο του 2015, του συστήθηκε ως δικηγόρος και ότι τον έπεισε ότι θα μεριμνούσε για την έκδοση νόμιμης άδειας διαμονής.
Υποστήριξε ακόμη ότι του κατέβαλε συνολικά 1.500 ευρώ, ενώ του παρέδωσε και το διαβατήριό του το οποίο παρακρατεί παράνομα χωρίς να έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την έκδοση άδειας παραμονής.
Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ακολούθως, παριστάνοντας τον Πακιστανό, τηλεφώνησε το πρωί της 2ας Ιουνίου 2016 στον 58χρονο και του ζήτησε να τον βοηθήσει για να εκδώσει νόμιμη άδεια διαμονής.
Ο 58χρονος φέρεται να συστήθηκε στον αστυνομικό «πελάτη» ως δικηγόρος και έκλεισε ραντεβού μαζί του στο ΙΚΑ Ρόδου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις σχετικές λεπτομέρειες.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και τον προσήγαγαν.
Από την έρευνα που ακολούθησε φέρεται να προέκυψε ότι θύματα του είναι 17 αλλοδαποί στην διετία 2015 – 2016. Του αποδίδεται ειδικότερα ότι τους έπεισε ότι ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου και ότι έχει τη δυνατότητα έναντι αμοιβής να διεκπεραιώσει τις νόμιμες διαδικασίες για να εξασφαλίσουν έγγραφα διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα του αποδίδεται ότι:
-Τον Δεκέμβριο του 2015 έλαβε 1.500 ευρώ από έναν υπήκοο Αλβανίας για να του εκδώσει νόμιμα έγγραφα διαμονής στην Ελλάδα και στην πορεία να αποπειράθηκε να λάβει ακόμη 1.200 ευρώ για να διακόψει την απέλασή του.
-Τον ίδιο μήνα φέρεται να εξαπάτησε ακόμη έναν υπήκοο Αλβανίας τον οποίο έπεισε να του καταβάλει 1.500 ευρώ για να εκδώσει νόμιμα έγγραφα διαμονής του στην Ελλάδα.
‏-Περί τον μήνα Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, φέρεται να έλαβε 2.200 ευρώ για τον ίδιο σκοπό από ακόμη έναν υπήκοο Αλβανίας.
-Περί τον Ιούνιο του 2015, φέρεται να έπεισε μια Αλβανή ότι ως δικηγόρος και έχοντας κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις μπορούσε να εκδώσει έγγραφα στην κόρη της και να έλαβε 1000 ευρώ για την μετάβαση του για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα.
-Εντός του έτους 2015 και μέχρι τον Ιούνιο του 2016, φέρεται να έλαβε 1.500 ευρώ από μια υπήκοο Αλβανίας για να της εκδώσει όμοια έγγραφα.
-4.500 ευρώ φέρεται ακόμη να έλαβε από έναν υπήκοο Αλβανίας περί τα τέλη του 2015 – αρχές του έτους 2016, για τον ίδιο σκοπό.
-Στις αρχές του 2016 έλαβε 1.850 ευρώ και αποπειράθηκε να λάβει ακόμη 850 ευρώ από έναν ακόμη Αλβανό υπήκοο για τον ίδιο σκοπό.
-2.400 ευρώ φέρεται να έλαβε περί τον μήνα Αύγουστο του 2015 από έναν υπήκοο Αλβανίας και να αποπειράθηκε να του αποσπάσει ακόμη 600 ευρώ, με τις ίδιες ψευδείς παραστάσεις.
-Τον ίδιο μήνα φέρεται να απέσπασε 5.000 ευρώ από έναν υπήκοο Αλβανίας προκειμένου να του εκδώσει ελληνική ταυτότητα.
-Στο χρονικό διάστημα από ‏ 15 Αυγούστου μέχρι και 1 Σεπτεμβρίου του 2015, φέρεται να απέσπασε 3.500 ευρώ από έναν ακόμη Αλβανό υπήκοο για να του εξασφαλίσει ελληνική ιθαγένεια.
-Στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου του 2015 φέρεται να παρέστησε ψευδώς σε έναν υπήκοο Αλβανίας ότι θα διεκπεραίωνε διαδικασία έκδοσης ελληνικής ταυτότητας έναντι 2.000 ευρώ και να έλαβε 1.400 ευρώ. Δικηγόρος των Αθηνών φέρεται να τον συνέδραμε πείθοντας τον αλλοδαπό ότι είχε ‏πληρώσει 800 ευρώ για παράβολο και ότι έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά αρμοδίως.
-Ομοίως μεταξύ του χρονικού διαστήματος από τον Αύγουστο του έτους 2015 μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2016, έπεισε άλλον υπήκοο Αλβανίας να του καταβάλει 1.800 ευρώ για τον ίδιο σκοπό και η δικηγόρος φέρεται να τον συνέδραμε με τον ίδιο ως άνω τρόπο.
-Στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2015 έως και τον Μάρτιο ‏του έτους 2016, φέρεται να έλαβε 4.000 ευρώ για την πολιτογράφηση και την έκδοση ελληνικής υπηκοότητας από έναν Αλβανό και την σύζυγο του και να αποπειράθηκε να του αποσπάσει συνολικά 10.000 ευρώ.
-1.800 ευρώ φέρεται να έλαβε ‏μεταξύ του χρονικού διαστήματος από τον Οκτώβριο του έτους 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του έτους 2016, για την έκδοση άδειας διαμονής στη χώρα σε έναν ακόμη Αλβανό υπήκοο και να τον συνέδραμε ομοίως η δικηγόρος συγκατηγορούμενη του.
-Περί τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2016, φέρεται να εξαπάτησε με τον ίδιο τρόπο ακόμη έναν υπήκοο Αλβανίας από τον οποίο έλαβε 2.500 ευρώ.
-4.000 ευρώ είναι το ύψος της βλάβης έτερου Αλβανού τον οποίο φέρεται να έπεισε ότι θα του εξέδιδε ελληνική ταυτότητα.
-1.750 ευρώ φέρεται να έλαβε εντός του έτους 2016 – 2017 από ακόμη έναν Αλβανό υπήκοο.
Η συνολική ζημία που προξένησε στα φερόμενα ως θύματα του υπολογίστηκε στις 39.400 ευρώ.
Του αποδίδεται επιπλέον ότι κατήρτισε 2 πλαστά έγγραφα και έκανε χρήση αυτών και συγκεκριμένα «αποδείξεις παραλαβής αιτήματος» στις οποίες είχε θέσει εθνόσημο που φέρουν δημόσια έγγραφα.
Τέλος τού αποδίδεται ότι υπεξήγαγε τα διαβατήρια 5 Αλβανών υπηκόων.
Ο 58χρονος υποστήριξε ότι ενώ παρείχε κάρτες υγείας μέσω της εταιρείας ιδιωτικών ασφαλίσεων, που λειτουργούσε στη Ρόδο, γνώρισε αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να συμβληθούν με την εταιρεία του για να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ότι του ζήτησαν, κι εκείνος ανέλαβε, να διεκπεραιώσει μέσω δύο Αθηναίων δικηγόρων (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) αιτήματά τους προς την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης για να εξασφαλίσουν την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.
Ο ίδιος κατηύθυνε τους αλλοδαπούς σε συμβολαιογράφους για να υπογράψουν σχετικά πληρεξούσια προς τους δικηγόρους και ανελάμβανε να διαβιβάσει τους φακέλους τους προς διεκπεραίωση σ’ αυτούς.
Οι δικηγόροι με τους οποίους συνεργαζόταν δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα λόγω της γραφειοκρατίας στην διεκπεραίωση των υποθέσεων των αλλοδαπών, ενώ σε δύο περιπτώσεις απεστάλησαν στους αλλοδαπούς πλαστά έγγραφα, πράγμα για το οποίο ο ίδιος δηλώνει ότι δεν φέρει ευθύνη.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλης Μπέης και Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ