Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλης σημασίας για τη Ρόδο το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

Το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρχιτεκτονικής Archisearch, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τον ΠΡΟΤΟΥΡ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος με το δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Γιώργο Σκιαδόπουλο, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνη Γιαννικουρή, τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Αντώνογλου και τον εκπρόσωπο της ΕΞΡ, Αλέξανδρο Πάσσαλη, αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του συνεδρίου, που έχει καταφέρει να συνενώσουν τοπικούς και εθνικής εμβέλειας φορείς γύρω από μία κοινή προσπάθεια.
«Αυτές οι δράσεις ενηλικιώνονται μετά την 3η χρονιά. Τότε αποδεικνύεται αν αντέχουν. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από όσους παρακολουθούν τη θεματολογία του συνεδρίου και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα και ωριμότητα με την οποία λειτουργούν όλοι οι διοργανωτές. Η περιφέρεια και ο δήμος ως οι πολιτικοί φορείς της Αυτοδιοίκησης, ήταν από την αρχή κοντά σε αυτό το εγχείρημα.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί γίνεται ένας υπέροχος διάλογος δημόσιος πάνω σε ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας κατά τρόπο καθοριστικό. Eυρισκόμενοι πλέον σε μία μεταβατική περίοδο-για πολλούς λόγους-αντιλαμβανόμαστε ότι έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για πολλές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που και η δημόσια διοίκηση αλλά και ο καθένας μας αντιμετωπίζει ζητήματα περιβάλλοντος, την προστασία του περιβάλλοντος πρωτογενώς, το δομημένο περιβάλλον, τη διαχείριση του φυσικού χώρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.
Ο δήμαρχος, κ. Καμπουράκης αποκάλυψε ότι ο δήμος Ρόδου θα αξιοποιήσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου. Και θα είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που θα έχει προβεί στην υλοποίηση αποτελεσμάτων ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής: «Το θέμα του συνεδρίου, αποτελεί την πρόταση των περισσοτέρων από εμάς που αγαπούμε τον τόπο μας και ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αύριο, παραδεχόμενοι πραγματικά γεγονότα του σήμερα. Και ο ΣΕΤΕ αναφερόμενος στην πρότασή του για το νησί της Ρόδου θέτει ψηλά στην ατζέντα την παράμετρο του κάλλους, της ομορφιάς και της αισθητικής. Ο τουρισμός στη Ρόδο έχει ανάγκη από σχεδιασμό. Να εκμεταλλευθεί μυαλά Ροδίτικα-Δωδεκανησιακά όλων εσάς που δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό για να κάνετε τη Ρόδο πιο όμορφη, προσβάσιμη και αστικά φιλική.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτό το συνέδριο, φανερώνουν αν θα πρέπει να κινηθούμε μπροστά με σοβαρότητα και εργατικότητα ή αν θα πρέπει να αναλωνόμαστε στην περιγραφή τρων προβλημάτων και λαθών και όλων όσων δεν μας κάνουν υπερήφανους. Στόχος του δήμου μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στο αύριο που μας αξίζει, εκμεταλλευόμενοι τις δικές σας δράσεις, όπως π.χ. την πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία Χαρίτου. Περιμένουμε να είμαστε ο πρώτος δήμος που θα υλοποιήσει αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Προσωπικά εγώ και η δημοτική αρχή συνολικά, θα δουλέψουμε ώστε να καθιερωθεί το συνέδριό σας ως κορυφαία πλατφόρμα διαλόγου και διάχυσης τεχνογνωσίας για την αρχιτεκτονική του τουρισμού και για ένα βιώσιμο αύριο!
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σκιαδόπουλος για τη στήριξη που έχει το συνέδριο από τους τοπικούς φορείς και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια ανέφερε τα εξής: «Είναι το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα με θεματολογία την Αρχιτεκτονική και τον Τουρισμό. Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα μας εξέπληξε τόσο πολύ. Έχουμε 40 εισηγήσεις από όλη την Ελλάδα. Τα συνέδρια είχαν ξεκινήσει ως ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές. Η δυναμική που έχει ο έλληνας μηχανικός και αρχιτέκτονας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί σημαντικά αυτή η πρωτοβουλία μας. Η δυναμική που έχει αποκτήσει το συνέδρειο μας δίνει τη δύναμη να το εξελίξουμε.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Συνεργασίες και συναντήσεις εργασίας με το δήμο βρίσκονται στην καθημερινή διάταξη. Είναι συγκινητικό να έχουμε τον πρώτο φορέα που θα υλοποιήσει αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δημοσίου έργου. Εύχομαι αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει ευρύτερο παράδειγμα και πρότυπο».
Ο κ. Αντώνογλου, δήλωσε από την πλευρά του: «Με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου για τη συνδιοργάνωση του 4ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, ενός συνεδρίου που τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό και που αναδεικνύει τη σχέση αρχιτεκτονικής και τουρισμού. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά αυτή τη σύνδεση. Στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της τουριστικής βιομηχανίας, η αρχιτεκτονική μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς το τοπίο του τόπου μας αλληλεπιδρά, χαρακτηρίζεται και μεταλλάσσεται μέσα από το πρίσμα της τουριστικής κίνησης αλλά και πώς μπορούμε να το αναδείξουμε αποκτώντας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους προορισμούς».
Η διάδραση αρχιτεκτονικής και τουρισμού, είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανής, επεσήμανε ο κ. Γιαννικουρής, ευχόμενος να αποτελέσει το συνέδριο την έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου για τη «νέα τουριστική πραγματικότητα».
«Το 4ο συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού είμαστε βέβαιοι ότι θα μας οδηγήσει σε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα. Οι αρχιτέκτονες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις της πανδημίας έχουν στραφεί σε ένα νέο σχεδιασμό λύσεων, αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα της νέας εποχής. Ξανασκεφτήκαμε πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα για το δομημένο περιβάλλον. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς ακριβώς θα μοιάζει το περιβάλλον. Μπορούμε όμως να επεξεργαστούμε τις τρέχουσες τάσεις και πρακτικές που έπαιξαν ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδιάζοντας τις ανάγκες μίας νέας pandemic τουριστικής πραγματικότητας, οι αρχιτέκτονες μπορούν να εγγυηθούν ό τι η διάδραση αρχιτεκτονικής και τουρισμού είναι πλέον ισχυρή. Το 4ο συνέδριο φιλοδοξούμε να αποτελέσει την έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου για την νέα τουριστική πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
«Η ΕΞΡ στηρίζει το Συνέδριο Αρχιτεκτόνων και Τουρισμού από την αρχή. Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση και με αφορμή το συνέδριο μας δίνεται η ευκαιρία να ανακεφαλαιώσουμε όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και να κοιτάξουμε το μέλλον, παρουσιάζοντας ο καθένας τις τεκμηριωμένες του θέσεις», ανέφερε τέλος ο κ. Πάσσαλης.
Αιχμές από
τον περιφερειάρχη
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος εναντίον όλων, όσοι με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου, προσπαθούν να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Αναλυτικά ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Είναι της μόδας να αναδεικνύονται με έντονο πιεστικό τρόπο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του αιγιαλού, της παραλίας και των αυθαίρετων κατασκευών. Καλωσορίζω όλους αυτούς οι οποίοι με πρόσχημα τη μεγάλη τους αγάπη για το περιβάλλον, στηλιτεύουν όσα συμβαίνουν. Τους καλωσορίζω σε ένα κόσμο τον οποίο ανακάλυψαν τώρα… Μία διαμορφωμένη κατάσταση-ως αντίληψη-σε ένα ολόκληρο λαό, σήμερα φορτίζεται από μία ομάδα ανθρώπων της οποίας τα κίνητρα (των περισσοτέρων τουλάχιστον εξ αυτών) δεν είναι περιβαλλοντικά, αλλά πολιτικά. Κάνουν συμβόλαια θανάτου εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία με κάθε τρόπο προκειμένου να λύσουν προσωπικές ή πολιτικές διαφορές. Τα θέματα που χρησιμοποιούν ως οχήματα για να χτυπήσουν, τελικά τα κακοποιούν. Γιατί τα θέματα αυτά καθεαυτά είναι σημαντικά, και βασανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες, καθώς δεν έχει βρει τον συμπαγή και αποτελεσματικό τρόπο να τα αντιμετωπίσει.
Μέσα από ένα κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και με την πολυνομία, έχει επιτραπεί να ανθίσουν τα πάσης φύσεως φαινόμενα. Χρειάζεται ένα συνολικό restart και καθαρό μυαλό. Απαιτείται 100% αλλαγή της νομοθεσίας. Και όλο αυτό πρέπει να γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα ζητήματα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Θα πρέπει να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος και όχι του να σκοτώσουμε τον αντίπαλο, να πλήξουμε πολιτικά, να θίξουμε υπολήψεις ή προσωπικότητες. Όσοι το κάνουν αυτό, πολύ απλά ρίχνουν νερό στο μύλο της παρανομίας. Συμμετέχουν και αυτοί, υψώνοτας τείχος μη διαχείρισης, αφού αυτού του τύπου οι πρακτικές που χρησιμοποιούν, ουσιαστικά αποτρέπουν τις υγιείς δυνάμεις να καθίσουν και να συνεργαστούν με την κεντρική διοίκηση και να φέρουν τις λύσεις που απαιτούνται».
Επίσης ο Χατζημάρκος είπε ότι «καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το δήμαρχο, ώστε να υπάρξει ένας διακριτός χώρος στο ταμείο ανάκαμψης για ζητήματα που έοχυν να κάνουν με το περιβάλλον και που πραγματεύεται το συνέδριο».
«Έχουμε προκλήσεις μπροστά μας οι οποίες θα απαιτήσουν και χρηματοδοτικά εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε. Μία σημαντική πρόκληση είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Για πρώτη φορά, αναφέρω δημόσια ότι από κοινού με τον δήμαρχο κ. Καμπουράκη κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να χτίσουμε ένα διακριτό χώρο για όλα αυτά τα ζητήματα που πραγματεύεται και αυτό το συνέδριο. Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και μήνες και πιστεύω ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε πετύχει το αποτέλεσμα που θέσαμε ως στόχο», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ευχόμενος καλή επιτυχία στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού και σημειώνοντας ότι τώρα που αναπτύσσονται πάσης φύσεως παρεμβατικές φωνές, σε «λογική γκανγκστερισμού», ο τόπος έχει ανάγκη τις καθαρές φωνές όπως του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και όλων όσοι στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου