Ρεπορτάζ

Νίκη 60χρονης οφειλέτριας έναντι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τεσσάρων τραπεζών

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατά την εκούσια δικαιοδοσία, απορρίφθηκε η έφεση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε βάρος μίας 60χρονης κατοίκου Ρόδου και τεσσάρων τραπεζών, κατά απόφασης του Ειρηνοδικείου Ρόδου που έκανε δεκτή αίτησή της για την υπαγωγή της στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, η 60χρονη με την αίτησή της επικαλούμενη έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας και μόνιμη άνευ δόλου αδυναμία πληρωμής προς τις πιστώτριες των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών, ζητούσε να ρυθμιστούν τα χρέη της σύμφωνα με το Ν. 3869/2010 για χρονικό διάστημα τριών ετών, να εξαιρεθεί από τη ρευστοποίηση η κύρια και μοναδική κατοικία της και να αναγνωριστεί ότι με την τήρηση της ρύθμισης θα απαλλαγεί από τα χρέη προς τους πιστωτές.
Επί της αιτήσεως αυτής το Ειρηνοδικείο Ρόδου εξέδωσε απόφαση κάνοντάς την δεκτή εν μέρει και κατά της οποίας άσκησε έφεση το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου και κακή εκτίμηση των αποδείξεων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η αιτούσα ηλικίας 60 ετών είναι έγγαμη και συνταξιούχος από το 2014, η οικονομική της κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται από το 2012 ενώ από το 2013 αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα υγείας και το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα συμπεριλαμβανομένου αυτό του συζύγου, ανέρχεται περί τα 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, η αιτούσα έχει στην κυριότητά της ένα διαμέρισμα το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία της ενώ δεν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία και οι οφειλές της προς τις πιστώτριες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχονται περί τις 220.000 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, η αιτούσα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των χρεών της καθώς έχει περιέλθει χωρίς υπαιτιότητά της σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής τους ενώ οι μηνιαίες δαπάνες για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών της ίδιας και του συζύγου της ανέρχονται σε 1.240 ευρώ μηνιαίως.
Το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω, ρυθμίζει τα χρέη της αιτούσας για χρονικό διάστημα πέντε ετών με το ποσό προς τις πιστώτριες να πρέπει να οριστεί σε 300 ευρώ συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ τους, ενώ για την εξαίρεση της κύριας κατοικίας της υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 43.636,32 ευρώ σε διάστημα 12 έτων ήτοι το ποσό των 303,03 ευρώ μηνιαίως.
Ετσι το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και απέρριψε την έφεση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως ουσία αβάσιμη.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Ρόδου κ. Σπύρος Σαλαμαστράκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κ.ΓΡΟΜΙΤΣΑΡΗΣ    03.07.2021 20:04

    Ευτυχωςπου υπαρχουν δικαστες,που στη πλειοψηφια τους κατανοουν τις δυσκολιες των πολιτων και βγαζουν αρκετα ευνοικες αποφασεις.Ας μην ξεχναμε επισης οτι ταχρηματα που εχουν παρει οι τραπεζες με τις ανακεφαλαιοποιησεις ειναι περισσοτερα απο τα χρηματα των δανειων .Ευτυχως που τετοιες αποφασεις προστατευουν τους δανειοληπτες απο ΤΙΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΕΣ τακτικες των τραπεζων

Σχολιασμός άρθρου