Ειδήσεις

Σε εγρήγορση για τα εισαγόμενα κρούσματα: Τα στοιχεία από το άνοιγμα του τουρισμού και τα «καμπανάκια»

Με χαμόγελα συνοδεύτηκε και η δεύτερη ημέρα του ανοίγματος του τουρισμού, με τα αεροδρόμια της χώρας μας να υποδέχονται για δεύτερο εικοσιτετράωρο διεθνείς πτήσεις. Μπορεί να υπήρχαν έντονες ανησυχίες πως τις πρώτες ημέρες πως το άνοιγμα των συνόρων θα έφερνε και «έκρηξη» κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, από αυτά που αποκαλούμε «εισαγόμενα», όμως τα δείγματα των πρώτων ημερών δείχνουν αρκετά ενθαρρυντικά.

Αυτό διότι σήμερα τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν μόλις 7, αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τα 4 χθεσινά.

Ωστόσο, γεγονότα όπως αυτό στην Κάρπαθο, ή της άφιξης του πατέρα του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αγνόησε κάθε εντολή του γιου του και πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και το αλαλούμ με την απευθείας πτήση από τη Σουηδία στη Ρόδο μας δείχνουν πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες και πόσο εύκολα μπορεί ο φονικός ιός να εισχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας μας, χωρίς κανένας να το πάρει χαμπάρι, έως ότου είναι πολύ αργά.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του κινδύνου αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει «αποκλείσει» χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη έξαρση του ιού, ωστόσο πρακτικά κανένας άνθρωπος δεν αποκλείεται από το να έρθει, όπου και αν κατοικεί. Δηλαδή, αν κατοικεί σε χώρα όπου απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις για να έρθει στην Ελλάδα, θα μπορεί να το πράξει είτε μέσω ανταπόκρισης αν μιλάμε για αεροπλάνο, είτε οδικώς, είτε με θαλαμηγό.

Αυτό, μάλιστα το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας. «Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή καθησυχαστικός αναφορικά με τα εισαγόμενα κρούσματα εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως «ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν».

Μικρός ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν πάνω από 5.889 μοριακά τεστ στα αεροδρόμια, από την Τετάρτη, όταν και άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Από τα αποτελέσματα των περίπου 1.400 δειγμάτων προέκυψαν 5 θετικά κρούσματα κρούσματα, κάποια εκ των οποίων βρέθηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, όπου χθες διεξήχθησαν 66 μοριακά τεστ.

Από τα 5 εισαγόμενα κρούσματα στα αεροδρόμια, ένα αφορά στον Ελληνοαμερικάνο που διαγνώστηκε θετικός στην Κάρπαθο. Τα υπόλοιπα 4 εισαγόμενα κρούσματα προέρχονται, ένα από τη Βουλγαρία, ένα από τη Βοσνία, ένα από την Αλβανία και ένα από την Ινδία μέσω πτήσης από την Ολλανδία.

Επίσης, από τα 1.972 δείγματα που ελήφθησαν χθες από ταξιδιώτες από οδικές μεταφορές, είτε στον Προμαχώνα, είτε από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, μόλις δύο διαγνώστηκαν θετικά.

Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν χθες στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα. 

Επιβραδύνεται η μετάδοση του ιού

Παρ’όλα αυτά βέβαια, άκρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της 7ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα μεταξύ 25 και 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση της διάδοσης του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο διαγνώστηκαν 16 κρούσματα ανά ημέρα, έναντι 22 στην προηγούμενη έκθεση, ενώ ο δείκτης Rt περιορίστηκε στο 0,2 από 0,5, παρά τον εντοπισμό κάποιων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Η ημερήσια διασπορά στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 1,51 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, επίδοση σαφώς καλύτερη σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα κι αν έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία (πχ στην Αυστρία τα κρούσματα ανέρχονται σε 5,39 ανά εκατομμύριο). Αυτό αντανακλάται και στον μικρό αριθμό θετικών τεστ. Μόλις το 0,5% των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν εντόπισε τον κοροναϊό, δηλαδή διαπιστώθηκε ένα κρούσμα ανά 203 τεστ.

Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε επίσης στον κινητό μέσο όρο του αριθμού των θανάτων, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,2. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της τοπικής εξάπλωσης του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, συνεπώς η συνεχιζόμενη άρση των μέτρων ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε πανελλαδική κλίμακα.

Πανελλαδικά, δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε απλές κλίνες, ούτε των θανάτων.

Σύψας: Ανησυχία για τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ παρομοίασε την κατάσταση στην Ξάνθη με «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και «δεν μπορούμε να σβήσουμε».

Σε αντίθεση λοιπόν με τον τουρισμό, όπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όσον αφορά τα κρούσματα στο εσωτερικό ο κ. Σύψας έκανε λόγο για «πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως την Ξάνθη».

«Το πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ξάνθη που έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε. Όμως και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται κρούσματα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Επιπλέον, εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά. Ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι σίγουρο ότι αυτοί οι αριθμοί σχετίζονται με τα βόρεια σύνορά μας, όπου υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε Αλβανία και Βουλγαρία».

Τέλος, σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι εντοπίζονται περισσότεροι, γιατί διενεργούνται πολύ περισσότερα τεστ συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι και το χειμώνα είχαμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν εντοπίσαμε».

Αλαλούμ με την «απαγορευμένη» πτήση από Σουηδία

Εν τω μεταξύ συναγερμός σήμανε σήμερα και στη Ρόδο, όπου μια «απαγορευμένη» πτήση από τη Σουηδία «αναστάτωσε» το αεροδρόμιο του νησιού. Ο λόγος είναι πως αν και η Σουηδία δεν είναι στη λίστα με τις χώρες που έχουν πάρει το «πράσινο» φως το αεροσκάφος έφτανε στη χώρα μας την Πέμπτη (2/7).

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μία ειδική πτήση με ειδική άδεια, καθώς μεταφέρει δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού, προκειμένου να δουν από κοντά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Οι επιβάτες της πτήσης θα ελεγχθούν ένας προς ένας και θα παραμείνουν σε 24ωρη καραντίνα στο ξενοδοχείο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ωστόσο πως οι επιβάτες που κατέβηκαν από την πτήση της Στοκχόλμης ήταν τουρίστες και όχι δημοσιογράφοι, όπως δήλωσαν στην κάμερα του MEGA που βρέθηκε στο αεροδρόμιο, και ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές.

Σύμφωνα με τους επιβάτες οι πτήσεις από τη Σουηδία επιτρέπονται κανονικά, με αρκετούς από αυτούς να έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους αρκετό καιρό πριν, ενώ όπως δήλωσαν δεν έχουν ενημερωθεί και για την 24ωρη καραντίνα που πρέπει να τηρήσουν στο ξενοδοχείο τους.

Τι απαντά ο Θεοχάρης

Στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την απαγορευμένη πτήση από τη Σουηδία η οποία αναστάτωσε το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως η πτήση όντως είχε άδεια, ενώ οι επιβάτες πέρασαν κανονικά από όλους τους ελέγχους.

«Πράγματι είναι πτήση που έχει μια ειδική άδεια. Τεστάρονται όλοι για να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια. Κάποιο μεγάλο μέρος της πτήσης είναι δημοσιογράφοι που έρχονται για να δουν ακριβώς πως λειτουργούν τα πρωτόκολλά μας».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι δίνονται αρκετές ειδικές άδειες σε πτήσεις, προκειμένου να δουν δημοσιογράφοι και παράγοντες του τουρισμού τρίτων χωρών, πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και να προσελκύσουν ξένους τουρίστες.

«Το κάνουμε αυτό ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο που θέλει να έρθει στη χώρα μας. Δίνονται ειδικές άδειες για να προωθήσουμε τη χώρα μας και να ανοίξουμε τον τουρισμό».

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας. «Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του».

Ο υπουργός τουρισμού ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτήση από τη Σουηδία είχε ειδική άδεια προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα και μάλιστα το ελληνικό κράτος ήταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία.

«Η πτήση είχε άδεια άρα είναι νόμιμη. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό».

Θετική και η σύζυγος του Ελληνοαμερικανού στην Κάρπαθο

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε και η σύζυγος του Ελληνοαμερικανού, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο στο Ηράκλειο το απόγευμα της Τρίτης.

Το ζευγάρι είχε πάει στην Κάρπαθο, τόπο καταγωγής του 74χρονου, πριν από 10 ημέρες. Είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ενδιάμεση πτήση από τις ΗΠΑ, καθώς οι απευθείας πτήσεις δεν πραγματοποιούνται.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο 74χρονος Ελληνοαμερικανός μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, με Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς είχε υψηλό πυρετό. Τον συνόδευσε η σύζυγός του, η οποία υποβλήθηκε σε τεστ για τον κοροναϊό, το οποίο βγήκε θετικό.

Έτσι, έγινε η εισαγωγή της στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται και εκείνη στη μονάδα Covid-19. Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης για τις επαφές του ζευγαριού στην Κάρπαθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 74χρονος και η σύζυγός του είχαν δώσει το παρών σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο Ελληνοαμερικανός δήλωσε- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι είχε υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του από το Τέξας για την Ελλάδα και ότι το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Στα 3.458 τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 3.458.

Εξ αυτών το 55.0% αφορά άνδρες, 785 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, για ακόμα μια μέρα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με το συνολικό αριθμό να μένει στους 192.

Αναφορικά με τους νεκρούς 61 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς. 

 

Πηγή : in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου