ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχολεία – Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή – Οι εισηγήσεις, τα νέα μέτρα και οι φόβοι των επιστημόνων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με τα κρού­σμα­τα να πα­ρα­μέ­νουν σε πολύ υψηλά επί­πε­δα, το με­γά­λο ερώ­τη­μα αυτή την χρο­νι­κή στιγ­μή είναι τι θα γίνει με τα σχο­λεία.

Υπό την πίεση αυτή, των υψη­λών κρου­σμά­των και κατ’ επέ­κτα­ση του δρα­μα­τι­κά αυ­ξη­μέ­νου επι­δη­μιο­λο­γι­κού φορ­τί­ου, λόγω της ρα­γδαί­ας εξά­πλω­σης της με­τάλ­λα­ξης Όμι­κρον του κο­ρο­ναϊ­ού, συ­νε­δριά­ζουν μέσα στην εβδο­μά­δα οι λοι­μω­ξιο­λό­γοι, προ­κει­μέ­νου να ει­ση­γη­θούν για το άνοιγ­μα ή όχι των σχο­λεί­ων.

Να ση­μειω­θεί ότι, πολ­λές είναι οι φωνές που ζη­τούν πα­ρά­τα­ση μιας εβδο­μά­δας και άνοιγ­μα σχο­λεί­ων στις 17 Ια­νουα­ρί­ου.

Ωστό­σο έχουν ήδη πέσει στο τρα­πέ­ζι τρία νέα μέτρα σε ότι αφορά στα σχο­λεία.

Με από­φα­ση της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής το άνοιγ­μα των παι­δι­κών και βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών

Οι βρε­φι­κοί, παι­δι­κοί και βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί της χώρας, θα λει­τουρ­γή­σουν κα­νο­νι­κά, σή­με­ρα Δευ­τέ­ρα 3 Ια­νουα­ρί­ου 2022, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας.

Να ση­μειω­θεί ότι μέχρι χθες Κυ­ρια­κή αργά το από­γευ­μα, οι παι­δι­κοί σταθ­μοί ενη­μέ­ρω­ναν τους γο­νείς για πα­ρά­τα­ση, δε­δο­μέ­νου ότι δεν είχαν κά­ποια οδη­γία. Ωστό­σο αργά χθες το βράδυ απο­φα­σί­στη­κε να λει­τουρ­γή­σουν κα­νο­νι­κά σή­με­ρα.

Τα πα­ρα­πά­νω ισχύ­ουν σύμ­φω­να με τα προ­βλε­πό­με­να στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ: «Έκτα­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας της δη­μό­σιας υγεί­ας από τον κίν­δυ­νο πε­ραι­τέ­ρω δια­σπο­ράς του κο­ρω­νοϊ­ού COVID-19 στο σύ­νο­λο της Επι­κρά­τειας για το διά­στη­μα από την Πέμ­πτη, 30 Δε­κεμ­βρί­ου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευ­τέ­ρα, 17 Ια­νουα­ρί­ου 2022 και ώρα 06:00».

Η εί­σο­δος των παι­διών σή­με­ρα σε παι­δι­κούς και βρε­φο­νη­παι­κούς σταθ­μούς θα γί­νε­ται με self test.

Για τα σχο­λεία

Τις ει­ση­γή­σεις τους για το ασφα­λές άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων, ανα­μέ­νε­ται να κα­θο­ρί­σουν το αρ­γό­τε­ρο εντός 24ώρου οι ει­δι­κοί, με σύ­σκε­ψη αύριο Τρίτη, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον ΑΝΤ1.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Υγεί­ας Θάνο Πλεύ­ρη «το βα­σι­κό σε­νά­ριο, η βού­λη­ση και η αρ­χι­κή θέση, είναι τα σχο­λεία να ανοί­ξουν στις 10 Ια­νουα­ρί­ου, αλλά με πι­θα­νή επι­και­ρο­ποί­η­ση του υγειο­νο­μι­κού πρω­το­κόλ­λου (…) ανά­λο­γα με την πο­ρεία των κρου­σμά­των και τη συ­ζή­τη­ση που θα γίνει στους ει­δι­κούς».

Ωστό­σο, η εκτί­να­ξη της θε­τι­κό­τη­τας της με­τάλ­λα­ξης Όμι­κρον και οι προ­βλέ­ψεις για δρα­μα­τι­κή αύ­ξη­ση των κρου­σμά­των, σε συν­δυα­σμό με την πίεση που υφί­στα­ται στα­θε­ρά το ΕΣΥ, θα είναι ο κα­τα­λύ­της για τις ει­ση­γή­σεις των επι­στη­μό­νων.

Πα­ρό­λα αυτά, σύμ­φω­να με την ΕΡΤ, πλη­θαί­νουν οι φωνές πως τα σχο­λεία ίσως θα έπρε­πε να ξε­κι­νή­σουν τις πρώ­τες 1-2 εβδο­μά­δες με τη­λεκ­παί­δευ­ση. Δη­λα­δή το άνοιγ­μα να πάρει πα­ρά­τα­ση λίγων ημε­ρών καθώς πολλά είναι τα παι­διά που νο­σούν.

Πολλά τα κρού­σμα­τα στους μα­θη­τές

Πάνω από 10.300 παι­διά ηλι­κί­ας 4-18 ετών ήταν ενερ­γά την εβδο­μά­δα από 20-26 Δε­κεμ­βρί­ου και ο αριθ­μός αυτός ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θεί.

Το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων στις 10 Ια­νουα­ρί­ου είναι ο στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης παρά τη ρα­γδαία αύ­ξη­ση κρου­σμά­των στην Ελ­λά­δα, όπως τό­νι­σε σε δη­λώ­σεις της η υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Ζέττα Μακρή.

Η υφυ­πουρ­γός τό­νι­σε ότι η κυ­βέρ­νη­ση ανα­μέ­νει τις προ­τά­σεις των ει­δι­κών, αφή­νο­ντας ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο να υπάρ­χει αλ­λα­γή στα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, κάτι που έχει δια­φα­νεί από δη­λώ­σεις επι­στη­μό­νων όλες τις προη­γού­με­νες μέρες.

Η κ. Μακρή, συ­γκε­κρι­μέ­να, επι­σή­μα­νε στον ΣΚΑΪ ότι ο προ­γραμ­μα­τι­σμός και η διά­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης είναι τα σχο­λεία να ανοί­ξουν στις 10 Ια­νουά­ριου, αλλά πρό­σθε­σε ότι έχου­με δέκα ήμε­ρες μπρο­στά μας για να αξιο­λο­γη­θούν τα δε­δο­μέ­να.

Η κ. Μακρή ανέ­φε­ρε ότι τα πρω­τό­κολ­λα που εί­χα­με μέχρι τώρα απέ­δω­σαν. Η υφυ­πουρ­γός δή­λω­σε ότι από τον Σε­πτέμ­βριο μέχρι τον Δε­κέμ­βριο του 2021, έκλει­σαν 200 τμή­μα­τα στα πε­ρί­που 81.000. Η υφυ­πουρ­γός τό­νι­σε ότι εν­δε­χο­μέ­νως η έναρ­ξη των σχο­λεί­ων θα μπο­ρού­σε να γίνει με ένα rapid test

Σύμ­φω­να με το ΣΚΑΪ οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ει­δι­κοί θε­ω­ρούν ότι πρέ­πει να ανοί­ξουν κα­νο­νι­κά τα σχο­λεία στις 10 Ια­νουα­ρί­ου, με την επι­τρο­πή να χα­ρα­κτη­ρί­ζει ανε­δα­φι­κό το σε­νά­ριο να πα­ρα­τα­θούν οι σχο­λι­κές δια­κο­πές καθώς την με­θε­πό­με­νη εβδο­μά­δα τα κρού­σμα­τα ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θούν και να υπάρ­χει δια­σπο­ρά και στα παι­διά.

Επι­θυ­μία της επι­τρο­πής να υπάρ­ξει αλ­λα­γή στο τέ­στινγκ, με τους μα­θη­τές να υπο­βάλ­λο­νται σε έλεγ­χο με rapid αντί για self τεστ, αν αυτό είναι εφι­κτό.

Το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων στις 10 Ια­νουα­ρί­ου είναι ο στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης παρά τη ρα­γδαία αύ­ξη­ση κρου­σμά­των στην Ελ­λά­δα, όπως τό­νι­σε σε δη­λώ­σεις της η υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας, Ζέττα Μακρή.

Επί­σης θα υπάρ­ξουν αλ­λα­γές στο υγειο­νο­μι­κό πρω­τό­κολ­λο όσον αφορά στον εντο­πι­σμό επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος:

Σε πε­ρί­πτω­ση εντο­πι­σμού κρού­σμα­τος, όλοι οι μα­θη­τές , εμ­βο­λια­σμέ­νοι και ανεμ­βο­λί­α­στοι θα ελέγ­χο­νται με rapid test

Πα­ράλ­λη­λα, κα­ταρ­γεί­ται ο «σταυ­ρός» (τε­στινγκ στους μα­θη­τές που κά­θο­νταν δίπλα, πίσω , ή μπρο­στά από το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα) και πλέον θα γί­νε­ται rapid test σε όλους τους μα­θη­τές της τάξης

Η κα­ρα­ντί­να θα ισχύ­ει για 5 ημέ­ρες αντί για 10

«Δεν υπάρ­χει λόγος να μεί­νουν κλει­στά τα σχο­λεία»

Την άποψη ότι τα σχο­λεία μπο­ρούν και πρέ­πει να ανοί­ξουν κα­νο­νι­κά με μια αλ­λα­γή στα πρω­τό­κολ­λα λει­τουρ­γί­ας για τα τεστ και τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, εξέ­φρα­σε η πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ Μα­τί­να Πα­γώ­νη μι­λώ­ντας σή­με­ρα στο  ΣΚΑΪ , επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν είναι δυ­να­τόν να μεί­νουν τα παι­διά κλει­σμέ­να μέσα στα σπί­τια.

Όπως είπε δεν είναι δυ­να­τόν να μεί­νουν τα παι­διά κλει­σμέ­να, θα έρ­χο­νται σε επαφή με φί­λους, οι γο­νείς τους θα πη­γαί­νουν στη δου­λειά ενώ θα συ­νε­χί­σουν να γί­νο­νται και ιδιαί­τε­ρα μα­θή­μα­τα στα σπί­τια.

Πηγή in.gr

#Σχολεία#Κορωνοϊός#Μέτρα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.