Τοπικές Ειδήσεις

Εχει καταστεί πολύ δύσκολο το έργο των απογραφέων!

Ιστορίες για γέλια και για… κλάματα εκτυλίσσονται στη Ρόδο με πολλούς από τους απογραφείς να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν καθημερινά.
Η διαδικασία της απογραφής που γίνεται κάθε 10 χρόνια έχει συμπέσει με την περίοδο της πανδημίας και σε συνάρτηση με την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για τους απογραφείς που καλούνται πέρα από το ερωτηματολόγιο που κρατούν στα χέρια τους να απαντούν και σε ερωτήσεις που αφορούν στην πανδημία… στην πολεοδομία αλλά και στην εφορία! Όπως δήλωσε στη «δ», απογραφέας ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία σε περιοχές απομακρυσμένες από την πόλη και παρά την προσωπική επαφή που διατηρεί με αρκετούς από τους κατοίκους, πολλοί τον αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις και όχι μόνο φοβούνται να απογραφούν αλλά, όπως λέει, έχει τύχει να του κλείσουν και την πόρτα κατάμουτρα!
«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν πολλές απορίες και παρά τη διάθεση που έχουμε ως απογραφείς να τους δώσουμε απαντήσεις, πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν καν την είσοδο. Η διαδικασία της αυτοαπογραφής δεν αφορά προφανώς στο σύνολο του πληθυσμού, αφού πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική διαδικασία ή δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία. Εκεί αναλαμβάνουμε εμείς, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολλοί φοβούνται ότι δηλώνοντας τα τετραγωνικά του σπιτιού τους θα τους επιβάλουν πρόστιμο η πολεοδομία ή η εφορία, προφανώς λόγω αυθαιρέτων κατασκευών, ενώ συνάντησα και περιπτώσεις “αρνητών” που συγχέουν τον εμβολιασμό με την απογραφή και δεν δέχθηκαν καν να μου ανοίξουν την πόρτα παρόλο που έχουμε με ορισμένους και προσωπική επαφή και γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Με άλλους απογραφείς που μιλάω σε άλλες περιοχές τόσο της Ρόδου όσο και γενικώς της Δωδεκανήσου έχουν αντιμετωπίσει και χειρότερα περιστατικά, όπως για παράδειγμα εξύβριση από συμπολίτη μας που θεώρησε ότι εμείς θέλουμε να καταγράψουμε τους ανεμβολίαστους.
Ο φόβος των πολιτών δυσκολεύει τη δουλειά μας και ερχόμαστε κι εμείς σε δύσκολη θέση. Βέβαια υπάρχουν και σπίτια που μας ανοίγουν την πόρτα και μας καλοδέχονται αναγνωρίζοντας την ανάγκη της απογραφής αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας!», λέει στη «δ» ο νεαρός απογραφέας, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι άνεργος και παρά τους κινδύνους που εγκυμονούνται λόγω της πανδημίας και της μετάδοσης του ιού δήλωσε συμμετοχή για να επωφεληθεί της αμοιβής.
Να σημειωθεί ότι σε κάθε απογραφέα αντιστοιχούν περίπου 120 νοικοκυριά, ενώ ο μισθός για περίπου ενάμιση μήνα δουλειάς ανέρχεται 1.200 ευρώ μεικτά.
Ηδη από τον περασμένο μήνα, οι απογραφείς έχουν εναποθέσει στις κατοικίες ευθύνης τους έναν κλειστό φάκελο, με έναν μοναδικό κωδικό που αντιστοιχεί σε κάθε οικία ή διαμέρισμα ξεχωριστά. Με τον κωδικό αυτόν και με τα στοιχεία του taxis ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπαίνει στην ιστοσελίδα gov.gr και θα απογράφει όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Στην περίπτωση που η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά, αναλαμβάνουν… δράση οι απογραφείς, οι οποίοι είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια για όσους δεν τα κατάφεραν.
Ο φόβος και η καχυποψία ωστόσο των πολιτών εξελίσσονται στο μεγαλύτερο εμπόδιο των απογραφέων, ενώ ένα βασικό εμπόδιο είναι και ο κορωνοϊός καθώς αρκετοί επιθυμούν για την προστασία τους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με τον απογραφέα έξω από το σπίτι!
Ακόμα όμως και η ηλεκτρονική διαδικασία εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς πολλοί πολίτες υποβάλλουν, μεν, την αίτηση, αλλά είναι ελλιπής οπότε ο απογραφέας καλείται να παρέμβει και σε αυτές τις περιπτώσεις για να ενημερώσει τους πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ώστε η αίτησή τους να γίνει αποδεκτή. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, η διαδικασία εξελίσσεται είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Η απογραφή του πληθυσμού, που γίνεται κάθε δέκα χρόνια, είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς, εκτός από την καταμέτρηση του πληθυσμού και των κατοικιών αποτυπώνει και τις κοινωνικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται για τη χάραξη κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Φέτος, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα της αυτοαπογραφής.
Το βέβαιον είναι ότι η απροθυμία συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της απογραφής καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία γι αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Όσοι δεν απογραφούν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα κληθούν να περάσουν από συνέντευξη με εκπρόσωπο της ΕΛΣΤΑΤ ενώ μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα έχουν μοιραστεί όλοι οι φάκελοι, καθώς ακόμα δεν έχουν φτάσει σε όλα τα νοικοκυριά της Ρόδου.
Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου