Η κατανάλωση αβοκάντο έχει συσχετιστεί με καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής και υψηλότερη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με μελέτες, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν αβοκάντο παρουσιάζουν ευεργετικές επιδράσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ, συγκριτικά με δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά, υψηλές σε υδατάνθρακες ή με την τυπική δυτικού τύπου διατροφή.
Παράλληλα, το αβοκάντο ενισχύει την απορρόφηση λιποδιαλυτών φυτοθρεπτικών ουσιών, όπως τα καροτενοειδή. Για παράδειγμα, η προσθήκη του σε σαλάτες μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απορρόφηση της α- και β-καροτίνης, καθώς και της λουτεΐνης.
Υγεία της καρδιάς
Η παρουσία του αβοκάντο στη διατροφή έχει αποδείξει ότι μπορεί να τροποποιήσει ορισμένους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως είναι το λιπιδαιμικό προφίλ.
Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στον έλεγχο της καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχει μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική χοληστερόλη, όσο και την κακή χοληστερόλη (LDL).
Το όφελος της μείωσης της χοληστερόλης προέρχεται επίσης από την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα λίπη, τα οποία προάγουν με τη σειρά τους την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
Όραση
Η κατανάλωση αβοκάντο ενισχύει την απορρόφηση των καροτενοειδών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα οποία συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και στα μάτια.
Συγκεκριμένα, συσσωρεύονται στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το αβοκάντο περιέχει MUFA (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), τα οποία ενισχύουν την απορρόφηση των καροτενοειδών.
Πρόληψη σακχαρώδη
διαβήτη
Το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει σημαντικά τις μεταγευματικές γλυκαιμικές και ινσουλιναιμικές αποκρίσεις.
Διαχείριση βάρους
Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συνεπώς, μια υγιεινή διατροφή αποτελεί συστατικό για τη διαχείριση και απώλεια βάρους.
Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, το αβοκάντο συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού και στη μείωση της πείνας, όταν αυτό συμπεριλαμβάνεται στα γεύματα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν μισό αβοκάντο στο μεσημεριανό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν φαγητό τις επόμενες τρεις ώρες.
Εγκυμοσύνη
Το αβοκάντο προσφέρει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην διατροφή μιας γυναίκας κατά την περίοδο της σύλληψης, της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας.
Περιέχει φυλλικό οξύ, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, MUFA (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα) και αντιοξειδωτικά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αποτραπούν οι γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη συνίσταται η κατανάλωση τουλάχιστον 400 mg φυλλικού οξέος ημερησίως. Ένα αβοκάντο δίνει το 41% αυτού!
Αρθρίτιδα και οστεοπόρωση
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του αβοκάντο όπως είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα καροτενοειδή και οι φυτοστερόλες συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής των αρθρώσεων.
Επιπλέον, η βιταμίνη Κ που περιέχει ενισχύει την υγεία των οστών, επιβραδύνοντας την οστική απώλεια και αποτρέποντας την οστεοπόρωση. Επίσης, το βόριο που βρίσκεται σε αφθονία στο συγκεκριμένο τρόφιμο, έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι δρα θετικά στις αρθρώσεις.
Δέρμα
Τα έλαια του αβοκάντο χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τις ρυτίδες. Με την κατανάλωσή του, οι καροτινοειδείς ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Παράλληλα, η βιταμίνη Ε που περιέχει, βοηθά στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.
Διάθεση
Έρευνες έχουν δείξει τη συσχέτιση μεταξύ φυλλικού οξέος και κατάθλιψης. Το φυλλικό οξύ, συμβάλλει στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης ομοκυστεΐνης στο αίμα.
Η ομοκυστεΐνη επιβραδύνει τη ροή των θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και αυξάνει την αρνητική διάθεση. Η περιεκτικότητα φυλλικού οξέος στο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Μεγάλη ποσότητα ομοκυστεΐνης έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης που ρυθμίζουν τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.
Πέψη
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου, ώστε το σώμα να μπορέσει να διατηρήσει μια υγιή βακτηριακή ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται και η οποιαδήποτε φλεγμονή προκύψει στο πεπτικό σύστημα.
Αντιοξειδωτική δράση
Το αβοκάντο αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά. Χάρη στη σύνθεσή του, διαθέτει αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Ειδικότερα, η λουτεΐνη, η α- και η β-καροτίνη που περιέχει παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.















