Ειδήσεις

Αύξηση 20,7% στην μέση τιμή των ελληνικών ξενοδοχείων ! – “Πρωταγωνίστησαν” στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά τον Ιούλιο

Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία κατέγραψαν πτώση στον αριθμό των επισκεπτών τους τον Ιούλιο του 2025, ακόμη και σε παραδοσιακά ελκυστικούς προορισμούς αναψυχής, καθώς τα μεταβαλλόμενα καταναλωτικά πρότυπα και το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο δημιουργούν νέες προκλήσεις για τον τομέα της φιλοξενίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της αιχμής της θερινής περιόδου για τους προορισμούς αναψυχής. Οι δείκτες RevPAR και ADR διαμορφώθηκαν πτωτικά στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με φωτεινή εξαίρεση την Ελλάδα, η οποία κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις και στους δύο δείκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της MKG Consulting.

Μέρος αυτής της πελατείας, που μπορεί ακόμα να προγραμματίσει τις καλοκαιρινές διακοπές της, στρέφεται προς εναλλακτικές λύσεις διαμονής, όπως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την Eurostat να αναφέρει ισχυρή αύξηση των κρατήσεων μέσω πλατφορμών εποχιακών μισθώσεων το 2024, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.

Συνολικά, το ποσοστό πληρότητας σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, με τα τμήματα μεσαίας και υψηλής κατηγορίας να παρουσιάζουν την καλύτερη αύξηση του δείκτη των Εσόδων ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο – RevPAR (+2,1 και +1,8 μονάδες, αντίστοιχα).

Ωστόσο, όσον αφορά τη Μέση Ημερήσια Τιμή – ADR, η τάση είναι πτωτική, με μείωση 4% στο δείγμα που αναλύθηκε και μεγαλύτερη πτώση για την οικονομική κατηγορία, της οποίας η πελατεία είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές (-5,4%). Συνολικά, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά σημείωσε πτώση 2,3% στο RevPAR τον φετινό Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, με τις σημαντικότερες απώλειες να σημειώνουν τα ξενοδοχεία που ανήκουν στην οικονομική κατηγορία.

“Σάρωσε” η Ελλάδα

Το RevPAR στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 3,3%, χάρη στο σταθερό ποσοστό πληρότητας (+0,5 μονάδες) και τη διατήρηση του ADR (+2,7%), καθώς οι παράκτιοι προορισμοί συνέχισαν να προσελκύουν πιστούς ταξιδιώτες.

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Οι Ιταλοί ξενοδόχοι είδαν το ποσοστό πληρότητάς τους να μειώνεται κατά 1,1 μονάδες, παρά τη μείωση του ADR κατά 4,4%. Αυτές οι μειώσεις στην απόδοση οδήγησαν σε πτώση του RevPAR κατά 5,4%.

Στην πορτογαλική αγορά, η πληρότητα παρέμεινε σταθερή με αύξηση 0,8 μονάδων, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές μειώθηκαν κατά 2%, με αποτέλεσμα πτώση του RevPAR κατά 1%.

Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την ελκυστικότητά της για τη θερινή περίοδο και κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του RevPAR κατά 15,4%, χάρη στην αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 20,7%, παρά τη μείωση της πληρότητας κατά 3,7 μονάδες.

Εκτός από τις μικρότερες αγορές, όπως η Ελβετία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία φάνηκε να έχουν αξιοποιήσει την τιμολογιακή τους δύναμη για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ανομοιόμορφη η εικόνα μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών

Η πτώση των επιδόσεων στη Γερμανία έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Ο τομέας των εκδηλώσεων συνέβαλε στην προσέλκυση τουριστών αναψυχής, για παράδειγμα, η Εβδομάδα Travemünde, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου στον Κόλπο του Λίμπεκ, η οποία προσελκύει κατά μέσο όρο πάνω από 500.000 επισκέπτες στη Βαλτική Θάλασσα.

Έτσι, το RevPAR μειώθηκε κατά 9,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, όταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είχε ενισχύσει την απόδοση μέχρι τον τελικό, που διεξήχθη στις 14 Ιουλίου. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητικούς δείκτες, οι οποίοι επηρεάζουν την εγχώρια αγορά, είτε πρόκειται για αναψυχή, είτε για εταιρικές δραστηριότητες.

Η Γαλλία, η οποία παρουσίασε ανάκαμψη τον Ιούνιο, έχασε μέρος της δυναμικής της με πτώση του RevPAR κατά 5%. Ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,3 μονάδες, οι ξενοδόχοι μείωσαν τις μέσες ημερήσιες τιμές κατά 8% για να παραμείνουν ελκυστικοί για τους πελάτες αναψυχής.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει σε θετική ανάπτυξη μετά από έναν υποτονικό Ιούνιο. Τα ποσοστά πληρότητας αυξήθηκαν κατά 2,6 μονάδες και οι μέσες ημερήσιες τιμές παρέμειναν σταθερές, οδηγώντας σε αύξηση του RevPAR κατά 3,9%.

Πέντε χρόνια μετά την κρίση του Covid και τον αντίκτυπό της στην τουριστική κατανάλωση, οι ευρωπαϊκές αγορές εισέρχονται σε φάση ομαλοποίησης. Εκτός από τις αγορές της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Ουγγαρίας, η απόδοση είναι θετική, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου