Ειδήσεις

Από τον Δήμο Ρόδου βραβεύτηκε η Ροδίτισσα που ανοίγει δρόμους στην Αμερική για την καταπολέμηση του AIDS

Σε μια σεμνή τελετή με έντονο το συγκινησιακό στοιχείο ο Δήμος Ρόδου τίμησε σήμερα (Τρίτη) τη Ροδίτισσα ερευνήτρια κ. Δώρα Χατζηιωάννου, μία επιστήμονα διεθνούς κύρους η οποία ανοίγει δρόμους στην Αμερική για τη θεραπεία του AIDS.
O δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηιωάννου, παρόντων των μελών της οικογένειας της ερευνήτριας, συγγενών, καθηγητών και συμμαθητών της από τα χρόνια του σχολείου.
της παρέδωσε τιμητική διάκριση «Για τις πρωτοπόρες έρευνες της πάνω στην καταπολέμηση του AIDS» και της ευχήθηκε να ανοίγονται πάντα λαμπροί δρόμοι στην έρευνά της
Τη νοσταλγική νότα έδωσαν τόσο ο κ. Νίκος Νάνου, καθηγητής της στο σχολείο της Καπνοβιομηχανίας , όπου και φοίτησε, όσο και η συμμαθήτριά της στο ίδιο σχολείο κ. Μαρία Σπανού.
Η κ. Χατζηιωάννου ευχαρίστησε το δήμο Ρόδου και τον ίδιο το δήμαρχο, ανέτρεξε χρόνια πίσω στη ζωή της στη γενέθλια πόλη και αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών που γίνονται από τους επιστήμονες και την ερευνητική ομάδα της Νέας Υόρκης στην οποία είναι επικεφαλής για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αιώνα.

Ο δήμαρχος Ρόδου είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κ. Χατζηιωάννου:

Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά, στο ξεκίνημα της θητείας μου ως δήμαρχος Ρόδου, να υποδέχομαι σήμερα μια λαμπρή επιστήμονα με παγκόσμια ακτινοβολία και κύρος, τη Θεοδώρα Χατζηιωάννου – τη Δώρα, για μας τους Ροδίτες…
Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε πόσο μπορούν να διαπρέψουν οι Έλληνες, οι Δωδεκανήσιοι, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Έχουμε το ζωντανό παράδειγμα της Δώρας, που βρίσκεται σήμερα εδώ, να μας θυμίζει ότι οι ελπίδες που βασίζουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας, δεν είναι επίπλαστες.
Σε αυτή την αίθουσα σήμερα ο Δήμος Ρόδου τιμά ένα φωτεινό μυαλό, μια λαμπρή επιστήμονα, μια Ροδίτισσα με πανανθρώπινη προσφορά, που όμως δεν ξέχασε τον τόπο της, τους δικούς της, το σχολείο της. Η ίδια το θέλησε να βρίσκονται σήμερα εδώ, σε αυτή την ξεχωριστή μέρα, η οικογένειά της, οι καθηγητές της, οι συμμαθιητές της, οι φίλοι της. Και η ίδια επιλέγει να έρχεται στο νησί μας, στο νησί της, όποτε της δίνεται η ευκαιρία για λίγη ξεκούραση, μακριά από τα ερευνητικά της καθήκοντα.

Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέκβαση με μερικές σκέψεις μου:
Η πορεία της επιστημονικής γνώσης και έρευνας ξεκινά από την Αρχαία Κίνα, την Ινδία, την Αρχαία Ελλάδα, για να φτάσει, μέσω του Ιπποκράτη, του Γαληνού, του Γαλιλαίου, του Δαρβίνου και άλλων, στα σημερινά επιτεύγματά της στους τομείς της ιατρικής, της τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και εν γένει κάθε μορφής επιστήμης.
Σπουδαίοι, αρχαίοι και σύγχρονοι ερευνητές, ΄Ελληνες και ξένοι, λιγότερο ή περισσότερο επώνυμοι, στρατεύθηκαν, μέ ή χωρίς τιμές, αλλά πάντοτε με θυσίες, ρίσκα και κινδύνους, πάντοτε με ζήλο, συστηματικότητα και επιμονή, στην έρευνα γύρω από τον άνθρωπο και τον κόσμο. Ο όγκος της παραγόμενης γνώσης είναι τεράστιος και οι επιμέρους τομείς της δυσθεώρητοι κατά τον αριθμό και το εύρος τους. Ο επιστήμονας βαρύνεται με την ευθύνη για τη παραγόμενη γνώση και οφείλει να προβλέπει και να αποτρέπει τον πιθανό κίνδυνο, από τη χρήση ή τη κατάχρηση της γνώσης αυτής. Ο ερευνητής αναζητεί το «πώς» και αφήνει το «γιατί» στη φιλοσοφία και τη θρησκεία.
Ο Κάντ έλεγε, ότι «ο άνθρωπος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ ως μέσον για κάποιο σκοπό, αλλά να θεωρείται αυτός ο ίδιος, τελικός σκοπός». Σκοπός λοιπόν του επιστήμονα είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο μέσα από τους κανόνες της ηθικής, της κοινωνικής συνείδησης και της αλληλεγγύης.

Δώρα, να ξέρεις ότι η Ρόδος είναι περήφανη για σένα και ότι όλοι οι Ροδίτες ενώνουν τη φωνή τους με τη δική μου και σου εύχονται να συνεχίσεις τις επιτυχίες σου.
Σήμερα, μέσα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της γενέτειράς σου, εμείς όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε την προσφορά σου στην έρευνα πάνω στον τομέα της βιολογικής έρευνας γύρω από το σοβαρό αυτό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα του Σύνδρομου της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), που παγκόσμια εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα. Γι᾿ αυτό το λόγο η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς οργανισμοί και τα οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να αξιοποιήσουν και να χρηματοδοτήσουν τα ερευνητικά προγράμματα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής για τον καλό της ανθρωπότητας.
Σε ευχαριστούμε και σου απονέμουμε την τιμητική αυτή διάκριση, με τις ευχές μας για την προσωπική δικαίωσή σου και την διάκριση στον τομέα σου, ώστε εσύ, η οικογένεια σου και εμείς όλοι οι Ροδίτες να υπερηφανευόμαστε για την προσφορά σου διεθνώς στον τομέα της βιολογικής έρευνας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου