Τοπικές Ειδήσεις

Εκπαιδευτικός του 4ου ΓΕΛ Ρόδου ανακαλύπτει νέους δρόμους μάθησης μέσα από το παιχνίδι σε επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Κροατία

Την πόλη Split στις ακτές της Κροατίας επισκέφθηκε η εκπαιδευτικός του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου Τενέντε Αγγελική από τις 22 έως και τις 28 Ιουνίου 2025, όπου παρακολούθησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα τη Μάθηση μέσω Παιχνιδιών (Game-based learning). Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διαπίστευσης Erasmus+ που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Εθνική Μονάδα Συντονισμού (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσα από την κινητικότητα και τη διακρατική συνεργασία.

Το Split είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας και μία από τις πιο ιστορικές και γραφικές περιοχές της Δαλματικής ακτής. Πέρα από την ιστορική του σημασία, το Split φημίζεται για την παραλιακή του ζώνη, τα όμορφα νησιά που το περιβάλλουν και τη φυσική του ομορφιά.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα είχε ως κύριο στόχο να αναδείξει τη δυναμική του παιχνιδιού ως εργαλείου μάθησης και τις απεριόριστες δυνατότητες ενσωμάτωσής του στη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων. Η Μάθηση μέσω Παιχνιδιών είναι μια διδακτική προσέγγιση που αξιοποιεί παιχνίδια, ψηφιακά και μη, εντός κι εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, με σκοπό τη μάθηση. Στην πράξη, οι μαθητές μαθαίνουν νέες γνώσεις και δεξιότητες μέσα από την εμπειρία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι δεν είναι απλά ψυχαγωγικό, αλλά έχει προσαρμοστεί ώστε να ενισχύει την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, να καλλιεργεί τη συνεργασία και την κριτική σκέψη, να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων, να μειώνει το άγχος και να αυξάνει το κίνητρο για μάθηση. Παράλληλα, οι επιμορφούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανταλλάξουν ιδέες με συναδέλφους και να εμπλουτίσουν το διδακτικό τους ρεπερτόριο με καινοτόμες προσεγγίσεις.

Μέσα από τη διάχυση αυτών των καλών πρακτικών, οι εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ θα αποκτήσουν πολύτιμα εργαλεία για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες παιδαγωγικές απαιτήσεις και να μεταμορφώσουν την παραδοσιακή διδακτική πράξη προσφέροντας στους μαθητές τους ένα σχολείο καινοτόμο, συνεργατικό και δημιουργικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της δια βίου μάθησης και της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, θέτει υψηλή προτεραιότητα στη χρηματοδότηση τέτοιων επιμορφωτικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος Erasmus+, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς να εξελιχθούν και να μεταφέρουν θετικές πρακτικές στα σχολεία τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου