Τοπικές Ειδήσεις

Εγκαταλείπουν την επένδυση στην μαρίνα Ρόδου οι Αμερικάνοι επενδυτές!!!

• Ενημερώθηκαν σχετικά χθες κυβερνητικοί παράγοντες • Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο και κυρίως από τη νέα δημοτική αρχή, «συνέταιρο» ουσιαστικά των Αμερικάνων επενδυτών στο έργο, αναμένεται να προκαλέσουν επιζήμιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου • Δεν «μπλοφάρουν» οι επενδυτές που είναι υπόλογοι στους μετόχους τους, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της εταιρείας στο Υπουργείο Τουρισμού
«Πάγωσε» από χθες το πρωί η επένδυση ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ που σκόπευε να μετατρέψει τη μαρίνα της Ρόδου, σε έναν πεντάστερο τουριστικό πόλο μετά την διαπίστωση ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο και κυρίως από την νέα δημοτική αρχή, «συνέταιρο» ουσιαστικά των Αμερικάνων επενδυτών στο έργο, πρόκειται να προκαλέσουν επιζήμιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου.
H προχθεσινή δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη για το έργο ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αποτέλεσε την αφορμή, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», για να ενημερωθεί σχετικά για την απόφαση της επενδυτικής εταιρείας “Palisades” το Υπουργείο Τουρισμού.
Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι οι επενδυτές προσπαθούν να σπείρουν «φόβο» στους τοπικούς παράγοντες για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια που καταβάλλεται στο τελευταίο διάστημα να μειωθεί η δόμηση, το ύψος των κτηρίων, να εξασφαλίσουν περαιτέρω αντισταθμιστικά έργα, αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ κ. Θωμάς Τριανταφύλλου, που είχε επικοινωνία με στελέχη της κυβέρνησης και τοπικούς παράγοντες, κατέστησε σαφές ότι η απόφαση των Αμερικάνων επενδυτών είναι ειλημμένη καθώς το κέρδος που αποφέρει μόνο η διατήρηση του ποσού της επενδύσεώς τους σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ είναι περί τα 12 εκατ. ευρώ με 5% επιτόκιο και θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπουν σε περιπέτειες οι μέτοχοί τους και να πάει η επένδυση πίσω όταν ο Δήμος Ρόδου ως αρχή εκφράζει ήδη αντιρρήσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Μαρίνες Ρόδου ΑΕ μπορούσε να αντιμετωπίσει τις όποιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από φορείς και ιδιώτες καθώς γνώριζε ότι στην ελληνική πραγματικότητα είναι σύνηθες το φαινόμενο.
Ενόχλησε αρχικώς όμως η εμπλοκή του ΕΒΕΔ καθώς ήθελε τους επαγγελματίες στο πλευρό της αλλά κυρίως η στάση του Δήμου Ρόδου.
Σημειώνεται μάλιστα ότι υφίσταται και άγνοια σε επίπεδο δημοτικής αρχής για το νομικό πλαίσιο, που θεσπίστηκε αρχικώς για την επένδυση του Ελληνικού και τις προβλέψεις αυτού με αποτέλεσμα να γίνονται υποθέσεις που δεν συνάδουν, όπως τονίστηκε, με τις διαδικασίες που όφειλαν να ακολουθηθούν και ακολουθήθηκαν.
Στο ακίνητο επί παραδείγματι, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Τουρισμού και διαχείρισης του Δήμου Ρόδου δεν γνωμοδοτεί για τους όρους δόμησής του το δημοτικό συμβούλιο, ούτε προβλέπεται από το νόμο διαβούλευση σε τέτοιο επίπεδο, αλλά εξασφάλισε έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Εναλίων Αρχαιοτήτων ως και το Κ.Α.Σ. μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν επί σειράν ετών.
Τώρα πλέον απαιτούνται άδειες οικοδομικού χαρακτήρα καθώς και έκδοση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που δεν υπάρχει πολυτέλεια από τους επενδυτές σε κάθε στάδιο να αντιμετωπίζουν προσφυγές και δικαστικές διενέξεις.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης κινδυνεύει να χάσει ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χωρίς να έχει ενημερωθεί επαρκώς για τις συνέπειες παρότι μάλιστα ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Κώστας Χαλκιάς, είναι δικηγόρος της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ αλλά κράτησε αποστάσεις μετά την εκλογή του από το δημόσιο διάλογο για λόγους ευθιξίας.
Θυμίζουμε ότι την 31η Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία που «ερέθισε» την κοινή γνώμη εκδόθηκε Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την τροποποίηση χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα/Μαρίνας Ρόδου.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η χωροθέτηση της μαρίνας Ρόδου είναι μεικτού τύπου που θα συνδυάζει υποδομές οικιστικής, εμπορικής και ψυχαγωγικής χρήσης, περιοχή με πολυτελείς κατοικίες, παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για σκάφη, πλειάδα καταστημάτων και παραθαλάσσιων χώρων εστίασης, καθώς και μια σειρά από προτάσεις ψυχαγωγίας.

Η περιπετειώδης ιστορία της μαρίνας Ρόδου
Η σταδιακή κατασκευή της μέχρι τη σημερινή της μορφή διήρκεσε επίσης πάνω από 20 χρόνια. Η πρώτη φάση των λιμενικών έργων, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αφορούσε τον προσήνεμο και τον υπήνεμο μόλο καθώς και το τείχος προστασίας.
Το 2003 έγινε παραχώρηση της μαρίνας από το υπουργείο Τουρισμού στον Δήμο Ρόδου. Το 2006 ο δήμος προχώρησε σε δημοπράτηση της νέας μαρίνας. Ανάδοχος του διαγωνισμού ήταν η Μαρίνες Ρόδου Α.Ε., που συστάθηκε εκείνη τη χρονιά και συνήψε 70ετή σύμβαση με τον Δήμο Ρόδου για την παραχώρηση της έκτασης. Εκτοτε ο μετοχικός έλεγχος της εταιρείας πέρασε σε διάφορα σχήματα. Ειδικότερα, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της η Μαρίνες Ρόδου πέρασε στον όμιλο της τεχνικής εταιρείας Betanet των αδελφών Ζαβλιάρη, με μέτοχο μειοψηφίας την Triton Yachting της οικογένειας Κολίντζα.
Στη συνέχεια, το 60% των μετοχών περιήλθε στη Eurobank, καθώς είχε ενεχυριαστεί για τραπεζικό δάνειο της Betanet.
Η Eurobank με τη σειρά της πώλησε το μετοχικό πακέτο στην ΑΕΓΕΚ, η οποία στην πορεία μεταβιβάστηκε στον εργολάβο Γιάννη Μαρούλη. Η Ιόνιος Τεχνική Α.Ε., επίσης συμφερόντων του κ. Μαρούλη, ανέλαβε και το έργο διαμόρφωσης της νέας μαρίνας. Για τον σκοπό αυτό χρηματοδοτήθηκε με δάνειο 30 εκατ. ευρώ το 2011. Ωστόσο, το έργο καθυστέρησε, το δάνειο κοκκίνισε και η τράπεζα το κατήγγειλε.
Ακολούθησαν η γνωστή κατάρρευση της Ιόνιος Τεχνική καθώς και η υπαγωγή της ΑΕΓΕΚ στη διαχείριση των τραπεζών, ενώ η οικογένεια Μαρούλη διατήρησε τον έλεγχο της μαρίνας μέσω της Πτερέλαος Α.Ε., η οποία ήταν πλέον η μοναδική μέτοχος της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.
Το 2019 η Eurobank, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων των τραπεζών, προχώρησε στην πώληση του δανείου ύψους 35 εκατ. ευρώ της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. σε fund αμερικανοκυπριακών συμφερόντων.
Οι μέτοχοί του The Palisades Group, LLC, είναι Κύπριοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις ΗΠΑ, ενώ το 2017 ίδρυσαν την Palisades Europe.
Το δάνειο και ακολούθως οι ενεχυριασμένες μετοχές της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. αποκτήθηκαν μέσω της Palisades Greek Holdings LLC το 2019. Στη συνέχεια έγιναν σημαντικές επενδύσεις για τη διαμόρφωση και ολοκλήρωση της μαρίνας.

Την Δευτέρα η προσφυγή  στο Συμβούλιο  της Επικρατείας
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», το TEE Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, 9 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου, ένας πολιτικός μηχανικός θα προσφύγουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με κοινό δικόγραφο για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων του τουριστικού λιμένα Μαρίνα Ρόδου και ειδικότερα της περιοχής η οποία εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από τα Παλιά Σφαγεία έως τον Ζέφυρο.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης προανήγγειλε προχθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την άσκηση της προσφυγής από το ΤΕΕ και το ΕΒΕΔ καθώς μάλιστα έληγε η προθεσμία για την άσκηση του ένδικου μέσου.
Πλην όμως διαπιστώθηκε ότι το ΦΕΚ που εκδόθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2023 αναρτήθηκε την 8η Ιανουαρίου 2024 και ως εκ τούτου η προθεσμία δεν έληγε χθες και περαιτέρω προέκυψε εμπλοκή για την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην προσφυγή.

Ως και χθες εξάλλου δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα συνυπογράψει την προσφυγή ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου