Ειδήσεις

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή, ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Κατά τη συνεδρίαση, ελήφθη απόφαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ανοίγοντας τις εργασίες τόνισε πως «η ειδική αυτή συνεδρίαση αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, υπό την αιγίδα της Βουλής, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος  αγώνας της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα».
Στην ειδική συνεδρίαση, κατά την οποία παρέστησαν και οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, μίλησαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ιωάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος “Το Ποτάμι” κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Επίσης το λόγο έλαβαν, οι βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Γάκης (Ν. Δωδεκανήσου, ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Χρήστος Παππάς (Επικρατείας, Χ.Α.), Δημήτριος Κρεμαστινός (Ν. Δωδεκανήσου, ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ.) και Σταύρος Τάσσος (Ν. Λέσβου, Κ.Κ.Ε.).

Γ. Χατζημάρκος: «Η Βουλή σήμερα, ορθά τίμησε το χθες της Δωδεκανήσου. Απομένει να τιμήσει και το αύριο»
Ομοφώνως το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε το 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου, στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Στην συνεδρίαση παρέστη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος, με την λήξη της δήλωσε:
“Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, τίμησε την Ιστορία της Δωδεκανήσου, την Ιστορία της χώρας, την συμπλήρωση  70 ετών από τότε που η Ελλάδα μεγάλωσε και, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακήρυξε το 2017  Έτος Δωδεκανήσου. Ορθά και λαμπρά, η Βουλή τίμησε το χθες.
Απομένει να τιμήσει και το αύριο”.

Ο Γ. Δραγασάκης
Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης (ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απουσίαζε καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από τη Μάλτα που επισκέπτεται τη χώρα μας). Και συμπλήρωσε: «Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος. Έδειξαν, έμπρακτα, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, σώζοντας ζωές».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Δραγασάκης άφησε αιχμές προς την πλευρά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για εκπροσώπους λαών που δείχνουν να αγνοούν, την Ιστορία. «Αυτή η διάσταση της ιστορίας, που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής παντού, αλλά ακόμη πιο πολύ στη δική μας εύφλεκτη περιοχή όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτήν την ιστορική αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες Τσίπρα, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τη Νίσυρο: «Αυτά τα νησιά αξίζει να στηριχθούν. Οι νησιωτικές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν καρπούς. Η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση στοχεύει και στην άμεση ίδρυση Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης.
Ακόμη, όπως είπε, τίθεται για πρώτη φορά θέμα στην ΕΕ για τις νησιωτικές πολιτικές με αφορμή και την προεδρία της Μάλτας. Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των πολιτικών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αλλά και σε αυτές που θα λάβουν χώρα στο αμέσως επόμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων, ώστε να περιλαμβάνεται η     ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος είναι επίσης η ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες, έστειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Επιπλέον, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να θυμηθούμε μια στιγμή που η Ελλάδα μεγάλωνε. Αλλά είμαστε εδώ και για να προβληματιστούμε – να προβληματιστούμε γόνιμα – για την Ιστορία της χώρας μας. Για να αναλογιστούμε το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας και για να πάρουμε τα μαθήματα που το παρελθόν απλόχερα προσφέρει. Μαθήματα για το παρόν αλλά και μαθήματα για το μέλλον του τόπου μας. Μνημονεύουμε, λοιπόν, με συγκίνηση, με χαρά και με υπερηφάνεια την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1947» και πρόσθεσε:
«Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη. Η δύναμή μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Βασίζεται στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι. Αυτή ήταν και η βάση της πολιτικής των δύο μεγάλων εθνικών ηγετών του περασμένου αιώνα: Του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και αυτό οφείλουμε ως χώρα, ως έθνος να δείχνουμε και σήμερα. Όχι μόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε τομέα της πολιτικής. 
Εβδομήντα χρόνια μετά την ένωση, η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει πράξη αυτήν την αυτονόητη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Διπλωματικά και επιχειρησιακά, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας. Διεκδικώντας την ενεργή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας. Όλα αυτά απαιτούν μια ιδιαίτερη σημασία μέσα στην προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα, ιδίως η νησιωτική Ελλάδα, δικαιούται και περιμένει μια έντιμη και σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό. Μια πολιτική που να βλέπει το πρόβλημα στην ανθρώπινη διάστασή του. Αλλά και μια πολιτική που να αντιμετωπίζει με σοβαρό τρόπο τις συνέπειες που έχει το προσφυγικό στη ζωή των νησιών μας.
Η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά μας είναι η τοπική ανάπτυξη. Χρειάζεται επιτέλους μια στοχευμένη πολιτική ανάπτυξης για τα νησιά μας. Χρειάζεται να κάνουμε πράξη την περίφημη ρήτρα νησιωτικότητας που συχνά έχει καταστεί κενό γράμμα. Μια πολιτική που να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Μια πολιτική που να δίνει πίσω την πρωτοβουλία στους ανθρώπους τους. Που να λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. 
Ειδικά τις ανάγκες των πολύ μικρών νησιών όπου λίγοι ακρίτες υψώνουν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας. Τους είμαστε όλοι ευγνώμονες. Η πολιτική αυτή έχει πολλές πτυχές. Απαιτεί ξεχωριστές παρεμβάσεις στο φορολογικό. Θέλει ξεχωριστή φροντίδα ώστε να είναι πιο εύκολη η επαφή με την Αθήνα και με τα τοπικά διοικητικά κέντρα. Θέλει περισσότερη διοικητική αυτονομία. Θέλει ξεχωριστή αντίληψη για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Θέλει διαφορετικές και νέες ιδέες. 
Η νησιωτική Ελλάδα είναι ένας ζωντανός αστερισμός. Τα νησιά μας είναι σημεία φωτός. Πρέπει να τα ενισχύσουμε. Πρέπει να τους δώσουμε αυτά που είναι απαραίτητα, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε να πάρουμε εμείς από τους ανθρώπους τους. Η Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα πατρίδα ήταν μια μεγάλη στιγμή για τον Ελληνισμό.
Είναι μια στιγμή που η Ελλάδα άντεξε – και επιτρέψτε μου να πω θέριεψε – όταν αντιμετώπισε τις μεγάλες προκλήσεις της Ιστορίας. Δεν ήταν τότε εύκολα. Όπως δεν είναι και τώρα εύκολα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πώς δεν μπορούμε. Μπορούμε.
Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να σας δώσουμε δύναμη. Είμαστε εδώ κυρίως για να τιμήσουμε τη δύναμη που βλέπουμε στα πρόσωπά σας».
 Ο Πάνος Καμμένος
Ο κ. Πάνος Καμμένος από την πλευρά του, έκανε λόγο για υποχρέωση όλων να εφαρμοστεί το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «αξίζει να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά και για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη της νησιωτικότητας και στους θεσμού. Πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια που θα προορίζονται αποκλειστικά στα νησιά μας», τόνισε ο υπουργός.
Ο Βασίλης Λεβέντης
Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, αφού η Τουρκία ανοιχτά θέτει ζήτημα νησιών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης. Μίλησε για ξεκάθαρη πρόκληση από την πλευρά της γειτονικής χώρας, η οποία «θέτει casus belli για τα χωρικά ύδατα και κάνει συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου». Ωστόσο, διαφώνησε ανοιχτά με την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, κάνοντας λόγο για «πινγκ πονγκ των ανακοινώσεων, οι οποίες στο τέλος θα δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Ο πατριωτισμός δεν είναι μόνο τα συνθήματα και οι κορώνες. Ο πατριωτισμός δεν είναι να υπερασπίζεσαι μόνο έδαφος, αέρα και θάλασσα, αλλά και να στέκεσαι στα πόδια σου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στους απέναντι ότι το «Αιγαίο πρέπει μα είναι μια θάλασσα ειρήνης στην οποία δε χωράνε τσαμπουκάδες».
Λίγο αργότερα και αφού είχε πια ολοκληρωθεί ο κύκλος των ομιλητών, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας για το Ετος Δωδεκανήσου. Απαντες οι παρόντες χειροκρότησαν, κάνοντας τον κ. Κουράκη να σημειώσει ότι η Βουλή «ομοφώνως» αποφάσισε. Τα έδρανα του κόμματος του Ν, Μιχαλολιάκου ήταν κενά, καθώς οι βουλευτές του είχαν ήδη αποχωρήσει.

Η Φώφη Γεννηματά
Η κ. Φώφη Γεννηματά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Στις μέρες μας τα νησιά μας βρίσκονται στην προμετωπίδα των προβλημάτων. Τα Δωδεκάνησα που σήμερα τιμά η Βουλή των Ελλήνων είναι διαχρονικά στην πρώτη γραμμή προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και αποτελούν παράδειγμα δημιουργικής προσπάθειας για ισόρροπη και βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Δικό μας χρέος, πέρα από τις συνήθεις επετειακές αναφορές, είναι να επεξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε διακομματικά στοχευμένες πολιτικές στήριξης της νησιωτικότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου