Συνεντεύξεις

Μ. Μιχαήλ: «Τα υπέρμετρα πρόστιμα δεν πατάσσουν τη φοροδιαφυγή»

“Τα υπέρμετρα πρόστιμα δεν πατάσσουν την φοροδιαφυγή. Το κράτος- τιμωρός εξοντώνει φορολογούμενους και λογιστές με τα προβλεπόμενα από τους νόμους πρόστιμα που δεν είναι μόνο εξοντωτικά αλλά και άδικα. Το υπουργείο Οικονομικών που φέρει την ευθύνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον που λειτουργούμε όλοι αρνείται τις ευθύνες του και τις μεταθέτει αλλού”.

Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος του Τμήματος Δωδ/σου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, με αφορμή τις νέες αλλαγές που δρομολόγησε στο φορολογικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Μιχαήλ δηλώνει πως η φοροεπιδρομή που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια έχει περιορίσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Η επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, η οποία θα βοηθήσει την ανάκαμψη της χώρας. Μόνο έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και θα εμπεδωθεί μια συνεπής φορολογική συμπεριφορά στην ελληνική κοινωνία», δηλώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το πλεόνασμα στα οικονομικά της χώρας, ο κ. Μιχαήλ δηλώνει:
«Η λέξη πλεόνασμα φαντάζει μακρινή στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Η υπερ-φορολόγηση απειλεί σε καθημερινή βάση τη βιωσιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στην πράξη αυτό που έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας το φετινό χειμώνα είναι το στράγγισμα της ρευστότητας της τοπικής μας οικονομίας».

Η συνέντευξη του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, αναλυτικά:
• Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές που έχουν γίνει στο φορολογικό σύστημα καθώς οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται έντονα για τα σκληρά πρόστιμα που τους επιβάλλονται;
Θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι ότι τα υπέρμετρα πρόστιμα δεν πατάσσουν την φοροδιαφυγή. Το κράτος- τιμωρός εξοντώνει φορολογούμενους και λογιστές με τα προβλεπόμενα από τους νόμους πρόστιμα που δεν είναι μόνο εξοντωτικά αλλά και άδικα γιατί το υπουργείο που είναι υπεύθυνο για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον, όπου λειτουργούμε όλοι, αρνείται τις ευθύνες του και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και στους λογιστές, πιστεύοντας ότι με τα πρωτοφανή πρόστιμα κτυπάει την φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι αρνούνται να αποδεχθούν την σκληρότητα των προστίμων διότι πλέον και το παραμικρό λάθος θα είναι καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία που επωμίζονται μεγάλη ευθύνη. Μετά βέβαια το κύμα έντονων αντιδράσεων από λογιστές και φορολογούμενους το υπουργείο προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα με ψαλίδι έως και 50% σε αυτά των 1000 και 2500 ευρώ για τη μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων και πλαφόν προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων.

• Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με τις αποδείξεις που επιβάλλεται να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι;
Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής αποφάσεις, το 2014 υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων λιανικής θα έχουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να συλλέγουν παραστατικά αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ.
Οι κατηγορίες δαπανών που θα μετρούν, αλλά και οι εξαιρέσεις που θα ισχύουν για τη συλλογή αποδείξεων, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

• Με ποιο τρόπο μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή;
Σίγουρα πάντως, όπως αναφέραμε ανωτέρω, όχι με την φοροεπιδρομή που ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία δεν έχει προηγούμενο. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να περιορίσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιπτώσεις εξαντλώντας την φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Η επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα η οποία θα βοηθήσει την ανάκαμψη της χώρας. Μόνο έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και θα εμπεδωθεί μια συνεπής φορολογική συμπεριφορά στην ελληνική κοινωνία. Χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που να είναι απλό στην εφαρμογή του κατανοητό από τους πολίτες, κοινωνικά δίκαιο για όλους. Μιλάμε για ένα φορολογικό σύστημα που να ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας και να διευρύνει την φορολογική βάση αντιμετωπίζοντας δραστικά την φοροδιαφυγή και την παρα-οικονομία.

• Το κλείσιμο των εφοριών σε Κάλυμνο, Κάρπαθο και Λέρο, έχει δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα συγκεκριμένα νησιά;
Εμείς ως Οικονομικό Επιμελητήριο πριν ακόμη γίνει η ενοποίηση των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών είχαμε επισημάνει ότι η πρωτοβουλία αυτή από πλευράς υπουργείου για να είναι στην σωστή κατεύθυνση θα έπρεπε να έχει ως προϋπόθεση δύο σημαντικές τομές ειδικά για τις νησιωτικές μας περιοχές. Πρώτον τη λειτουργία ενός σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, πολίτες επιχειρηματίες, κρατικούς λειτουργούς και δημόσιες υπηρεσίες. Δεύτερη σημαντική τομή που προϋποθέτει μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία είναι η ενίσχυση με το κατάλληλα καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό της υπερ-ΔΟΥ η οποία θα κληθεί να αντεπεξέλθει σε πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασιών γεωγραφικά διασκορπισμένο σε όλα τα νησιά. Παρατηρούμε ότι έξι και πλέον μήνες μετά το κλείσιμο των ΔΟΥ στα μικρά νησιά, καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις από πλευράς υπουργείου δεν έχει εξασφαλιστεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στους φορολογούμενους και στους λογιστές των νησιωτικών μας περιοχών.

• Έχουν διασωθεί οριστικά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου;
Δεν πρέπει ως τοπική κοινωνία να εφησυχάζουμε σε οποιαδήποτε διαβεβαίωση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ή διάφορα άλλα ζητήματα της περιοχής μας. Θα πρέπει να πάψουμε να αντιδρούμε πυροσβεστικά , και μέσα από συνεργατικές δράσεις φορέων και αρχών να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με κοινό σχεδιασμό και στρατηγική. Σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ το Οικονομικό Επιμελητήριο θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονηθεί με αριθμητικά δεδομένα προϋπολογισμού 2013 αντλώντας πληροφόρηση τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το αρχείο του ΔΗΦΟΔΩ της χρήσης 2013.

• Αναμένεται τελικά η απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο για το Δημοτικό Φόρο. Με δεδομένο ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει προτάσεις για την βελτίωση του δημοτικού φόρου, τι θα πρέπει να γίνει;
Ανεξάρτητα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την τύχη του ΔΗΦΟΔΩ εμείς πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος φόρος αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας. Όφειλε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την επιτροπή που τις επεξεργάσθηκε και παρουσιάσθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Όσο περνάει ο χρόνος ο Δημοτικός Φόρος φθίνει στην συνείδηση των πολιτών και των επιχειρηματιών. Οι προτάσεις συμβάλλουν στην άρση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν από την δεκαοκτάχρονη εφαρμογή του φόρου, και στην άμβλυνση των τριβών που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του ΕΒΕΔ με αφορμή την διαφάνεια και την ανταποδοτικότητα του φόρου.

• Πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στην αγορά το φετινό χειμώνα καθώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί πλεονάσματος δημιούργησαν αίσθηση; Στην πράξη όμως τι συνέβη;
Η λέξη πλεόνασμα φαντάζει μακρινή στην καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Η υπερ-φορολόγηση απειλεί σε καθημερινή βάση τη βιωσιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Στην πράξη αυτό που έχει γίνει αντιληπτό από όλους μας το φετινό χειμώνα είναι το στράγγισμα της ρευστότητας της τοπικής μας οικονομίας.
Λιτότητα και αυξημένη φορολογία στραγγίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Το δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές του, επιχειρήσεις και πολίτες δεν καλύπτουν τις οφειλές προς το δημόσιο και τις τράπεζες οι οποίες κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου