Τοπικές Ειδήσεις

Yψηλοί τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο – Στο επίκεντρο το Tεχνικό Πρόγραμμα και οι ζημιές από τη θεομηνία

Εντάσεις, αντιρρήσεις και διασταυρούμενα πυρά προκάλεσε η συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ρόδου, για το 2020 στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Φ.Χατζηδιάκος, έχοντας αντιρρήσεις, πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση επειδή έλειπε ο δήμαρχος που κανονικά έπρεπε να εισηγηθεί το θέμα, λέγοντας: «Είναι το δεύτερο σπουδαιότερο θέμα μετά τον προϋπολογισμό. Είναι καλύτερα να συζητηθεί μαζί με τον προϋπολογισμό μία ώρα πριν, για να ακουστούν ποια είναι αυτά τα έργα που ψηφίζονται. Δεν μπορώ να μην τον ψηφίσω γιατί είναι σαν να ακυρώνω τον εαυτό μου…», όπως δήλωσε. Επιπλέον, τόνισε πως η παράταξή του συμφωνεί –αλλά έθεσε μια σειρά από ερωτήματα για τα έργα όπως η Ροδιακή Έπαυλη, ο ξύλινος πεζόδρομος κ.λπ. Ο τέως δήμαρχος ‘επιτέθηκε’ και στην κα Νικολαΐδου, λέγοντας πως δεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγείται το Τεχνικό Πρόγραμμα και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σ.Δράκου και των κ.κ. Παναγιώτη Κρητικού και Τ.Πότσου. Ο τελευταίος τάχθηκε ανοιχτά κατά, λέγοντας πως «το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες του νησιού –ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα», ζητώντας να ενημερωθεί για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Τοποθετούμενος ο κ. Σ. Δράκος, είπε:
«Το Τ.Π. που κατατίθεται σήμερα αφορά τεχνικά έργα. Είναι γνωστό ότι ο σχεδιασμός γίνεται έως το 2020 για συνεχιζόμενα έργα. Κανένα δεν θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Έχει γίνει σχεδιασμός για έργα που έχουμε προτείνει να ενταχθούν σε άλλα προγράμματα επειδή δεν υπάρχουν πιστώσεις ακόμη. Να κάνετε λίγη υπομονή για να δείτε τα νέα έργα που σχεδιάστηκαν, κοστολογήθηκαν και προχωρούν».
Ο κ. Πότσος, αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενος, ενώ ο κ. Δ.Ζανεττούλλης είπε πως δεν δόθηκαν έγκαιρα οι εισηγήσεις του Τ.Π. αναλυτικά ανά τοπική κοινότητα. «Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα πρόγραμμα που δεν γνωρίζω», όπως είπε.
Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ‘ΔΙΑΓΟΡΑΣ’
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συζήτηση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Αποκατάσταση Δημοτικού Σταδίου Ρόδου ‘ΔΙΑΓΟΡΑΣ’ στην πρόσκληση IV με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων’, του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», Άξονας Προτεραιότητας: ‘Κοινωνικές & Πολιτιστικές υποδομές & δραστηριότητες των Δήμων», του Υπουργείου Εσωτερικών αφού ο κ. Δράκος, απεκάλυψε έγγραφα με τα οποία η αστυνομία προειδοποιούσε για την ασφάλεια του σταδίου. Στην εισήγησή του, υπογράμμισε τα εξής:
«Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετό κόσμο αφού αφορά στην χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’. Είναι σοβαρό για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή το Δημοτικό Στάδιο, ένα μνημείο που βρίσκεται υπό κατάρρευση» Παρέδωσε μάλιστα έγγραφα από πρώην πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ που, ζητούσε παρέμβαση επειδή υπήρχαν πολλά επιμέρους προβλήματα τεχνικής φύσεως.
«Η διεύθυνσή μου, δεν μπορεί να απαντήσει σε κάποια έγγραφα. Ελάτε να τα απαντήσετε, εσείς» είπε, αποκαλύπτοντας και σχετική έκθεση της Αστυνομίας που αναφέρει ότι το γήπεδο καταρρέει (18.9.2019).
Στις τοποθετήσεις τους, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να εξεταστούν και τα έργα σε άλλα χωριά.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Σ.Διακοσταματίου και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ. Αλ. Κολιάδη, ο οποίος επιτέθηκε στον πρώτο, αφήνοντας αιχμές για την λειτουργία του –επί προσωπικού.
Μιλώντας ο κ. Δράκος επιτέθηκε στην μειοψηφία λέγοντας:
«Δεν σας κάνει κανένας πιο φίλαθλο από μένα. Τίποτε δεν είναι ενταγμένο, αυτή την στιγμή αφού δεν υπάρχει φάκελος. Τα περισσότερα γήπεδα θα έπρεπε να είναι κλειστά διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Γιατί δεν υπάρχει μελέτη από το 2017 και με προκαλείτε εμένα; Ποια είναι η δική σας ευθύνη σε όλα αυτά; Παιδιά παίζουν εκεί μέσα! Είναι θέμα ασφάλειας και όποιος θέλει ας μην με ψηφίσει! Εγώ ασκώ πολιτική χωρίς ψέματα!» είπε, απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους.
Ακολούθησε σύγκρουση και με τον κ. Φ.Χατζηδιάκο, ο οποίος ζήτησε να μην ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. (αναμένοντας τις εξελίξεις με το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ που είναι στον ‘αέρα’ μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ). «Εάν αύριο καταργηθεί το πρόγραμμα, τι θα κάνετε;» διερωτήθη.
Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία με την πρόταση του κ. Φ.Χατζηδιάκου να ενισχυθούν μαζί με το στάδιο του Διαγόρα και άλλα γήπεδα, όπως της Ιαλυσού, της Διμυλιάς κ.λπ. και εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σημειωθεί πως όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διατάξεως πέρασαν ΟΜΟΦΩΝΩΣ ενώ συζητήθηκε και η Έγκριση της Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας που αφορά «Έγκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε τμήμα της οδού Αβέρωφ κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς». Ο εισηγητής, αντιδήμαρχος κ. Κ.Ταρασλιάς είπε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή την δημιουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού μέσα στη Νέα Αγορά, ζητάμε να γίνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ο δρόμος που είναι μεταξύ της Νέας Αγοράς και της πιάτσας των Ταξί, να κλείσει από 30 Νοεμβρίου 2019 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020. Η κυκλοφορία θα γίνεται μέσα από την πιάτσα των ταξί».
Για το θέμα η παράταξη Χατζηδιάκου ψήφισε ΚΑΤΑ ενώ οι υπόλοιποι ΥΠΕΡ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
ΚΑΙ Ο Γ.ΤΡΙΑΝΤΟΣ
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Τριάντος, έθεσε τα θέματα: Έγκριση Απόφασης Υλοποίησης με ίδια μέσα του υποέργου ‘Βελτίωση Συνθηκών Στέγασης ΡΟΜΑ Δήμου Ρόδου’, στον Άξονα προτεραιότητας ‘Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης-Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, με κωδικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Νότιο Αιγαίο 2014-2020’ και Έγκριση υλοποίησης Πράξης ‘Βελτίωση συνθηκών στέγασης ΡΟΜΑ Δήμου Ρόδου’, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Νότιο Αιγαίο’.
Ο αντιδήμαρχος προειδοποίησε ότι το θέμα «είναι σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα –και οι ίδιοι σαν ομάδα και η κοινωνία της Ρόδου απέναντί τους. Μέχρι τώρα, υπήρχε η αιτιολογία ότι ο Δήμος Ρόδου, δεν είχε ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταστέγασης κι εκείνοι έλεγαν πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση. Ηδη είχε ξεκινήσει μια διαδικασία από την θητεία του κ. Σ.Κουσουρνά, η οποία προχώρησε και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για έγκριση. Επομένως, υπάρχει μια εναλλακτική λύση για μεταστέγαση σε οικισμό για 10 χρόνια –με δυνατότητα παράτασης.
Με την νέα πρόταση ερχόμαστε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. Πρόκειται για μεταστέγαση 17 οικογενειών Ρομά, όμως έχουμε την υποχρέωση α. τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο β. να καθαρίσουν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται και να σφραγίσουν κάθε παράπηγμα που θα αφήσουν πίσω τους. Εάν δεν μεσολαβήσουν άλλοι παράγοντες, θα δώσει την διέξοδο που τόσο καιρό προσπαθούμε να κάνουμε».
Πάντως, ο αντιδήμαρχος είπε πως πρόκειται για 58 οικογένειες (δικαιούχοι δημότες Ρόδου) και έχει εκδοθεί εντολή κατεδάφισης των αυθαιρέτων. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να επέμβει σε ιδιωτική περιουσία.
Στο θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με την προϋπόθεση να μην γίνει νέος καταυλισμός αλλά να είναι οικισμός –όπως είπε ο κ. Δ. Κρητικός που ζήτησε να ενσωματωθούν οι Ρομά στο κοινωνικό σύνολο.

Στο δημοτικό συμβούλιο οι ζημιές από τη θεομηνία

Τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκτός ημερησίας διάταξης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Φλοσκάκης, ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός του Δήμου κινητοποιήθηκε άμεσα, επισημαίνοντας ότι σε κάθε χωριό στάλθηκαν μηχανήματα.
Επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει υποστεί η δυτική πλευρά του νησιού, οι δημοτικές ενότητες Καμείρου και Αταβύρου, όπου έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά η αγροτική οδοποιία, ενώ έχουν «χαθεί» περιουσίες καθώς κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πλέον τα όρια μεταξύ των κτημάτων.
Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ, Γιάννης Ιατρίδης πρότεινε να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος για έξι μήνες όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία. «Στην Κοιλάδα δεν έμεινε τίποτε όρθιο. Όλα τα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.
Η Κοιλάδα από την 1η Απριλίου πρέπει να λειτουργήσει και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τα καταφέρουμε. Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αν άντεξε η πυρασφάλεια. Θα συναντηθούμε και με την Πυροσβεστική για το θέμα αυτό», δήλωσε ο προέδρος της ΔΕΡΜ. Α.Ε. Γ. Ιατρίδης.
«Η Ρόδος χτυπήθηκε για μια ακόμη φορά από φυσικές καταστροφές.
Για μια αφορά ακόμη οι υποδομές έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Θα ήθελα μια ενημέρωση. Γιατί απλοί πολίτες διαμαρτύρονται για τις ζημιές. Να μας πείτε για ποιες ζημιές πρέπει να παρέμβουμε άμεσα. Να γίνει μια πρώτη εκτίμηση γιατί η αποτίμηση των επιτροπών μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος ζήτησε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση η οχύρωση της Ρόδου έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Δημήτρης Καρατζιάς δήλωσε ότι δεν συντηρήθηκαν τα φρεάτια στη Μεσαιωνική Πόλη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις. Σε έντονο ύφος ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος, δήλωσε ότι η πρώην δημοτική αρχή δεν ήταν απούσα.
“Εδώ που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι. Να σας θυμίσω ότι η Παλιά Πόλη πλημμύριζε από ακαθαρσίες. Ο Δήμος δεν ήταν απών. Προνοήσαμε, δεν ήρθαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα γίνουν παρεμβάσεις», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Δράκος.
Ο αντιδήμαρχος Τάσος Σπανός δήλωσε ότι η κινητοποίηση του Δήμου για την αντιμετώπιση των ζημιών ήταν άμεση. “Από την πρώτη στιγμή ήμασταν παρόντες. Δεν υπήρχε χωριό που να μην ήμασταν παρόντες, ακόμη και με τα πενιχρά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Προχωρήσαμε και στην εκμίσθωση μηχανημάτων. Κινδύνευσαν στην περιοχή μας σπίτια.
Το γήπεδο στην Αρχίπολη είναι διαλυμένο. Το οδικό δίκτυο, γεφύρια και οι υποδομές έχουν υποστεί ζημιές”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Τέλος, με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη, ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών», Δημήτρης Κρητικός, δήλωσε ότι θα πρέπει ο Δήμος Ρόδου να έχει την ευθύνη για το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες.
«Αυτός είναι ο στόχος μας να παρεμβαίνουμε παραμονές μιας κατάρρευσης; Αυτό για μένα αποτελεί ήττα. Μας έχει υποβαθμίσει ως τουριστικό προορισμό. Πόσες άλλες γέφυρες έχουν πρόβλημα; Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες για την απαράδεκτη κατάσταση. Προτείνω η ευθύνη των οδικών αξόνων να περάσει στο Δήμο, σε ένα φορέα που θα έχει την ευθύνη για το κυκλοφοριακό και τους οδικούς άξονες», είπε ο κ. Κρητικός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου