Ειδήσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του διεθνούς φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»

Η τρομοκρατία, το προσφυγικό και οι συνέπειες της μετανάστευσης, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο 14ο Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ρόδο.
Φέτος, το Φόρουμ άλλαξε «έδρα» και οι εργασίες του διεξάγονται στο ξενοδοχείο ‘SHERATON’ και όχι στο ξενοδοχείο ‘ALDEMAR PARADISE’ που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
Με λιγότερους συνέδρους και πολύ πιο περιορισμένο…. προϋπολογισμό, φέτος το Διεθνές Φόρουμ διαρκεί μόνον δύο ημέρες (30 Σεπτεμβρίου – 1η Οκτωβρίου 2016) ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι εργασίες διαρκούσαν περισσότερες ημέρες. Βασικό θέμα του Φόρουμ είναι: «Το χάος της πολλαπλότητας: μια επείγουσα έκκληση για διάλογο». Στο Διεθνές αυτό Φόρουμ συμμετέχουν πάντα ανώτεροι αξιωματούχοι, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς από όλο τον κόσμο. Τις εργασίες του Φόρουμ άνοιξαν χτες το πρωί ο πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο Πρόεδρος της Τσεχίας κ. Μίλος Ζέμαν, ο οποίος επικεντρώθηκε στην κατάσταση της τρομοκρατίας που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν (ο οποίος, σημειωτέον δεν ανήκει πλέον στην Ρωσική Κυβέρνηση μετά την διαφωνία που είχε πριν από ενάμιση χρόνο με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν) μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος, ως βασικό εργαλείο για την προαγωγή των διεθνών σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους και στους πολιτισμούς: «Είναι πολύ σημαντικό το να προάγουμε τον διάλογο ώστε να βρούμε κοινές θέσεις και βάσεις για να καταλάβει ο ένας τον άλλον και να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί όπου χρειάζεται. Είναι αυτό που οι διπλωμάτες λένε ότι «εκεί που σταματάει ο διάλογος, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις». Το να μάθεις να ακούς την θέση του άλλου, είναι η βάση για τον Διάλογο των Πολιτισμών», όπως είπε. Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι ύστερα από 15 χρόνια που πραγματοποιείται το Φόρουμ, ο διάλογος θα συνεχιστεί με την διεθνή κοινότητα για μια σειρά από προκλήσεις και ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η τρομοκρατία και το προσφυγικό.
Ο κ. Γιακούνιν έπλεξε το…. εγκώμιο της Ελλάδας, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αποδοχής των ανθρώπων στον διάλογο. Όταν μιλάμε για την ιστορία της ανθρωπότητας, μιλάμε για την Ελλάδα από όπου άρχισε η Ιστορία…»
Μίλος Ζέμαν:
«Δεν μπορούμε να συζητάμε με τρομοκράτες»
Ο Τσέχος Πρόεδρος κ. Μίλος Ζέμαν, είπε ότι κατά την εναρκτήρια ομιλία του, εμπνεύστηκε από έναν τίτλο σε μια συζήτηση του Φόρουμ που αναφέρεται στην ‘βαρβαρότητα’: «Εγώ δεν μιλάω για βαρβάρους. Μιλάω για ανθρώπους που είναι αντίθετοι στον Πολιτισμό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τον προηγούμενο αιώνα, οι Γερμανοί ήταν καλλιεργημένοι και ευπρεπείς άνθρωποι –πριν τους μεταμορφώσουν σε φανατικούς Ναζιστές. Οι Τζιχαντιστές και ο Ίσις μοιάζουν με αυτό το παράδειγμα. Θα σας δώσω ακόμη ένα: η διαφορά ανάμεσα στους χορτοφάγους και στους κανίβαλους είναι ότι όταν μιλάμε για τους δεύτερους, το ερώτημα είναι ‘τι θα φάμε;’ (εννοώντας ότι η απάντηση είναι ότι θα φάνε ανθρώπους). Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να δούμε την τρομοκρατία. Εμείς βλέπουμε ότι ο πληθυσμός των τρομοκρατών είναι σχετικά μικρός, αλλά μεγαλώνει σταθερά και επικίνδυνα. Μου θυμίζει κάτι από τον Νόμο του… Μέρφι. Και να ξέρετε ότι υπάρχει μόνον μία, απλή, ξεκάθαρη και σαφής απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται στον σημερινό κόσμο: κάποτε υπήρχε ο ναζισμός, ύστερα ο κομουνισμός και τώρα ο θρησκευτικός φανατισμός, που δημιουργεί την τρομοκρατία. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επικίνδυνο για τον Πολιτισμό μας και για τις επόμενες γενιές. Δεν θέλω να γίνω, όπως η Ελληνική Κασσάνδρα, αλλά σας προειδοποιώ, για το ρίσκο που έχουμε μπροστά μας».
Ναζίς Αμντουλαζίζ
Αμπ-Νάσερ:
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κ. Ναζίς Αμντουλαζίζ Αμπ-Νάσερ, έκρουσε με την σειρά του, τον κώδωνα του κινδύνου σε μια εποχή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τρομοκρατία αλλά και με το προσφυγικό: «Το ‘καυτό’ ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα είναι η τρομοκρατία αλλά και το προσφυγικό. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον Ισις και την έκρηξη του προσφυγικού. Είναι λάθος να μιλάμε για ‘Ισλαμικό Κράτος’. Είναι σαν να αναγνωρίζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμοποιούν την θρησκεία για τους στόχους τους και να τους αποδίδουμε τέτοιους τίτλους. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες, έρχονται αντιμέτωπες με αυτές τις τεράστιες προκλήσεις. Πρόκειται για τρομοκράτες που είναι πολύ επικίνδυνοι και προσπαθούν να ‘υποκλέψουν’ την θρησκεία του Ισλάμ για να πετύχουν αυτά που θέλουν. Εμείς, πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στον διάλογο. Πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή τις επόμενες γενιές και να τους προετοιμάσουμε για το μέλλον. Οι κυβερνήσεις, οι κοινωνίες και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να συνεργαστούν για όλα αυτά, γιατί θα είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης».
Δημήτρης Ψαράκης,
οικονομικός σύμβουλος
στο Ευρωκοινοβούλιο
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Ψαράκη, οικονομικού συμβούλου στο Ευρωοκοινοβούλιο ο οποίος μίλησε περισσότερο για την θέση της Ευρώπης στην δεδομένη στιγμή:
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή, την…. απόλυτη καταιγίδα. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση, το προσφυγικό και την ασφάλεια που είναι πολύ δύσκολα ζητήματα. Αυτά που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. δεν αφορούν μόνον την ίδια. Η ανταπόκριση σε όλα αυτά τα προβλήματα, δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η μετανάστευση θα είχε τόσο μεγάλο εύρος. Αυτό που πρέπει να δούμε με προσοχή είναι ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να προλάβουμε τέτοιες απόλυτες καταιγίδες και να κάνουμε βήματα μπροστά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών».
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» προς τον κ. Ψαράκη σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως η Μαρί Λεπέν και το ‘Brexit’, που ίσως να βρίσκονται σε συνάρτηση με την έκρηξη του μεταναστευτικού, απάντησε κατηγορηματικά: «Στο ζήτημα των προσφύγων (refugees) δυστυχώς, η Ευρώπη έχει βρεθεί σε μια κατάσταση όπου κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο για να εκφράσουν ακροδεξιές θέσεις. Π.χ. το κόμμα της κας Λεπέν, η Χρυσή Αυγή, το κόμμα της Ουγγαρίας κ.ά. χρησιμοποιούν τέτοια συνθήματα προκειμένου να κερδίσουν περισσότερο συναίσθημα. Ακούγονται πολλοί, αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να μην αφήσουμε αυτές τις φωνές να μας αποπροσανατολίσουν και να μας σύρουν σε ομφαλοσκοπικές αντιδράσεις. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί και με καλή… καρδιά. Οι Έλληνες ξέρουν τι θα πει προσφυγιά και πόλεμος. Όσον αφορά το Brexit, ούτε οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν την έναρξη της διαδικασίας αυτής και προσπαθούν να το τραβήξουν όσο μπορούν. Η αλληλεξάρτηση της Βρετανίας με την Ε.Ε. είναι βαθιά θεμελιωμένη. Απορώ πώς θα είναι η επόμενη μέρα για την Μεγ. Βρετανία εκτός Ε.Ε. δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν θέλει ‘Ένωση αλά κάρτ’. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτή η απόφαση να μην επηρεάσει το μέλλον των επόμενων γενεών στην Μ. Βρετανία».
Ζέμαν στην «δ»:
«Καλύτερη η απέλαση»
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» προς τον Τσέχο Πρόεδρο για το προσφυγικό, ο κ. Μίλος Ζέμαν, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα πολιτικά κόμματα προτιμούν να επιλέγουν την επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τους. Είναι καλύτερο το να ξεκαθαρίζουν οι χώρες τα σύνορά τους. Δε νομίζω ότι οι οικονομικοί μετανάστες μπορούν να απορροφηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει η κάθε χώρα να δεί ποια είναι η ικανότητα της φιλοξενεί και να απορροφά μετανάστες. Δεν μιλάω για τους πρόσφυγες πολέμου. Εάν δείτε με προσοχή όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Γερμανία και ίσως σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Σουηδία. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις η απέλαση να είναι προτιμότερη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου