Από τα 120.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη Ρόδο μόνο τα 3.500 έχουν περάσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους από το Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Μεταφορών.
Σημειώνεται πως χθες έληξε η πρώτη καταληκτική προθεσμία για όσα οχήματα δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο έως 30/06/14.
Από το ΚΤΕΟ της Διεύθυνσης Μεταφορών Ρόδου ελέγχονται μόνο επιβατικά αυτοκίνητα και μεγάλα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως.
Οι έλεγχοι για τα δίκυκλα από 80 κυβικά και άνω διεξάγονται από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ που λειτουργεί στη Ρόδο
Για όσους παραβλέψουν την προθεσμία, προβλέπονται αρκετά υψηλά πρόστιμα.
Η δεύτερη προθεσμία είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και αφορά όσα οχήματα είναι εκπρόθεσμα από 1/07/14 έως τέλος του ’14, ενώ η τρίτη και τελευταία προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και αφορά όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν το δελτίο ΚΤΕΟ μέσα στο 2015.
Όπως δήλωσε στη «δ» η προϊσταμένη του Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου κ. Νεκταρία Δρακιού, αν παρέλθουν αυτές οι ημερομηνίες τότε οι ιδιοκτήτες ΙΧ χάνουν την έκπτωση και, εκτός από το κόστος τεχνικού ελέγχου που κυμαίνεται από 40 έως 55 ευρώ, θα πληρώσουν 65 ευρώ πρόστιμο καθυστέρησης και 150 ευρώ επιπλέον πρόστιμο που θα βεβαιώνεται από την Εφορία, δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα φθάσει τα 215 ευρώ.
Επίσης οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 450 ευρώ, σε περίπτωση τροχαίου ελέγχου.
Μόνο χθες από το κρατικό ΚΤΕΟ είχαν περάσει για έλεγχο 45 αυτοκίνητα και προχθές 40.
«Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει αύξηση γιατί οι περισσότεροι προσπαθούν να προλάβουν την προθεσμία και να μην πληρώσουν πρόστιμο», δήλωσε η κ. Νεκταρία Δρακιού.
Υπενθυμίζεται πως στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που κατοικούν σε νησιά, που δεν διαθέτουν ΚΤΕΟ όπως για παράδειγμα η Κάρπαθος, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.
Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που κατοικούν στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου θα πρέπει να περάσουν τα οχήματά τους από έλεγχο με ευθύνη των αρμόδιων διευθύνσεων που λειτουργούν στην Κω και στην Κάλυμνο.
Όσοι οδηγοί πρόλαβαν μέχρι και χθες, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, να περάσουν εκπρόθεσμα τα αυτοκίνητά τους από έλεγχο ΚΤΕΟ τότε θα πληρώσουν το κόστος του ελέγχου και μόνο 33 ευρώ ως πρόστιμο, αντί για 215 ευρώ.
Πάντως, αρκετοί είναι οι οδηγοί στη Ρόδο που αμέλησαν τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους, όπως δήλωσαν στη «δ» μηχανικοί της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών.
«Στο ΚΤΕΟ ελέγχουμε τις εκπομπές καυσαερίων, τη σύγκλιση και απόκλιση, την κατάσταση των αμορτισέρ, τα φρένα των ιχ. Γίνονται μετά στο τζογόμετρο και οπτικοί έλεγχοι για τα φώτα, τα ψαλίδια, τις διαρροές και ό,τι άλλο χρειάζεται», δήλωσε ο μηχανικός κ. Αλέξανδρος Μητρόπουλος.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτοκίνητα που παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε, πως το 20%-30% των οχημάτων διαπιστώθηκε πως παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις.
«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελλείψεων στα αυτοκίνητα. Είναι αυτές που αποκαλούμε εμείς επικίνδυνες, οι σοβαρές και οι δευτερεύουσες. Όταν διαπιστώνονται επικίνδυνες ελλείψεις αφαιρούνται αμέσως οι πινακίδες. Για τις σοβαρές ελλείψεις οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων λαμβάνουν προθεσμία 20 ημερών για να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να επανέλθουν για έλεγχο».
Σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων που παρουσίασαν σοβαρές ελλείψεις ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε πως υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα που έχουν παραμεληθεί:
«Υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα παραμέλησαν γιατί δεν είχαν χρήματα για επισκευές ή για άλλους λόγους. Έρχονται στο ΚΤΕΟ και τους δίνουμε προθεσμία για να έρθουν ξανά για έλεγχο μετά από 20 ημέρες».
Σε ερώτηση σχετικά με τις επικίνδυνες ελλείψεις, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως σπανίως εμφανίζονται τέτοιες περιπτώσεις.
«Εμείς ως επικίνδυνη έλλειψη θεωρούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα και σπασμένα αμορτισέρ. Αφαιρούμε πινακίδες συνήθως από βαρέα οχήματα με προβλήματα».
«Με πρόστιμα θα επιβαρυνθούν και οι οδηγοί που έσπευσαν στο ΚΤΕΟ έγκαιρα αλλά διαπιστώθηκε πως τα αυτοκίνητά τους παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Δεν θα επανέλθουν δηλαδή μόνο για έλεγχο», δήλωσε ο μηχανικός κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.
Αναλυτικά οι συνέπειες:
Οσοι δεν περάσουν από έλεγχο θα έχουν τις εξής συνέπειες:
• Η Εφορία έως το τέλος του έτους θα τους βεβαιώσει πρόστιμο 150 ευρώ, που θα το βρουν στο TAXISnet ως οφειλή.
•  Θα κληθούν να πληρώσουν και τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου ύψους 65 ευρώ, όταν περάσουν από ΚΤΕΟ.
• Αν εντοπιστούν από την Τροχαία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Ομως, όσοι πληρώσουν τα 150 ευρώ που θα τους έχουν έρθει μέσω Εφορίας θα γλιτώσουν το πρόστιμο της Τροχαίας.
•  Για να επωφεληθούν από την τελευταία αυτή ευκαιρία, οι αμελείς κάτοχοι Ι.Χ. θα πρέπει να τα προσκομίσουν για έλεγχο μέσα στις ακόλουθες προθεσμίες:
• Εως χθες, 30 Σεπτεμβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε έως τις 30/6/2014.
• Εως τις 31 Οκτωβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε από 1/7/2014 έως 31/12/2014.
• Εως τις 30 Νοεμβρίου 2015, εφόσον το εξάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του τεχνικού ελέγχου συμπληρώθηκε από 1/1/2015 έως 14/9/2015.
Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας του ελέγχου είναι επτά ημέρες μετά τη συμπλήρωση της τετραετίας από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας ή εφτά ημέρες μετά τη συμπλήρωση διετίας από τον προηγούμενο έλεγχο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ