Ειδήσεις

Γ.Γ. του ΠΟΤ: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα εποχή του τουρισμού»

Ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μιλάει στην «Κ»

Στη σημερινή κρίσιμη χρονική συγκυρία, που οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να ταξιδέψουν ξανά, η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο επιδιώκοντας να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια και υπευθυνότητα μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της 66ης συνόδου της επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη, σημειώνει επίσης ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρήση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ελεύθερης και ασφαλούς κυκλοφορίας ταξιδιωτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μιλάει επίσης για τη βαθιά κρίση που έφερε στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία η πανδημία, για την ανάγκη οι προκλήσεις να μετατραπούν σε ευκαιρίες, αλλά και για τον στόχο της ανάπτυξης ενός βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού.

– Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την τουριστική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο;

– Το 2020 έληξε με τον τουρισμό να καταγράφει τη μεγαλύτερη κρίση του λόγω της πανδημίας: οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σημείωσαν πτώση κατά 74% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των εκτεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών και της τεράστιας μείωσης της ζήτησης. Στην Ευρώπη, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 70%, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 500 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες. Η κατάρρευση των διεθνών ταξιδιών αντιπροσωπεύει μια απώλεια στα έσοδα από εξαγωγές της τάξεως του 1,3 τρισ. δολαρίων, 11 φορές πολλαπλάσια της απώλειας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009. Παγκοσμίως, πάνω από 120 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού κινδυνεύουν, εκ των οποίων οι μισές αφορούν τη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης.

– Ποια είναι η εικόνα όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Ελλάδα;

– Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες με ασφάλεια και υπευθυνότητα μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Είναι πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να ταξιδέψουν ξανά. Υπάρχει προφανώς ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση για τουρισμό. Για την Ελλάδα, τα θετικά μηνύματα που έχουμε δει θα συμβάλουν πολύ στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να προσελκύσει η χώρα ξένους τουρίστες, κάτι που αποτελεί βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή, αφού τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο επηρέασαν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Η πρόοδος που έχει σημειώσει η διεθνής κοινότητα στον συντονισμό των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ελεύθερης και ασφαλούς κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Φωτ. SHUTTERSTOCK
– Πώς αποτιμάτε τις προοπτικές της Ελλάδας; Η κυβέρνηση αναμένει ότι το επίπεδο των αφίξεων φέτος θα φθάσει στο μισό αυτού του 2019.

– Η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ελεύθερης και ασφαλούς κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αποφασιστικότητα και, το πιο σημαντικό, η ενδελεχής προετοιμασία θα δώσει τουριστική ώθηση ειδικά κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου.

– Ποιες δράσεις θα μπορούσε να αναλάβει η Ελλάδα για να ενισχύσει την πορεία επιστροφής σε ισχυρή ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα;

– Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η βιωσιμότητα, η υπευθυνότητα και η καινοτομία πρέπει να είναι οι κινητήριες δυνάμεις μας για μια υπεύθυνη ανάκαμψη του τουρισμού από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Πρέπει να οικοδομήσουμε καλύτερα και να στηρίξουμε την ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα. Η παγκόσμια πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις άνευ προηγουμένου, αλλά, το πιο σημαντικό, έχει αυξήσει την επίγνωσή μας για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η αειφορία στην καθημερινή μας ζωή και στις οικονομικές μας δραστηριότητες. Η καινοτομία έχει αποδειχθεί ότι είναι το «κλειδί» για μια πραγματική ανάκαμψη, διότι μπορεί να ωφελήσει πολλούς τομείς, από το ψηφιακό οικοσύστημα έως το χάσμα δεξιοτήτων που διαμορφώνεται, από την εκπαίδευση έως τη χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα είναι επίσης πρωτοπόρος δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος και εμπειρίας, από τον περιφερειακό, μη αστικό τουρισμό έως τα βουνά, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο του ΠΟΤ σχετικά με τους σημαντικούς στόχους της διαφοροποίησης του προϊόντος και της διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν.

– Παρατηρείται κινητικότητα, από τις κρουαζιέρες μέχρι τις απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, όσον αφορά την Ελλάδα. Ποιος μπορεί να αποδειχθεί ο πιο κρίσιμος τομέας αυτό το καλοκαίρι;

– Υπαίθριος και αγροτικός τουρισμός – αυτά είναι πιθανώς τα κύρια εξειδικευμένα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία, με τους ταξιδιώτες να τείνουν να αναζητούν λιγότερο πολυσύχναστα μέρη. Αλλά και στον χώρο παραδοσιακά ισχυρών προϊόντων, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας που αναφέρατε, υπάρχει η γνώση και η τεχνογνωσία που απαιτείται για να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη των επισκεπτών και να μετατρέψουν πραγματικά αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για ένα μέλλον με επίκεντρο την ανάπτυξη.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της 66ης συνόδου της επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη, η οποία διεξάγεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες;

– Η περιφερειακή επιτροπή είναι η θεσμική σύνοδος της περιφέρειας της Ευρώπης και θα συνεδριάσει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την τουριστική βιομηχανία. Είμαστε υπερήφανοι που ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους Ελληνες οικοδεσπότες μας για να καταγράψουμε το υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπων των κρατών-μελών για μια περιφερειακή επιτροπή στην ιστορία του ΠΟΤ. Θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 14 υπουργοί, έξι αναπληρωτές υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται ως ειδικός προσκεκλημένος, όπως και άλλοι φορείς. Στην επιτροπή θα συζητήσουμε προφανώς όλα τα θέματα που σχετίζονται με την περιοχή στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΠΟΤ και αναμένουμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Επίσης, χάρη στην ισχυρή συνεργασία μας με την CLIA, θα διοργανώσουμε το πρώτο του είδους συνέδριο υψηλού επιπέδου για τον αειφόρο παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο, όπου θα αντιμετωπίσουμε τα πιο πιεστικά και σύγχρονα θέματα βιωσιμότητας του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού κρουαζιέρας. Το μέλλον αυτών των σημαντικών υποτομέων θα εξεταστεί μέσω του καλειδοσκοπίου των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ και θα ρίξει φως στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την οικονομία, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

– Πώς μπορεί να διασφαλισθεί η ανάπτυξη ενός τουρισμού που θα είναι βιώσιμος και υπεύθυνος;

– Η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη λαμβάνει πλήρως υπόψη τις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για να εγγυηθεί τις ανάγκες των επισκεπτών, της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, των κοινωνιών και των προορισμών. Ο βιώσιμος τουρισμός θα πρέπει πάντα να επιδιώκει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της βέλτιστης χρήσης των περιβαλλοντικών πόρων, του σεβασμού της κοινωνικοπολιτισμικής γνησιότητας των κοινωνιών και της διασφάλισης βιώσιμων, μακροπρόθεσμων οικονομικών δραστηριοτήτων που παρέχουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε όλους τους ενδιαφερομένους του τουρισμού. Αυτή η ισορροπία σέβεται τους προορισμούς και οδηγεί σχεδόν με φυσικό τρόπο σε υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των τουριστών, εξασφαλίζοντας μια ουσιαστική εμπειρία στους ίδιους και οφέλη για τους προορισμούς. Η αειφορία πρέπει να γίνει μια δράση, για να πάρει σάρκα και οστά το νόημα της λέξης. Μια δράση που να επιβεβαιώνεται από τη δέσμευση για μια εστιασμένη μέτρηση των αποτελεσμάτων και την πραγματική αφοσίωση στην εφαρμογή της ως αρχή για την ανάπτυξη. Υπό την έννοια αυτή, η πανδημία COVID-19 πρέπει να μετατραπεί σε μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, ώστε να κάνουμε πραγματικά το μέλλον του τουρισμού (και της ζωής μας) πιο βιώσιμο.

Η αποκατάσταση του ταξιδιού
– Πόσο και πώς θα επηρεάσει το λεγόμενο πράσινο διαβατήριο για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες;

– Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ε.Ε. θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα διευκολύνει τα διασυνοριακά ταξίδια. Θα προσφέρει μια απρόσκοπτη λύση στους ταξιδιώτες, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχουν εξεταστεί και βρέθηκαν αρνητικοί ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Με τη λύση αυτή δεν θα υπάρχουν διακρίσεις, διότι παρέχει στους ταξιδιώτες ένα βαθμό ελευθερίας επιλογής. Είναι αποτέλεσμα συντονισμού και συνεργασίας σε διακυβερνητικό επίπεδο, τη σημασία του οποίου τονίζει ο ΠΟΤ από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή kathimerini.gr

Ηλίας Μπέλλος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου