ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρόδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σύσκεψη για θαλάσσιο τουρισμό

Στο επί­κε­ντρο του εν­δια­φέ­ρο­ντος της χώρας θα βρε­θεί η Ρόδος τον προ­σε­χή Ιού­λιο, εξαι­τί­ας της διε­ξα­γω­γής με­γά­λης άσκη­σης που θα σχε­τί­ζε­ται με το θα­λάσ­σιο του­ρι­σμό και την εφαρ­μο­γή των κα­νο­νι­σμών ασφα­λεί­ας.

Η επι­τυ­χία της θα λει­τουρ­γή­σει για το νησί μας ως ει­σι­τή­ριο για να βρε­θεί και πάλι στην κο­ρυ­φή της λί­στας των προ­ο­ρι­σμών κρουα­ζιέ­ρας.

Αυτό ήταν ένα από τα θέ­μα­τα που συ­ζη­τή­θη­καν στη σύ­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες στην αί­θου­σα εθι­μο­τυ­πί­ας του Δήμου Ρόδου για το θα­λάσ­σιο του­ρι­σμό.

Εκ­πρό­σω­ποι των εται­ρειών και μέλη της Ένω­σης Ιδιο­κτη­τών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων υπο­γράμ­μι­σαν πως η Ρόδος εξα­κο­λου­θεί να είναι ένας από τους πιο γνω­στούς προ­ο­ρι­σμούς.

Το μόνο που χρειά­ζε­ται είναι να βελ­τιώ­σει τις υπο­δο­μές της και να διευ­κο­λύ­νει σε κά­ποιους το­μείς τις εται­ρεί­ες κρουα­ζιέ­ρας.

Από τη σύ­σκε­ψη απου­σί­α­ζε λόγω ασθε­νεί­ας ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Κου­σουρ­νάς, και εκ­προ­σω­πή­θη­κε αρ­χι­κά από τον αντι­δή­μαρ­χο Του­ρι­σμού κ. Μαν. Κα­μπου­ρό­που­λο και στη συ­νέ­χεια από τον αντι­δή­μαρ­χο Οι­κο­νο­μι­κών και δη­μαρ­χεύ­ο­ντα κ. Ν. Τσου­κα­λά. Εκ μέ­ρους της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου πα­ρέ­στη η αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Του­ρι­σμού κ. Λ. Φτα­κλά­κη. Τη διεύ­θυν­ση Του­ρι­σμού του Δήμου εκ­προ­σώ­πη­σε η κ. Βε­α­τρί­κη Σέρ­βου.

Στη σύ­σκε­ψη ήταν πα­ρό­ντες, εκ μέ­ρους της Ένω­σης Εφο­πλι­στών Κρουα­ζιε­ρό­πλοιων και Φο­ρέ­ων Ναυ­τι­λί­ας, ο αντι­πρό­ε­δρός της κ. Μιχ. Λά­μπρου και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένω­σης κ.κ. Κου­μπε­νάς Γ. (γεν. γραμ­μα­τέ­ας), Κα­λού­δης Αντ. και Φι­λαν­δρια­νός Γιώρ­γος. Την αντι­προ­σω­πεία συ­νό­δευαν οι του­ρι­στι­κοί πρά­κτο­ρες κ.κ. Τσαμπ. Χα­τζη­μιχ­χά­λης και Γ. Γε­ωρ­γιά­δης. Εκ μέ­ρους των λι­με­νι­κών αρχών πα­ρό­ντες ήσαν ο πε­ρι­φε­ρεια­κός λι­με­νάρ­χης Δω­δε­κα­νή­σου κ. Ι. Αρ­γυ­ρί­ου, ο νέος λι­με­νάρ­χης Ρόδου κ. Ν. Αρ­μπου­νιώ­της και ο κ. Παν. Ντό­κος, υπεύ­θυ­νος της Ασφά­λειας Λι­μέ­να.

Το Λι­με­νι­κό Τα­μείο εκ­προ­σώ­πη­σαν ο αντι­πρό­ε­δρός του κ. Τσ. Τσα­κί­ρης και η Διευ­θύ­ντρια Τεχν. Υπο­δο­μών κα Μα­ρί­κα Δε­λη­γιάν­νη.

Στη σύ­σκε­ψη ανα­ζη­τή­θη­καν οι λόγοι που ο θα­λάσ­σιος του­ρι­σμός στη Ρόδο πα­ρου­σιά­ζει κάμψη. Κα­θο­ρί­στη­καν οι πα­ρεμ­βά­σεις που θα πρέ­πει να γί­νουν προ­κει­μέ­νου να βελ­τιω­θούν οι λι­με­νι­κές υπο­δο­μές και το νησί μας να πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται πάλι στα προ­γράμ­μα­τα των εται­ρειών κρουα­ζιέ­ρας. Συ­ζή­τη­ση έγινε και για την προ­βο­λή της Ρόδου στις εκ­θέ­σεις που διε­ξά­γο­νται στο εξω­τε­ρι­κό και στην Ελ­λά­δα.

Οι εκ­πρό­σω­ποι του Δήμου Ρόδου και της Πε­ρι­φέ­ρειας έθε­σαν τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν λόγω της οι­κο­νο­μι­κής στε­νό­τη­τας και της γρα­φειο­κρα­τί­ας. Οι εκ­πρό­σω­ποι των εφο­πλι­στών δε­σμεύ­τη­καν να βοη­θή­σουν με πα­ρεμ­βά­σεις τους, ώστε να ξε­πε­ρα­στούν τα προ­βλή­μα­τα.

«Η σύ­σκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σε πνεύ­μα συ­νερ­γα­σί­ας. Δια­πι­στώ­σα­με πως υπάρ­χουν στη Ρόδο αρ­κε­τοί φο­ρείς που εν­δια­φέ­ρο­νται για την κρουα­ζιέ­ρα. Ανα­πτύ­ξα­με πολλά θέ­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τις λι­με­νι­κές υπο­δο­μές, τις διευ­κο­λύν­σεις και την ασφά­λεια των επι­βα­τών. Αυτό είναι βα­σι­κό γιατί οι με­γά­λες εται­ρεί­ες εν­δια­φέ­ρο­νται ιδιαί­τε­ρα για την εφαρ­μο­γή των μέ­τρων ασφα­λεί­ας», δή­λω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ιδιο­κτη­τών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων κ. Μι­χά­λης Λά­μπρος και ανα­κοί­νω­σε πως η Ρόδος επε­λέ­γη για τη διε­ξα­γω­γή μιας με­γά­λης άσκη­σης που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 9 Ιου­λί­ου.

«Θα είναι η πρώτη φορά που διε­ξά­γε­ται άσκη­ση τέ­τοιας έκτα­σης σε ελ­λη­νι­κό λι­μά­νι. Θα κλη­θούν εκ­πρό­σω­ποι των υπουρ­γεί­ων Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου και αρ­κε­τοί φο­ρείς. Θέ­λου­με να δεί­ξου­με πόσο με­γά­λη ση­μα­σία δί­νου­με στην ασφά­λεια. Επι­λέ­ξα­με τη Ρόδο γιατί είναι από τους σπου­δαιό­τε­ρους προ­ο­ρι­σμούς. Στην σύ­σκε­ψη ανα­φέρ­θη­κε πως το νησί δεν είναι γνω­στό. Σας το­νί­ζω πως οι του­ρί­στες γνω­ρί­ζουν πρώτα πού είναι η Ρόδος και μετά πού βρί­σκε­ται η Ελ­λά­δα», δή­λω­σε ο κ. Λά­μπρος και πρό­σθε­σε πως η Ρόδος είναι πολύ γνω­στή στις εται­ρεί­ες κρουα­ζιέ­ρας.

«Το νησί είναι πολύ γνω­στό. Εί­μα­στε στη διά­θε­ση των υπη­ρε­σιών καθ όλη τη διάρ­κεια του 24ωρου. Ελ­πί­ζου­με πως θα ανα­πτυ­χθεί πε­ραι­τέ­ρω η κρουα­ζιέ­ρα. Πι­στεύ­ου­με πως θα δη­μιουρ­γη­θούν οι κα­τάλ­λη­λες υπο­δο­μές και οι συν­θή­κες για να δη­μιουρ­γη­θούν με­γα­λύ­τε­ρα πλοία. Θα ανα­πτυ­χθεί πι­στεύω ο θα­λάσ­σιος του­ρι­σμός, όπως και στο πα­ρελ­θόν στη Ρόδο. Μας εν­δια­φέ­ρει η συ­νερ­γα­σία και πι­στεύω πως όλα θα πάνε καλά», δή­λω­σε ο κ. Λά­μπρος που ανα­φέρ­θη­κε και στη με­γά­λη συμ­βο­λή του ναυ­τι­κού πρά­κτο­ρα κ. Τ. Χα­τζη­μι­χά­λη στην ανά­πτυ­ξη του θα­λάσ­σιου του­ρι­σμού.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το “Home Porting” o κ. Λά­μπρος δή­λω­σε, πως θα πρέ­πει να γί­νουν συ­ντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες.

«Θα πρέ­πει να γί­νουν συ­ντο­νι­σμέ­νες ενέρ­γειες προς τους φο­ρείς. Εμείς υπο­βά­λα­με διά­φο­ρα προ­γράμ­μα­τα στις υπη­ρε­σί­ες προ­κει­μέ­νου να γί­νε­ται προ­βο­λή στις με­γά­λες του­ρι­στι­κές εκ­θέ­σεις του εξω­τε­ρι­κού. Προ­τεί­να­με να συ­στα­θεί μια επι­τρο­πή που θα απο­τε­λεί­ται από μέλη της ενώ­σε­ώς μας και στε­λέ­χη των υπουρ­γεί­ων Ναυ­τι­λί­ας και Αι­γαί­ου και θα ασχο­λεί­ται με τη δια­φή­μι­ση. Η Ρόδος είναι στην πρώτη γραμ­μή», δή­λω­σε ο κ. Λά­μπρος και πρό­σθε­σε πως θα πρέ­πει να βελ­τιω­θούν οι λι­με­νι­κές υπο­δο­μές.

«Θα πρέ­πει να βελ­τιω­θούν οι λι­με­νι­κές υπο­δο­μές προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τού­νται τα πλοία της γε­νιάς που «κτί­ζο­νται» τώρα. Μέχρι το 2020 θα υπάρ­χουν επι­πλέ­ον 150 υπερ­σύγ­χρο­να πλοία. Χρειά­ζο­νται με­γά­λοι προ­βλή­τες για να δέ­νουν. Υπάρ­χει και πρό­γραμ­μα επέ­κτα­σης των υφι­στά­με­νων μόλων. Τα έργα θα χρη­μα­το­δο­τη­θούν από πό­ρους του ΕΣΠΑ. Η Ρόδος θα πάει πολύ καλά. Θα βοη­θή­σου­με και εμείς όσο μπο­ρού­με», δή­λω­σε ο κ. Λά­μπρος.

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τους λό­γους που μειώ­θη­καν οι κα­τά­πλοι ο κ. Λά­μπρος δή­λω­σε:

«Μειώ­θη­καν οι κα­τά­πλοι, σε προ­ο­ρι­σμούς της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου γιατί τα στε­λέ­χη των εται­ρειών κρουα­ζιέ­ρας βα­ρέ­θη­καν να αλ­λά­ζουν τα προ­γράμ­μα­τα κάθε λίγο και λι­γά­κι εξαι­τί­ας των διε­θνών εξε­λί­ξε­ων στη Μέση Ανα­το­λή. Δυ­στυ­χώς ανα­πτύσ­σο­νται ρα­γδαία προ­ο­ρι­σμοί στην Άπω Ανα­το­λή και στην Αυ­στρα­λία. Εκεί έχει στρα­φεί τώρα το εν­δια­φέ­ρον. Ελ­πί­ζου­με από το έτος 2015 να αλ­λά­ξει το σκη­νι­κό», δή­λω­σε ο κ. Λά­μπρος και πρό­σθε­σε πως η Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειος είναι ο δεύ­τε­ρος κα­λύ­τε­ρος προ­ο­ρι­σμός μετά την Κα­ραϊ­βι­κή».

Στα θέ­μα­τα που συ­ζη­τή­θη­καν στην σύ­σκε­ψη ανα­φέρ­θη­κε, ομι­λώ­ντας στους δη­μο­σιο­γρά­φους και ο αντι­δή­μαρ­χος Οι­κο­νο­μι­κών κ. Νίκος Τσου­κα­λάς.

«Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σύ­σκε­ψη με τους εκ­προ­σώ­πους της Ένω­σης Ιδιο­κτη­τών Κρουα­ζιε­ρο­πλοί­ων. Συ­ζη­τή­θη­καν θέ­μα­τα σχε­τι­ζό­με­να με το θα­λάσ­σιο του­ρι­σμό. Δεν έλαβε μέρος για προ­σω­πι­κούς λό­γους ο δή­μαρ­χος κ. Στά­θης Κου­σουρ­νάς. Συ­ζη­τή­σα­με για τις υπο­δο­μές που δια­θέ­τει η Ρόδος και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό που έχει γίνει για τη βελ­τί­ω­σή τους. Ανα­φο­ρά έγινε και στην άσκη­ση που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο λι­μά­νι της Ρόδου τον Ιού­λιο πα­ρου­σία εκ­προ­σώ­πων της κυ­βέρ­νη­σης», δή­λω­σε ο κ. Νίκος Τσου­κα­λάς και προ­σθε­σε πως τα ζη­τή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την ασφά­λεια είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κά.

«Η ασφά­λεια είναι το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο στοι­χείο για ένα του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό. Τώρα θα εστιά­σου­με στην ορ­γά­νω­ση της άσκη­σης. Το Λι­με­νι­κό Τα­μείο είναι πολύ καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νο», δή­λω­σε ο κ. Τσου­κα­λάς και πρό­σθε­σε πως η αύ­ξη­ση του με­γέ­θους των πλοί­ων απαι­τεί βελ­τί­ω­ση των λι­με­νι­κών υπο­δο­μών.

«Υπάρ­χουν σχέ­διο και με­λέ­τες για να εντά­ξου­με στο ΕΣΠΑ 2 δρά­σεις για τη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών», δή­λω­σε ο κ. Τσου­κα­λάς και πρό­σθε­σε πως θα γίνει προ­σπά­θεια να με­τα­φερ­θούν οι υπη­ρε­σί­ες του Τε­λω­νεί­ου και της αί­θου­σας ανα­μο­νής στο λι­μέ­να της Ακα­ντιάς.

«Αυτό ση­μαί­νει πως στο του­ρι­στι­κό λι­μά­νι θα γί­νε­ται κα­λύ­τε­ρα ο έλεγ­χος των επι­βα­τών που θα έρ­χο­νται με τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια. Υπάρ­χει πρό­γραμ­μα που θα υλο­ποι­η­θεί», δή­λω­σε ο κ.Τσου­κα­λάς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.