ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τέλεια καταιγίδα χτυπά την αγορά τροφίμων

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρα­νία φαί­νε­ται ότι ήταν τελικά ο παρά­γο­ντας που έλειπε για την… τέλεια καται­γίδα σε ό,τι αφορά τις ανα­τι­μή­σεις στα τρόφιμα. Μάλιστα, εκεί που ανα­μέ­νο­νται οι μεγα­λύ­τε­ρες αυξή­σεις τιμών είναι ακριβώς στα προ­ϊ­ό­ντα στα οποία το προη­γού­μενο διά­στημα είχαν, για άλλους λόγους, αυξηθεί υπέ­ρο­γκα οι τιμές, με πλέον χαρα­κτη­ρι­στικά παρα­δείγ­ματα τα ενερ­γειακά προ­ϊ­ό­ντα, τα σιτηρά, το καλα­μπόκι, η σόγια και τα φυτικά έλαια. Ο λόγος; «Οσο σιτάρι εξάγει η Ρωσία δεν εξάγουν όλες οι ευρω­παϊ­κές χώρες μαζί», επι­ση­μαί­νει χαρα­κτη­ρι­στικά στην «Κ» υψη­λό­βαθμο στέ­λε­χος πολύ μεγάλης ελλη­νι­κής αλευ­ρο­βιο­μη­χα­νίας. Ας σημειω­θεί ότι ήδη οι κατα­να­λω­τές τον Φεβρουά­ριο, πριν δηλαδή από τις τελευ­ταίες γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, είδαν νέες ανα­τι­μή­σεις σε σειρά προ­ϊ­ό­ντων –ζυμα­ρικά, ανα­ψυ­κτικά, μπίρες, όσπρια–, οι οποίες δεν είχαν περάσει το προη­γού­μενο διά­στημα.

Η Ρωσία και η Ουκρα­νία προ­σφέ­ρουν σχεδόν το 1/3 των εξα­γω­γών σιτα­ριού παγκο­σμίως, το 19% του καλα­μπο­κιού και το 80% του ηλιε­λαίου. Οι παλιό­τε­ροι ίσως θυμού­νται το σκάν­δαλο το 2008 με το ουκρα­νικό ηλιέ­λαιο που είχε εξαχθεί στην Ελλάδα και σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες και περιείχε… ορυ­κτέ­λαιο. Οι μεγάλες αλευ­ρο­βιο­μη­χα­νίες της Ελλάδας εισά­γουν από αυτές τις χώρες από 20% έως 33% (σε αξία) των συνο­λι­κών αγορών σιτηρών, ποσοστό που σε όρους όγκου είναι σαφώς μεγα­λύ­τερο, δεδο­μέ­νου ότι τα ρωσικά και τα ουκρα­νικά σιτάρια είναι φθη­νό­τερα από άλλα ευρω­παϊκά, όπως τα γαλλικά και τα γερ­μα­νικά. Τα περι­θώ­ρια ανα­ζή­τη­σης εναλ­λα­κτι­κών προ­μη­θευ­τών σε χώρες πέραν αυτών που βρί­σκο­νται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασ­σας, είναι εξαι­ρε­τικά περιο­ρι­σμένα στην παρούσα χρονική συγκυ­ρία, επι­ση­μαί­νουν ειδικοί ανα­λυ­τές του κλάδου. Ταυ­τό­χρονα απο­τε­λεί και αρκετά ακρι­βό­τερη επιλογή, ειδικά εάν οι προ­μή­θειες γίνουν από χώρες της Δυτικής Ευρώπης: τα γαλλικά σιτάρια είναι ακρι­βό­τερα περίπου κατά 40 ευρώ/τόνο σε σχέση με τα ρωσικά και τα υψηλής πρω­τεϊ­νι­κής αξίας κατά 50 ευρώ φθη­νό­τερα σε σύγκριση με τα γερ­μα­νικά.

Εκτί­ναξη τιμών

Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη 24 Φεβρουα­ρίου, πρώτη ημέρα της εισβο­λής της Ρωσίας στην Ουκρα­νία, η τιμή του μαλακού σιτα­ριού στο Χρη­μα­τι­στή­ριο Εμπο­ρευ­μά­των στο Παρίσι, τιμή που απο­τε­λεί «βαρό­με­τρο» για τις διε­θνείς τιμές των σιτηρών, έφτασε στα 344 ευρώ/τόνο (συμ­βό­λαια παρά­δο­σης Μαρτίου), ενώ μία ημέρα πριν είχε κλείσει στα 287 ευρώ/τόνο. Μέσα δηλαδή σε μερικές ώρες είχε αυξηθεί κατά 20%. Τελικώς την Πέμπτη έκλεισε στα 316,50 ευρώ/τόνο, τιμή κατά 10,5% υψη­λό­τερη. Την Παρα­σκευή η τιμή είχε φτάσει μέχρι τα 314,25 ευρώ/τόνο. Το 2020, πριν δηλαδή από την εκδή­λωση των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέσεων, η τιμή βρι­σκό­ταν στα επίπεδα των 210 ευρώ, για να φτάσει στη συνέ­χεια τα 300 ευρώ.

Ρωσία και Ουκρα­νία είναι σημα­ντι­κοί εξα­γω­γείς σίτου, καλα­μπο­κιού, ηλιε­λαίου, προ­σφέ­ρο­ντας μάλιστα ιδιαί­τερα ανταγωνι- στικές τιμές.

Πριν από την κλι­μά­κωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης οι τιμές είχαν αρχίσει να υπο­χω­ρούν, ωστόσο τώρα είναι εξαι­ρε­τικά αμφί­βολο τι θα συμβεί. «Υπάρχει μεγάλος προ­βλη­μα­τι­σμός και όλα θα εξαρ­τη­θούν από την ένταση και κυρίως τη διάρ­κεια των εχθρο­πρα­ξιών. Το προη­γού­μενο διά­στημα ανα­γκα­στή­καμε να προ­χω­ρή­σουμε σε ανα­τι­μή­σεις λόγω της μεγάλης επι­βά­ρυν­σης του ενερ­γεια­κού κόστους και των πρώτων υλών, αν και αρχικά τις είχαμε απο­φύ­γει. Μία νέα αύξηση στο ενερ­γειακό και μετα­φο­ρικό κόστος και φυσικά στα άλευρα που απο­τε­λεί τη βασική πρώτη ύλη για τα προ­ϊ­ό­ντα μας, σημαί­νει ανα­πό­φευ­κτα νέες ανα­τι­μή­σεις», προει­δο­ποιεί ανώτερο στέ­λε­χος μεγάλης αρτο­βιο­μη­χα­νίας που μίλησε στην «Καθη­με­ρινή» της Κυρια­κής.

«Την Πέμπτη είχαμε ήδη εκτί­ναξη των τιμών του φυσικού αερίου και προ­βλέπω αύξηση της τιμής των σιτηρών, κάποιων φυτικών ελαίων, αλλά και της ενέρ­γειας γενι­κό­τερα με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για το κόστος παρα­γω­γής. Επίσης, θεωρώ ότι θα υπάρξει επί­πτωση στο κόστος μετα­φο­ρών», επε­σή­μανε στην «Κ» η κ. Ιωάννα Παπα­δο­πού­λου, πρό­ε­δρος και διευ­θύ­νουσα σύμ­βου­λος της γνωστής βιο­μη­χα­νίας μπι­σκό­των «Ε.Ι. Παπα­δό­που­λος Α.Ε.».

Τα φυτικά έλαια

Εντονος προ­βλη­μα­τι­σμός επι­κρα­τεί και στις εται­ρείες που τυπο­ποιούν σπο­ρέ­λαια και χρη­σι­μο­ποιούν γενικώς φυτικά έλαια για την παρα­γωγή των προ­ϊ­ό­ντων τους. Πρό­κει­ται για προ­ϊ­ό­ντα που επίσης για άλλους λόγους είχαν ανα­τι­μη­θεί σημα­ντικά το προη­γού­μενο διά­στημα, ήδη από τα μέσα του καλο­και­ριού του 2021. «Τους τελευ­ταί­ους μήνες έχουμε δει σημα­ντι­κές αυξή­σεις κόστους για τις πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο. Προ­σπα­θούμε πάντα να αντι­σταθ­μί­ζουμε όσο το δυνατόν μεγα­λύ­τερο μέρος αυτού του κόστους, δια­σφα­λί­ζο­ντας ότι οι δια­δι­κα­σίες παρα­γω­γής και λει­τουρ­γίας μας παρα­μέ­νουν απο­τε­λε­σμα­τι­κές, χωρίς συμ­βι­βα­σμούς στην ποιό­τητα, την απόδοση και τη γεύση των προ­ϊ­ό­ντων μας», τόνισε στην «Κ» ο κ. Νίκος Λαβίδας, γενικός διευ­θυ­ντής της Upfield Ελλάδος, Κύπρου και Βαλ­κα­νίων. Η Upfield, έχοντας απο­κτή­σει τις δρα­στη­ριό­τη­τες της «ΕΛΑΪΣ», δρα­στη­ριο­ποιεί­ται, ως γνωστόν, και στην κατη­γο­ρία της τυπο­ποί­η­σης ηλιε­λαίου. Για να αντι­λη­φθεί κάποιος το πρό­βλημα που συνε­πά­γε­ται για την τσέπη των κατα­να­λω­τών ενδε­χό­με­νες νέες αυξή­σεις στις τιμές των αλεύρων και των φυτικών ελαίων, αρκεί να υπεν­θυ­μί­σουμε ότι τον Ιανουά­ριο του 2022 η τιμή λια­νι­κής του αλευ­ριού είχε αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 6,6%, του ψωμιού κατά 5% και των άλλων βρώ­σι­μων ελαίων (δηλαδή σπο­ρέ­λαια κατά βάση) κατά 17,3%. Οι τιμές των ζυμα­ρι­κών σε πρώτη φάση του­λά­χι­στον δεν ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­α­στούν άμεσα, καθώς για την παρα­γωγή τους χρη­σι­μο­ποιεί­ται σκληρό σιτάρι και όχι μαλακό στο οποίο εντο­πί­ζε­ται τώρα το πρό­βλημα. Βεβαίως, η τιμή του σκληρού σιτα­ριού λόγω προ­βλη­μά­των στην παρα­γωγή του Καναδά, του μεγα­λύ­τε­ρου προ­μη­θευτή στον κόσμο σε αυτή την κατη­γο­ρία, διπλα­σιά­στηκε τους προη­γού­με­νους μήνες.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.