Ειδήσεις

Το μνημόνιο «ψαλίδισε» την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Χωρίς την προστασία της κλαδικής σύμβασης, η οποία όμως υπεγράφη μεταξύ ξενοδοχοϋπαλλήλων και ξενοδόχων, κινδυνεύουν να μείνουν 60.000 εργαζόμενοι. Τουλάχιστον για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο, οι κλαδικές συμβάσεις θα είναι «ψαλιδισμένες».

Στα χαρτιά θα παραμείνει για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας που απασχολούν το 50% των εργαζόμενων στον κλάδο, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ομοσπονδίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εκπροσώπων των ξενοδόχων.

Αν και η Ομοσπονδία των εργαζόμενων απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας τη σχετική σύμβαση, που προβλέπει πάγωμα των αποδοχών για το τρέχον έτος και αύξηση 1% από την 1η Απριλίου 2017 προκειμένου να κηρυχθεί υποχρεωτική και να ισχύει για το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο, η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική.

Και αυτό γιατί, οι σχετικές διατάξεις που μέχρι το 2011 εφαρμόζονταν, πλέον, έχουν τεθεί σε αναστολή, για όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό αναφέρει αναλυτικά και το σχετικό απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Νόμο 4024/2011, βάσει του οποίου οι διατάξεις που προβλέπουν την κήρυξη υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων αναστέλλονται.

Συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος του 1990 που προβλέπει την επεκτασιμότητα των ρητρών της σύμβασης, ώστε αυτές να είναι υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, είτε είναι μέλη της εργοδοτικής Ομοσπονδίας που την υπογράφει είτε όχι. Αυτό σημαίνει πως η σύμβαση που υπεγράφη στις 16 Φεβρουαρίου αφορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 50% από τους συνολικά 120.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που είναι καταγεγραμμένοι στον κλάδο.

Ήδη, σε αρκετές μονάδες εφαρμόζονται πλέον ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, στην Κρήτη και την Ρόδο υπάρχουν τοπικές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σε διάφορες τουριστικές περιοχές – όπως π.χ. Καρπενήσι και Ναύπλιο – δεν υπάρχουν οργανωμένα σωματεία ξενοδοχουπαλλήλων ή ενώσεις ξενοδόχων ώστε οι εργαζόμενοι στις μονάδες να καλύπτονται από κάποια σύμβαση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκτός κλαδικής σύμβασης θα μείνουν περίπου 60.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται σε 3.250 ξενοδοχεία όλης της χώρας. Συνολικά, στον κλάδο απασχολούνται 120.000 εργαζόμενοι σε 9.750 ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Εφόσον δεν καλύπτονται από τη νέα κλαδική σύμβαση, θεωρείται πολύ πιθανό, αντί των 761 ευρώ το μήνα, που είναι η αρχική συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες και σε εργαζόμενους, μέσω ατομικών συμβάσεων θα αμείβονται ακόμη και με 586 ευρώ μεικτά (511 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών), που αντιστοιχούν στον κατώτατο μισθό όπως καθορίζεται στην Πράξη Υπουργική Συμβουλίου του 2012. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, υψηλότερες αμοιβές από τη βάση της ΕΓΣΣΕ, ίσως καταφέρουν να διεκδικήσουν εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία με προϋπηρεσία, αλλά και εξειδικευμένο αντικείμενο.

Όμως σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο θα αποτελεί προϊόν προσωπικής διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη και όχι αποτέλεσμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας, που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες.

Πηγή: eurotoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου