Ειδήσεις

Οι δύσκολοι επόμενοι μήνες του τουρισμού στην Ευρώπη – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Οι περισσότεροι φορείς τους τουρισμού στην ΕΕ θεωρούν ότι οι παραδοσιακοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη «διαγράψει» τη σεζόν του Πάσχα και ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα «ζωντανέψουν» τη θερινή περίοδο

Παρίσι, Αθήνα, Μαδρίτη, Ρώμη. Οι πρωτεύουσες των κρατών – μελών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αγωνιούν, καθώς το μέλλον για τον κλάδο, ιδίως το άμεσο, δεν φαίνεται καθόλου ευοίωνο.

Όπως αναφέρουν τουριστικοί φορείς και οικονομικές επιθεωρήσεις στη Γερμανία, η πανδημία της Covid-19 απεδείχθη καταστροφική για την τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 74% παγκοσμίως τον προηγούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο να κινδυνεύουν.

Μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων, οι τουριστικοί φορείς ήλπιζαν ότι το 2021 θα αποτελέσει τη χρονιά επανεκκίνησης της βαριάς βιομηχανίας αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ. Όμως ο αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων, οι νέες μεταλλαγές του ιού και αργή διαδικασία εμβολιασμού δείχνουν ότι για να επανέλθει η κανονικότητα στον τουρισμό θα χρειαστούν δύο έως τέσσερα ακόμα χρόνια.

Οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί στη νότια Ευρώπη αναμένουν μια ελαφρά βελτίωση φέτος, με περίπου το ήμισυ των εσόδων που είχαν το 2019. Οι περισσότεροι φορείς τους τουρισμού στην ΕΕ θεωρούν ότι οι παραδοσιακοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη «διαγράψει» τη σεζόν του Πάσχα και ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα «ζωντανέψουν» τη θερινή περίοδο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, τα εν λόγω κράτη ζητούν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο εκτός από τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα μεταδώσουν ή όχι τον ιό.

Γαλλία

Η χώρα που αποτελεί τον νούμερο ένα ταξιδιωτικό προορισμό, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως, αναμένει απώλεια εσόδων ύψους 50 – 60 δισ. ευρώ. Η Atout France, ο εθνικός οργανισμός τουρισμού στη Γαλλία, εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξη ότι το επόμενο έτος θα υπάρξει μια τουριστική έκρηξη, καθώς όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα εμβολιασμού, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να ταξιδέψουν, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα και επιλέγοντας πολύ περισσότερες διανυκτερεύσεις από όσες στο παρελθόν.

Ισπανία

Μετά τη Γαλλία, η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στον κόσμο. Το 2020 τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 69%. Σύμφωνα με την Exceltur, την ένωση τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας, το μερίδιο του τουρισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μειώθηκε από το 12,4% στο 4,3%. Για το 2021 η Ισπανία περιμένει μείωση εσόδων κατά 55% σε σύγκριση με το 2019. Η Exceltur αναμένει ότι τα ταξίδια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιορίζονται σε προορισμούς που είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, καθώς και σε μέρη μακριά από τα πλήθη, ιδίως σε δευτέρες κατοικίες, ή εξοχικά. Αρκετά ξενοδοχεία στη χώρα προσπαθούν να βουν άλλες λύσεις μετατρέποντας τα δωμάτιά τους σε χώρους εργασίας για όσους αναζητούν μια εναλλακτική λύση από την εργασία από το σπίτι. Ο υπουργός Τουρισμού της χώρας υποστηρίζει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ελλάδα

Όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt, το 2020, τα έσοδα του κλάδου στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 80%. Πρόκειται για μια εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη καθώς ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα και έμμεσα πάνω από το ένα πέμπτο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Όπως αναφέρουν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας, η επιστροφή στα προπανδημικά επίπεδα δεν αναμένεται πριν το 2023. Ωστόσο η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τις πιο καινοτόμες μορφές τουρισμού για να καταφέρει να επωφεληθεί όταν τελειώσει η πανδημία της Covid – 19, καθώς στην εποχή μετά την πανδημία, το επίκεντρο θα είναι η εξατομίκευση των διακοπών, σε λιγότερο γνωστά μέρη που δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη και σε δραστηριότητες αναψυχής. Όπως αναφέρει η Ηandelsblatt, η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη και ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο πρώτος που ζήτησε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ΕΕ που θα διευκόλυνε τα ταξίδια εντός της Ένωσης.

Ιταλία

Οι προσδοκίες των φορέων του κλάδου για τις διακοπές του Πάσχα είναι πολύ χαμηλές. Μόνο στον ξενοδοχειακό τομέα, η χώρα μετρά απώλειες άνω του 80% το 2020, σε μια χώρα στην οποία ο τουρισμός δεν αποτελεί απλώς βαριά βιομηχανία, αλλά έναν κλάδο που συνδέει γενικότερα την οικονομία της χώρας, καθώς εκτός από τις υπηρεσίες τροφίμων, ποτών, και μεταφορών, ολόκληρη η βιομηχανία αλουμινίου της Ιταλίας, η οποία παρασκευάζει ομπρέλες και ξαπλώστρες για τις παραλίες, χάνει τεράστια έσοδα. Η πρόταση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχει βρει υποστήριξη από ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού στη χώρα.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου