Τοπικές Ειδήσεις

Επιστολή Κωνσταντίνου Σαρή προς τον υπ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Σαρή, προς τον υπ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, σχετικά με τον ΕΦΚΑ:

Προς

Τον κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

—————————————–

Κύριε Υπουργέ

Αφορμή για την σύνταξη αυτής της επιστολής διαμαρτυρίας υπήρξε το γεγονός ότι θέλησα να προβώ σε μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας λόγω γονικής παροχής. Πραγματικά δεινοπάθησα ταλαιπωρούμενος επί μήνες και ταλαιπωρούμαι μέχρι σήμερα για την έκδοση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταβίβαση, πλην όμως αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ αγωνίζομαι για διάστημα πέραν των 6 μηνών.

Η ταλαιπωρία αρχίζει από την σύνταξη έκθεσης από πολιτικό μηχανικό ότι δεν έχει γίνει υπέρβαση της άδειας ανέγερσης της οικοδομής έστω και αν αυτή έχει γίνει πριν από 20 χρόνια. Ακόμη και μία γωνιά του σπιτιού να έχει πέσει κάπως στραβά και αυτό θεωρείται παράβαση και πρέπει να πληρώσεις. Τέλος πάντων ας το προσπεράσουμε αυτό, ο άλλος δηλαδή, το κράτος θα σου πει αφού έκανες παράβαση πλήρωσε και μη μιλάς. Εκεί όμως που αγανακτείς είναι ότι πρέπει να πάρεις βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ ότι δεν έχεις οφειλές. Η απορία και η αγανάκτησή μου οφείλεται στο γεγονός ότι εγώ δεν ήμουνα ποτέ ασφαλισμένος στο ΙΚΑ αφού ως Δικηγόρος ήμουνα ασφαλισμένος στο τότε Ταμείο Νομικών.

Η απορία αλλά και η αγανάκτησή μου οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή πριν είκοσι και πλέον χρόνια απασχολούσα στο γραφείο μου προσωπικό θα πρέπει να πάρω βεβαίωση από 6 διαφορετικά τμήματα ότι δεν έχω οφειλές σαν εργοδότης. Διερωτώμαι όμως εάν

πράγματι είχα οφειλές δεν θα έπρεπε να τις γνωρίζει ο ΕΦΚΑ και να έχει προβεί στην λήψη των αναγκαίων σε βάρος μου μέτρων;;;

Είναι δυνατόν την σημερινή πλέον εποχή που όλα γίνονται και φαίνονται ηλεκτρονικά να ζητά η διοίκηση να αποδείξει ο πολίτης ότι δεν είναι οφειλέτης είτε προς την Δ.Ο.Υ είτε στον ΕΦΚΑ ή οπουδήποτε αλλού και ότι το ακίνητο το οποίο έχει προ εικοσαετίας, κτίστηκε ακριβώς με βάση τα τοπογραφικά και την άδεια οικοδομής;;;

Και αν ακόμα υποτεθεί ότι το Κράτος ή η Διοίκηση έχει αυτό το δικαίωμα ελέγχου, θα πρέπει να το υλοποιήσει το ίδιο μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς και να πράξει περαιτέρω τα δέοντα.

Κύριε Υπουργέ αδυνατώ πραγματικά να πιστέψω ότι υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο πολίτης της υφίσταται ταλαιπωρία μηνών ή ετών προκειμένου να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο είτε λόγω δωρεάς είτε λόγω πωλήσεως. Διερωτώμαι δε αν αυτή είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας;;;

Κύριε Υπουργέ ψηφίσαμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη διότι ορθά την πιστέψαμε και εξακολουθούμε να την εμπιστευόμαστε. Θα πρέπει όμως να διορθώσει και τα κακώς κείμενα, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το Κράτος ως imperium είναι εκείνο το οποίο πρέπει να αναπτύξει τους μηχανισμούς του ώστε οι νόμοι να τηρούνται, για να εισπράττει κάθε νόμιμο έσοδο, αλλά και να μην ταλαιπωρεί τον πολίτη να αποδείξει εκείνος ότι δεν είναι παραβάτης του πολεοδομικού κανονισμού, των φορολογικών και των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν είμαστε πολίτες χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ρόδος, 1 Φεβρουαρίου 2021

Με τιμή

Κωνσταντίνος Σαρής

Δικηγόρος Ρόδο

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου