Ειδήσεις

Μακρά η νύχτα στο Παρίσι -Μέτρο- μέτρο οι διαπραγματεύσεις

Μέτρο-μέτρο γίνονται οι διαπραγματεύσεις στα δημοσιονομικά ζητήματα. Σήμερα Τετάρτη οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί και θα κρατήσουν ως αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «αναλυτικά και εξαντλητικά» κυλούν τα διαπραγματευτικά πλαίσια με τους αντιπροσώπους της ελληνικής ομάδας να δηλώνουν αισιόδοξοι στο Παρίσι.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα συγκλίνουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εισερχόμενος στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ» που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Τα θέματα που θα αναλυθούν στη σημερινή συνάντηση είναι το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό και το εργασιακό χωρίς όμως να υπάρχει μια κοινή θέση από τη Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι επιθυμητό ένα σενάριο παράτασης του μνημονίου και ότι αναζητείται η έξοδος κινδύνου.

Χωρίς εικόνα οριστικής προσέγγισης τουλάχιστον για την ώρα θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τον κυβερνητικό εταίρο να αντιδρά στο λοκ άουτ και την αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία, ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος το υποστηρίζει. Δήλωσε συγκεκριμένα χθες στο Real FM ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να συζητηθεί και το λοκ άουτ και πως δεν μπορεί να καταλάβει που είναι το κακό να απαιτείται η συναίνεση του 50% συν ένα των μελών ενός συνδικάτου για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά και γιατί δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για τις συνδικαλιστικές άδειες και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυτοχρηματοδότησης των συνδικάτων.

Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Ο Σύριζα από την άλλη βλέπει τη διαπραγματευτική στάση να είναι υποτακτική και να ενισχύει τα σενάρια για παραμονή στο μνημόνιο.

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η περίφημη Σαμαρική “έξοδος από το μνημόνιο” μετατρέπεται σε νέα μνημονιακή συμφωνία και μέτρα. Πρόκειται για μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μεν, απόλυτα αναμενόμενη δε, στο βαθμό που πέφτει στο μνημονιακό λάκκο που η ίδια επικοινωνιακά έσκαβε. Είναι όμως γελασμένοι στην κυβέρνηση, αν θεωρούν ότι μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία και να δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό με την οποιαδήποτε συμφωνία που θα καταλήξουν με τους δανειστές».

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου