Ειδήσεις

Από το κακό στο χειρότερο οι σχέσεις Περιφέρειας -ΔΕΥΑΡ

Ως «προσβλητικό και ανακριβές» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το έγγραφο που εστάλη από την ΔΕΥΑΡ στην υπηρεσία ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σχετικά με την διάθεση των αποβλήτων από τα ελαιουργεία της Ρόδου. Κληθείς ο περιφερειάρχης να σχολιάσει το σχετικό έγγραφο, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες, υπογράμμισε τα εξής:
«Δεν είναι εύκολο να σχολιάσει κανείς αυτό το έγγραφο. Δεν έχει καν ούτε υπηρεσιακό ύφος. Νομίζω ότι είναι περισσότερο ένα προσωπικό ‘ψυχογράφημα’. Είναι πάρα πολύ προσβλητικό, είναι εξαιρετικά ανακριβές το περιεχόμενό του, αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας –ίσως τα ξεπερνάει αυτά τα όρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει η ΔΕΥΑΡ και μάλιστα αρνητικά. Θα κάνω μια πολιτική παρατήρηση: μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014 με περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τον Γιάννη Μαχαιρίδη και αντιπεριφερειάρχη τον Φώτη Χατζηδιάκο, η ΔΕΥΑΡ έπαιρνε όλα αυτά που σήμερα τα χαρακτηρίζει ‘απόβλητα’ χωρίς να έχει καμία απολύτως παρατήρηση να κάνει. Από την ημέρα που αναλάβαμε εμείς, η ΔΕΥΑΡ έχει ανακαλύψει πράγματα… απίθανα προκειμένου να μην παραλαμβάνει τα απόβλητα. Φτάνει η ελαιουργική περίοδος, έχουμε δώσει πάρα πολύ μεγάλη μάχη ως Περιφέρεια για να ανοίξουν τα ελαιουργεία. Αυτή τη στιγμή είμαστε ίσως και η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που έχει περίπου 50% των ελαιουργείων αδειοδοτημένα, με νόμιμες άδειες λειτουργίας και υπάρχει ένας αριθμός ελαιουργείων που είναι εγκλωβισμένος στην άρνηση αυτή της ΔΕΥΑΡ. Από το 2015 που άλλαξε ο περιφερειάρχης, αυτό το ‘άκακο’ νερό έγινε απόβλητο. Αυτό, μόνο στο μυαλό άρρωστων ανθρώπων μπορεί να παίζει ως ενδεχόμενο».
Σε ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται, απάντησε πως δεν είναι γι’ αυτό το συγκεκριμένο λόγο.
Να σημειωθεί πάντως, ότι μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης για το επίμαχο έγγραφο η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ δεν έχει απαντήσει επισήμως –ούτε έχε πάρει θέση ο δήμαρχος Ρόδου.
Για τον ΦΠΑ, τέλος
διανυκτέρευσης και
αλκοολούχα ποτά
Ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε ακόμη για τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τα νησιά και κατ’ επέκταση τους νησιώτες, που αφορούν την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης καθώς και την κατάργηση του φόρου για τα αλκοολούχα ποτά.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2018 έρχονται στην ζωή μας, νέα φορολογικά μέτρα τα οποία είναι πάρα πολύ αρνητικά για τα νησιά μας. Κατ’ αρχήν η κατάργηση σε όλα τα νησιά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στον τουριστικό κλάδο και η κατάργηση στα Δωδεκάνησα του μειωμένου φόρου στα αλκοολούχα ποτά –που ήταν ανταγωνιστικό μέτρο και είχε δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Το τέλος διανυκτέρευσης το θέτω επειδή –όπως έχω εξηγήσει και σε κάθε συνάντηση που έχω- από το προσδοκώμενο έσοδο του τέλους αυτού, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό θα είναι από το Νότιο Αιγαίο. Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή στη συνάντηση εργασίας που είχαμε και έχουμε δώσει συνέχεια. Περιμένω να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα και η περιοχή μας, την γνώση από πού παράγονται (πραγματικά) τα δημόσια έσοδα που θα αποτελέσει εργαλείο σχεδιασμού πολιτικών. Γίνεται μια υπερ-απλουστευμένη, τεχνικά στρεβλή, επιστημονικά εσφαλμένη αποτύπωση αυτή τη στιγμή η οποία λέει ότι κοιτάμε τις Εφορίες και τα έσοδα ανά περιοχή. Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η οικονομία των νησιών στο Ν.Αιγαίο αποτυπώνεται ως οικονομικό προϊόν στις Εφορίες του Νομού Αττικής! Είναι θέμα γνώσης γιατί θα πρέπει, όποιος σχεδιάζει πολιτικές, πού μπορούν να εφαρμοστούν, τι αποτελέσματα φέρνουν και πώς επηρεάζουν την οικονομία» τόνισε ο κ. Γ. Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η ΠΝΑΙ στην πλήρη αποτύπωση με επιστημονικά ορθό τρόπο ποια είναι η συμμετοχή των νησιών στην παραγωγή των δημοσίων εσόδων: «Τον επόμενο μήνα θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια και θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου θα σταματήσει να δυσφημείται η νησιωτική Ελλάδα και ειδικά η ΠΝΑ» όπως είπε.
Πάντως, σε σχετική ερώτηση εάν προσδοκά στην ανταπόκριση της κυβέρνησης επάνω σε αυτά τα «καυτά» ζητήματα της περιοχής, ο περιφερειάρχης απάντησε: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια. Όλα γίνονται με τόσο πρόχειρο τρόπο που τα αποτελέσματα είναι ανακριβή και ο τόπος το πληρώνει ακριβά….»
Πρόταση για την
αναζήτηση πόρων με
στόχο τις υποδομές
Ο κ. Χατζημάρκος, ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα, η ΠΝΑΙ θα καταθέσει στο Λουξεμβούργο μία ολοκληρωμένη πρόταση η οποία αφορά την χρηματοδότηση ολοκληρωμένων έργων –κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι. «Είμαι αισιόδοξος για θετικό αποτέλεσμα. Αναζητούμε συνεχώς νέους δρόμους, για να ξεφύγουμε από την παθογένεια του παρελθόντος, που ενώ υπήρχε ένας ποταμός χρημάτων, χάνονταν οι πόροι ανεκμετάλλευτοι. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αυτή την πολυτέλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ειδικό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2009 – 2014 που ήταν 250εκ. ευρώ από τα οποία απορροφήθηκαν μόλις 11εκ. ευρώ. Εμείς έχουμε πολύ χαμηλά ποσά αν και έχουμε καταφέρει να κλείσουμε πολλά μέτωπα σε πολλά έργα», ανέφερε.
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έκανε αναφορά σε έργα όπως η Ρόδου – Λίνδου, το Φράγμα Κρητηνίας κ.λπ. (τα οποία θα ανακοινώσει επισήμως την επόμενη εβδομάδα και αφορούν, ενέργεια, οδικό δίκτυο και ναυτιλία). Στην νέα φιλοσοφία των χρηματοδοτήσεων, όπως διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2020 και μετά, καθώς η Ε.Ε. προσανατολίζεται να σταματήσει τις επιδοτήσεις για τα Κοινοτικά Πλαίσια και να πάει σε μια λογική άλλης, έξυπνης χρηματοδότησης, η ΠΝΑΙ θέλει να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί έγκαιρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου