Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, κατά κοινή οµολογία, συνιστά πρωτοποριακό τοπικό θεσµό που συµβάλλει αποφασιστικά στην δασοπυρόσβεση και στην προστασία του -ειδικά λόγω Κτηµατολογίου- τεράστιου δασικού πλούτου της Ρόδου και γενικά στην προστασία του πρασίνου και του περιβάλλοντος.
Η εταιρεία στην πορεία της λειτουργίας της εκφυλίστηκε και αποτέλεσε, για ορισμένους αυτοδιοικητικούς, «παράθυρο» για την ανεξέλεγκτη εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων με αποτέλεσμα πριν τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να απασχολούνται σ’ αυτήν 200 περίπου άτομα όταν για τις ανάγκες της λειτουργίας της απαιτούντο μόνο 75.
Μεταξύ των υπαλλήλων της συγκαταλέγονται άτομα που με θάρρος και αυτοθυσία συνέδραμαν τα μέγιστα για την προστασία των δασών μας και κυρίως για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί ειδικά κατά τη θερινή περίοδο.
Οι πυρκαγιές, που έπληξαν πέρσι κυρίως το νησί, ανέδειξαν εκ νέου το υψίστης σηµασίας πρόβληµα της προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος του νησιού της Ρόδου, στην αντιµετώπιση του οποίου επί σειρά ετών και στο µέγιστο βαθµό συνέβαλε το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, µε τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα προστασίας της νήσου Ρόδου που κατάρτιζε και εκτελούσε αρχικά µε την ΤΕΔΚ και από το 2011 µε την ΠΕΔ και το Δήµο Ρόδου.
Επιπρόσθετα το προσωπικό αυτό συνέβαλε στην κάλυψη του κενού που δηµιουργεί η έλλειψη προσωπικού των αρµόδιων υπηρεσιών αλλά και του Δήµου Ρόδου στους τοµείς της προστασίας εν γένει και της πυρόσβεσης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν.
Η εμπλοκή που σημειώθηκε με τη χρηματοδότησή της μέσω της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, που επί σειρά ετών εκμεταλλευόταν ανέλεγκτα πόρους από το ΔΗΦΟΔΩ, δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί παρά τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν.
Οι υπάλληλοι έπεσαν κατ’ επανάληψη θύματα πολιτικών υποσχέσεων με αποτέλεσμα πέρσι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν ως εθελοντές ελπίζοντας στην ανεύρεση τρόπου για τη λειτουργία της εταιρείας.
Οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν είχαν προδιαγεγραμμένη πορεία και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος έγιναν κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους και για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τη γενική δυσαρέσκεια των κατοίκων του νησιού για την απώλεια της πολύτιμης αυτής δράσης.
Ενώ έτσι οι ελπίδες για την αναβίωση της εταιρείας ενόψει της νέας θερινής περιόδου είχαν εκλείψει και οχήματα και μέσα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ρημάζουν στις εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Καλαμώνα, μια νέα λύση έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες…
Δυνάμει συγκεκριμένα του Ν. 4019/2011 «Για τη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επιτρέπεται η υλοποίηση αυτοτελών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Οι δομές αυτές επιτρέπεται να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους ενώ ο Δήμος Κω, που πρωτοπορεί σε δράσεις του είδους, επέλεξε να μην τους επιχορηγήσει με το 1,5 % του προϋπολογισμού, που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων, με τη δημιουργία των απαιτούμενων κωδικών, για την στήριξη μέσω επιχορηγήσεων και προγραμματικών συμβάσεων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Το θέμα εξετάζεται από τη μειοψηφία του Δήμου Ρόδου, που εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεραστεί όμοιος σκόπελος στα οικονομικά του καταχρεωμένου Δήμου αφού το 1,5 % του προϋπολογισμού που διατίθεται σε επιχορηγήσεις αναλώνεται αποκλειστικά για την ενίσχυση του ΠΡΟΤΟΥΡ και την λειτουργία του κυνοκομείου.
Τι είναι όμως η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;
Είναι ένας αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Είναι ουσιαστικά μια επιχείρηση, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.
Στην περίπτωση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ οι 80 περίπου υπάλληλοι, που έχουν αναπτύξει το τελευταίο έτος κυρίως και εθελοντική δράση, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νησί, μπορούν να συγκροτήσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με αποκλειστικό σκοπό και ρόλο την προστασία των δασών και ο Δήμος Ρόδου με τη σειρά του μπορεί να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα. Την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορούν να χρηματοδοτήσουν ακόμη φορείς και μεμονωμένοι ιδιώτες.
Σημειώνεται εξάλλου ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι αναζητούν ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες εργαζόμενοι συλλογικά για να στηρίξουν τον τόπο τους. Τα μέλη της μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε και νομικά πρόσωπα και συμμετέχουν σε αυτήν με μια ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών τους μερίδων. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι άνθρωποι που συμμετέχουν, το συλλογικό όφελος και το κοινωνικό συμφέρον.
Μετά τη διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις, μαζική συνταξιοδότηση υπό τον φόβο απολύσεων, οικονομική ασφυξία και άμεση ή έμμεση στάση πληρωμών που έχει επιβληθεί στους ΟΤΑ οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν πλέον «αναγκαστική» διαδικασία μετά τη μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει τη χώρα.
Θυμίζουμε ότι την 19η Μαρτίου 2013 ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς πρότεινε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη τη ψήφιση νοµοθετικής ρύθµισης για να µπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα κατά την θερινή περίοδο η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Εισηγήθηκε εγγράφως συγκεκριμένα την προσθήκη διάταξης αυθεντικής ερµηνείας επί του άρθρου 96 του Ν. 3852/2010 για τη χρηµατοδότηση της ΕΤΑΙΡΠΡΟΦΥΚΑ.
Σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 96 του ν.3852/2010, ορίζεται ότι οι Δήµοι και τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αυτών ύστερα από απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου που λαµβάνεται µε απόλυτη πλειοψηφία των µελών του ή του οικείου οργάνου διοίκησης του νοµικού προσώπου µπορούν να συµµετέχουν και να συγχρηµατοδοτούν την κατάρτιση και εκτέλεση οποιασδήποτε κατηγορίας προγραµµάτων και µέτρων, εφόσον οι δράσεις τους, ανεξαρτήτως αν συνάπτονται µε αρµοδιότητες των Δήµων, συµβάλλουν στην οικονοµική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και συνοχή, την περιβαλλοντική προστασία και τη εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Η παραπάνω διάταξη ωστόσο, δεν ήταν ικανή να διατηρήσει την νοµολογία του 2011 του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά µε την δραστηριότητα της τοπικής αστικής µη κερδοσκοπικής Εταιρείας Προστασίας Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.), της οποίας οι δράσεις είναι χρηµατοδοτούµενες κατά βάση από τοπικούς πόρους των Δήµων της Δωδεκανήσου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν φέρεται να τελεσφορεί και η λύση της δημιουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης φαίνεται ως η ενδεδειγμένη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/vrethike-formoula-gia-ti-litourgia-tis-eteprofika/















