Ως ύποπτοι για τέσσερα κακουργήματα- ανάμεσά τους και αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος – αλλά και ένα πλημμέλημα κλήθηκαν τελικά από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα ονόματα των οποίων είχαν σβηστεί από την αρχική λίστα αν και οι τρεις είναι δικαιούχοι λογαριασμού στην ελβετική τράπεζα HCBS ποσού 1,222 εκατ. δολαρίων. Μέσω των συνηγόρων τους και οι τρεις ζήτησαν και έλαβαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη προθεσμία για την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.
Ειδικότερα, η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Ελένη Παπακωνσταντίνου, και οι Συμαιών Σικιαρίδης και Ανδρέας Ρωσσώνης καλούνται να καταθέσουν για την υπόθεση για τέσσερα κακουργήματα ένα πλημμέλημα και συγκεκριμένα για: Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ´ επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
Παρέλαση μαρτύρων
Εν τω μεταξύ, οι οικονομικοί εισαγγελείς λαμβάνουν καταθέσεις από πρόσωπα τα οποία είτε έχουν καλέσει ως μάρτυρες είτε ως υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Οι δυο εισαγγελείς προσπαθούν μέσα από την εξέταση προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση να εξακριβώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε η πρώτη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα, ποιοι και πώς την διαχειρίστηκαν στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και το κυριότερο πώς το αρχικό αρχείο μετατράπηκε από cd σε στικάκι και πώς και γιατί σβήστηκαν τα τρία αρχεία με τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού.
Έτσι, χθες, στους οικονομικούς εισαγγελείς κλήθηκαν και κατέθεσαν δυο συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών κάτω από άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δυο κλήθηκαν προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το πρώτο αρχείο της λίστας έφθασε στην Ελλάδα και τι ακριβώς απέγινε μετά την παράδοσή του από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς κατά την εξέταση των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να εστιάσουν στο επίμαχο ποσό των 1.222.000 δολαρίων και αν αυτό είναι «καθαρό», κάτι που υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ελένη Παπακωνσταντίνου και αν έχει φορολογηθεί.
Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να κληθούν εκ νέου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, οι οποίοι είχαν καταθέσει στην πρώτο στάδιο της έρευνας ως ύποπτοι.
Tι λέει ο πρώην υπουργός – Ετοιμάζει την
υπερασπιστική γραμμή του
Να βρεθεί το κίνητρο εκείνων που έσβησαν τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ για να τον ενοχοποιήσουν θα ζητήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό φαίνεται ότι θα στηριχθεί και η υπερασπιστική του γραμμή ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα συσταθεί (εκτός απροόπτου) για να διερευνήσει τις τυχόν ποινικές του ευθύνες για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
«Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές Αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μία τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου», δηλώνει ο πρώην υπουργός.
Εκτός από την πλήρη άρνηση της ενοχής του, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή και στο ερώτημα «γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών».
Από την πρώτη στιγμή που έμαθε το περιεχόμενο της πρότασης για την προανακριτική επιτροπή και τα όσα αναφέρονται για «ενδείξεις ενοχής» και «δεσμών αίματος», ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει για προσπάθεια κατασκευής ενόχου.
Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι “Μετά την ανθρωποφαγία των πρώτων ημερών το κλίμα έχει ισορροπήσει κάπως απέναντί μου καθώς αναπτύσσονται προβληματισμοί και σκέψεις”.
Η αγωνία του είναι να διαμορφώσει την επιχειρηματολογία του προκειμένου να αποδείξει, με ή χωρίς στοιχεία – αυτό παραμένει άγνωστο – ότι δεν “νόθευσε” τη λίστα με τη διαγραφή των λογαριασμών των εξαδέλφων του και ότι αυτό έγινε από άλλα κέντρα και στελέχη που ήθελαν να τον βλάψουν και να τον εξοντώσουν πολιτικά.
“Η λίστα μετά από εμένα άλλαξε πολλά χέρια…”λέει με νόημα ο πρώην “τσάρος” της οικονομίας.
Αγριεύει η σύγκρουση
κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Στο κάδρο της αντιπαράθεσης η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και η πρόσφατη επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και στη βίλα Αμαλίας
Στα χαρακώματα με το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός μετά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπεριλάβει στην πρότασή της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο σχετικά με τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και να επιτεθεί εναντίον του νυν οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο με την έντονη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικής τρόικας για την πρόσφατη επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και στη βίλα Αμαλίας.
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει ψηλά τους τόνους της πολιτικής σύγκρουσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για περιορισμό της διαλεύκανσης της υπόθεσης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και να προβάλλει το επιχείρημα για «διαχρονική ομερτά ΠαΣοΚ και ΝΔ», έδωσε το έναυσμα για την κυβερνητική αντεπίθεση.
Η Ιπποκράτους αντέδρασε έντονα και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξαπέλυσε και σφοδρά πυρά και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αποτελεί κεντρική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να υποστηριχθεί πολιτικά και επικοινωνιακά ο κ. Βενιζέλος, για ευνόητους λόγους, που έχουν σχέση με τη συνοχή της κυβέρνησης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν ευθέως λόγο για ενδείξεις ενοχής και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου με το επιχείρημα ότι είχε τόσο το κίνητρο όσο και τη δυνατότητα να νοθεύσει τη λίστα.
Η στρατηγική κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να στηρίξει τον κ. Βενιζέλο, δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η χείρα βοηθείας που δίνει το πρωθυπουργικό επιτελείο στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, επιβραβεύει ουσιαστικά μια πολιτική που ενισχύει τη φοροδιαφυγή.
«Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου» διαμηνύουν στελέχη του ΠαΣοΚ, άποψη που ασπάζονται στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που συγκλίνει με την Ιπποκράτους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε πολιτική σκευωρία με στόχο να πληγεί ο κ. Βενιζέλος και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση και την πτώση της.
Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για άλλα πρόσωπα πλην του κ. Παπακωνσταντίνου, αν και κεντρικά στελέχη της, διευκρινίζουν, πως η προανακριτική θα εξετάσει το χειρισμό από όλους τους υπεύθυνους – υπουργούς και άλλους παράγοντες – κι αν προκύψουν νέα στοιχεία η λίστα των ονομάτων μπορεί να μεγαλώσει.
Ως εκ τούτου, η δημόσια αντιπαράθεση που διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αποτελεί προοίμιο της σκληρής σύγκρουσης που αναμένεται στη Βουλή, ενώ νέα δεδομένα δημιουργούνται από την ανοικτή υπεράσπιση του προέδρου του ΠαΣοΚ από το κεντρικό σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.
Αν και δεν θέλουν να δείξουν ότι ανησυχούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ακόμα και για την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» αναζήτησης πολιτικών ευθυνών και για το νυν υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, εντούτοις, υπάρχει αγωνία για την ψηφοφορία στη Βουλή.
Και αυτό, διότι είναι μυστική ψηφοφορία και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει, ειδικά επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο και κυρίως πως θα αντιδράσουν, τόσο κάποιοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, κάποια «γαλάζια» μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Πόλεμος για τις… μάσκες και τα…. σκουπόξυλα
Την ίδια στιγμή που αγριεύει η σύγκρουση για τη λίστα Λαγκάρντ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του νόμου από την Αστυνομία για την πάταξη της ανομίας στη «Βίλα Αμαλίας» μετά και τις άστοχες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Σκουρλέτη.
«Ο κ. Τσίπρας, μέσω του κ. Σκουρλέτη, υποστηρίζει πως τα χιλιάδες μπουκάλια στη “Βίλα Αμαλία” και στην ΑΣΟΕΕ δεν ήταν για μολότοφ, αλλά για… ανακύκλωση. Επίσης, βάφτισε τα ρόπαλα… “σκουπόξυλα”…» σημειώνεται στην αιχμηρή ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ που συνεχίζει με ειρωνική διάθεση, ως εξής: «Προφανώς, οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, όπως αυτή που έχει, κατά δήλωσή του, και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι για τις απόκριες… Το καρναβάλι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε πριν ακόμη τελειώσουν τα Χριστούγεννα».
Τις σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη για τα ευρήματα της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις δεκάδες φιάλες που βρέθηκαν στο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου προϊόντα ανακύκλωσης, ενώ είπε πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τις μάσκες και τα κοντάρια.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε – προκαλώντας ακόμα και το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Γρ. Ψαριανό να τονίζει πως είναι ντροπή για ένα κόμμα της Αριστεράς να μιλάει με αυτό τον τρόπο- μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω αν εσείς κάνετε ανακύκλωση. Εγώ κάνω ανακύκλωση και έχω συνήθως γύρω στα 15-20 μπουκάλια γυάλινα στο σπίτι. Είμαι ένοχος γι’ αυτό;…. Θεωρώ ότι αυτά τα οποία υποτίθεται παρουσιάστηκαν ως ευρήματα για την ΑΣΟΕΕ -μιλάω για την ΑΣΟΕΕ πάντα- δεν συνιστούν κανενός είδους πρόβλημα».
«Έτσι μπορούμε να έχουμε και καλάσνικοφ και πλήρες οπλοστάσιο στο σπίτι μας γιατί είμαστε σε προ-επαναστατική περίοδο. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία και είναι ντροπή για ένα χώρο της αριστεράς να μιλάει με αυτόν τον τρόπο σε περίοδο δημοκρατίας», ήταν το σχόλιο του κ. Ψαριανού στο Μέγκα για να περάσει στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ.













