Το ΤΑΙΠΕΔ στη Ρόδο ως στυγνός κατακτητής!

Προ τετελεσμένων γεγονότων προσπάθησε να φέρει το Δήμο Ρόδου και όλους τους φορείς του νησιού μας, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των λεγόμενων ακινήτων του δημοσίου.

Τα όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, φανερώνουν πως οι αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης έχουν ήδη ληφθεί και δεν απομένει παρά ο κατάλληλος χρόνος για να υλοποιηθούν.
Δρομολογείται ήδη η παραχώρηση σε ιδιώτες, όλων σχεδόν των ακινήτων που διαθέτει το νησί ακόμη και των ακινήτων του ΤΑΠΑ και της ΚΕΔ στη Μεσαιωνική Πόλη! Σχέδια υπάρχουν για την αξιοποίηση αρκετών ακινήτων στη Νότια Ρόδο ακόμη και του Πρασονησίου. Εμπόδιο, όμως, αποτελεί στην περίπτωση αυτή το … πεδίο βολής στην Κατταβιά που βρίσκεται, όπως υποστηρίχθηκε σε περιοχή Νατούρα.
Οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ εξόργισαν τους φορείς του νησιού μας, που υπογράμμισαν πως οι Ροδίτες επιβάλλεται να έχουν λόγο για ό,τι γίνεται στον τόπο τους και δεν είναι ορθό κάποιοι να συμπεριφέρονται σαν να είναι φέουδό τους η Ρόδος.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κκ Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, ο πρώην βουλευτής κ. Τάσος Καραμάριος, ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος κ. Α. Σολούνιας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης και ο κ. Χαράλαμπος Λουκαράς ως εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ κ. Τ. Σπανός. Το παρών από το ΤΑΙΠΕΔ έδωσαν ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Ανδρέας Ταπραντζής, η project manager κ. ¶νυ Τσαλίκη, οι τεχνικοί σύμβουλοι κκ. Σπύρος Τσαγκαράτος και Χρήστος Κούρτης και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος κ. Μάκης Μπίκας.
Η έναρξη της συνεδρίασης σημαδεύτηκε από την “εισβολή” στελεχών του ΠΑΜΕ, που θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση ακινήτων του νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ. Για διαδικασίες “στημένες” και για απαξίωση της τοπικής κοινωνίας έκαναν λόγο οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας κκ Τάκης Πότσος και Δημήτρης Γάκης, που απεχώρησαν από τη σύσκεψη. Ειδικά ο κ. Πότσος ζήτησε εξηγήσεις για τις επενδύσεις που είχε υποχρέωση να κάνει η εταιρεία που διαχειρίζεται το Καζίνο στο νησί μας.
“Ζητήσαμε εξηγήσεις και στη Βουλή για τα θέματα αυτά και απαξιώσατε να απαντήσετε. Δεν είμαστε ιθαγενείς”, δήλωσε πριν αποχωρήσει ο βουλευτής και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» κ. Δημήτρης Γάκης.
Αυτό που ξένισε και δυσαρέστησε έντονα τους φορείς του νησιού μας είναι οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, περί της ανάπτυξης που ήταν άγνωστη λέξη όπως είπαν για τη Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας και θα γίνει πράξη τώρα με τα σχέδια των στελεχών του Ταμείου!
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά που αναφέρθηκε στο λόγο της επίσκεψης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Ξεκαθάρισε δε πως η δημοτική αρχή έχει προσφύγει στα δικαστήρια για να αποτρέψει την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ της μαρίνας Μανδρακίου και του λιμένα Ρόδου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή.
«Δεν προκύπτει ξεπούλημα ακινήτων. Η διαδικασία που έχει οριστεί από το νόμο περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες. Πρέπει να σας πω ότι είναι μύθος όσα έχουν ακουστεί για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Διαπιστώνουμε από τις αναλύσεις μας τις χαμένες ευκαιρίες. Δεν θέλω να αναφέρω νούμερο. Διαπιστώσαμε πλήρη εγκατάλειψη και κανένα σχέδιο, στρατηγικό και ακόμη μιλάμε για φιλέτα. Υπάρχουν αξιόλογες εκτάσεις. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο. Για να γίνει αυτό απαιτείται ομόφωνη άποψη από την τοπική κοινωνία και συνεργασία. Να ξεδιαλύνουμε φοβίες για το τι πάει να κάνει η κοινωνία και πώς κινείται. Σε ό,τι αφορά τη γη και την ακίνητη περιουσία στόχος μας δεν είναι η συλλογή εσόδων αλλά η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Οι επενδύσεις θα στηρίξουν τον τουρισμό και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ο κόσμος υποφέρει και πρέπει να του δώσουμε λύσεις. Τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία. Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι το ενεργητικό και το παθητικό της χώρας. Το ενεργητικό είναι τα ακίνητα και το παθητικό το χρέος», τόνισε ο κ. Ταπραντζής και πρόσθεσε πως η Ρόδος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού διαθέτει σημαντικό αριθμό ακινήτων.
Ο κ. Ταπραντζής στη συνέχεια ανακοίνωσε πως στις 14 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και θα κατατεθούν οι προφορές για τα έξι επενδυτικά σχήματα που ξεχώρισαν σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου.
«Το θέμα είναι πως με φιλικό τρόπο, θα προσελκύσουμε διεθνές ενδιαφέρον για να ενισχύσουμε τον τουρισμό. Απαιτούνται για το νησί τρία -τέσσερα γήπεδα γκολφ για να σταθεί ανταγωνιστικά. Ειδικά για το Γκολφ είμαστε 10 ημέρες πριν την δημοσίευση της περιβαλλοντικής μελέτης που θα τεθεί σε διαβούλευση. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας προτάσεις που θα κατατεθούν. Θέλουμε ό,τι κάνουμε να αγκαλιάζεται από την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Ταπραντζής.
Στη συνέχεια ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τσαγκαράτος εξήγησε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
«Η Ρόδος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού το 30% τη γης της ανήκει στο δημόσιο. Θέλουμε να την καταστήσουμε αυτοδύναμη και διεθνή τουριστικό πόλο. Τα ακίνητα που διαθέτει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν. Χρειάζεται και δεύτερο αεροδρόμιο και περισσότερα γκολφ. Θέλουμε να αξιοποιηθούν τα ακίνητα, που τα διαχειρίζονται Ροδίτες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα στη Μεσαιωνική Πόλη. Εκεί θα εστιάσουμε γιατί αυτό θα φέρει ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τσαγκαράτος.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά, του κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της κ. Μίκας Ιατρίδη, που τόνισαν πως ήταν διαφορετική η απάντηση που έδωσε για τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης ο υπουργός Πολιτισμού. «Ο υπουργός Πολιτισμού μας υπογράμμισε, πως δεν θα παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα της Μεσαιωνικής Πόλης και εσείς μας λέτε άλλα πράγματα», τόνισαν οι φορείς. Μετά από έντονες πιέσεις τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξαν πως αρκετά ακίνητα που διαθέτει η Ρόδος και αυτά στη Μεσαιωνική Πόλη δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη στο Ταμείο. «Μιλάμε για τα σχέδια που θα υλοποιηθούν στο μέλλον», τόνισαν, αλλά δεν έπεισαν κανένα.
Στη συνέχεια ο κ. Τσαγκαράτος περιέγραψε το σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων στη Νότια Ρόδο, στον Αρχάγγελο, στον πρώην Δήμο Καλλιθέας και στη Μεσαιωνική Πόλη, αιφνιδιάζοντας τους πάντες στην αίθουσα.
«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ακινήτων είναι στη νότια πλευρά με κορυφή το Πρασονήσι. Είναι το ακίνητο Αντονυ Κουήν, η παραλία της Τσαμπίκας, ακίνητα στον Αρχάγγελο και το λιμανάκι της Λάρδου. Δεν εξαντλούνται όλα. Ο στόχος δεν είναι να πάμε να τα αξιοποιήσουμε όλα. Θα μείνουν κενές ορισμένες εκτάσεις. Ορισμένα θα μείνουν ως ρεζέρβα γης. Δεν μιλάμε για χυδαία αξιοποίηση», τόνισε ο κ. Τσαγκαράτος και πρόσθεσε πως στη Νότια Ρόδο έχει γίνει «τσαπατσουλιά» με την χωροθέτηση του εργοστασίου της ΔΕΗ, πίστας αγώνων και δεξαμενές. «Προτείνουμε να δημιουργηθούν ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, γκολφ, ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές για την ανάπτυξη αγροτουρισμού», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον τρόπο αξιοποίησης του Γκολφ Αφάντου. Δόθηκαν στοιχεία από το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που προβλέπει την παραχώρηση συγκεκριμένου ποσοστού της έκτασης κατά χρήση και κατά κυριότητα στον επενδυτή που θα επιλεγεί.
«Κάθε ένας από τους έξι ομίλους, μπορεί να αναπτύξει ένα σενάριο. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας. Μπορεί για παράδειγμα να δοθεί το 75% για χρήση τουρισμού αναψυχής και το 25% για παραθεριστικό χωριό. ¶λλη πρόταση είναι να δοθεί το 22,5% για τουρισμό αναψυχής. Αυτό αν το ανάγετε σε πυκνότητες θα έχουμε 2,6 άτομα ανά στρέμμα», εξήγησε ο κ. Κούρτης και πρόσθεσε πως το γκολφ θα συνεχίσει να υφίσταται. Δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και δεν θα καταργηθούν οι κάθετες οδοί που έχουν δημιουργηθεί. Δεν δόθηκε διαβεβαίωση για την ανοικτή πισίνα που έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του Γκολφ, γιατί δεν αποτελεί πόλο έλξης για γκόλφερς.
Υπογραμμίστηκε πως θα συσταθεί εταιρεία η οποία θα μεταβιβάσει το 22% της έκτασης του Γκολφ, στον επενδυτή που θα επιλεγεί κατά κυριότητα. Στο υπόλοιπο 70% θα γίνει χρήση της επιφάνειας. Ό,τι μείνει θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη η διασφάλιση πόρων, ως συμβολή για τη διάσωση των δημοσίων ακινήτων στα Δωδεκάνησα, που κινδυνεύουν με κατάρρευση, μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας δωδεκανησιακής ακίνητης περιουσίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
“Ετσι με τη διατήρηση και διασφάλιση της περιουσίας αυτής δίνουμε το στίγμα της πραγματικής βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
Αυτά σε μια εποχή, που δυστυχώς, έχουν ήδη δημιουργηθεί από προηγούμενες καταστάσεις και πρόσωπα τετελεσμένα γεγονότα τόσο για την πορεία της χώρας όσον και για τα στενά Δωδεκανησιακά συμφέροντα”, τόνισε ο κ. Υψηλάντης. «Επιτρέψετε μου να πω, ότι θεωρώ εμπαιγμό τη στάση σας. Δεν έλαβα ούτε μια απάντηση για το ποια ακίνητα περιέρχονται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι υποτιμητικό να συμπεριφέρεστε σαν να είναι κτήμα σας τα ακίνητα. Στείλατε επιστολή και εξώδικο στο δήμαρχο Ρόδου για τη μαρίνα Μανδρακίου», τόνισε εξοργισμένη η κ. Ιατρίδη.
«Η Βουλή έχει λάβει τις αποφάσεις της για τη μαρίνα Μανδρακίου», απάντησαν τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
«Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι αντιφατικές. Να σταματήσει ο εμπαιγμός», επέμενε η κ. Ιατρίδη. Στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τον πρώην Δήμο Αφάντου για την αξιοποίηση του Γκολφ, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Διακοσταματίου.
«Δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς έγινε σχεδιασμός χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με τους φορείς του νησιού μας. Πολιτικά είναι μια διαδικασία αισχρή που μοιάζει με τον τρόπο που παραχωρήθηκαν τα ακίνητα στο δημόσιο. Μιλάμε για λειτουργία κατακτητών. Υπάρχουν και αντιφάσεις σε ό,τι είπαμε με παράδειγμα στο αεροδρόμιο στη Νότια Ρόδο όταν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του «Διαγόρας». Είναι αδιανόητο να έρχεται το κράτος και να λέει πως σκέφθηκε καλύτερα για μας. Δεν πιστεύω πως το ΤΑΙΠΕΔ θα μείνει σε αυτά που είπε. Θα έρθουν χειρότερα», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να μπορεί να θέσει βέτο σε κάποιες προτάσεις. «Δεν έχουμε την ευθύνη εμείς να καταθέσουμε προτάσεις που αφορούν το μέλλον του τόπου μας; Εχει ευθύνη ο υπουργός που αλλάζει κάθε τρεις μήνες» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζημάρκος.
Σε δεύτερη τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος αντέδρασε έντονα στις θέσεις του κ. Υψηλάντη, που υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.
«Είναι ωραία όσα μας είπατε. Το ΕΒΕΔ αξιώνει να γίνει αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επίσης το νησί θα πάσχει σε λίγο από ανεπάρκεια ρεύματος», τόνισε ο κ. Πάππου.
«Είμαστε σαφώς υπέρ της ορθής αξιοποίησης της τοπικής δημόσιας περιουσίας. Θεωρούμε πως αυτή η αξιοποίηση δεν είναι δυνατό να γίνει άνευ προσμετρήσιμου οφέλους για την τοπική κοινωνία. Αναφέρεται πως αποκλειστική αποστολή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι η μεγιστοποίηση της τιμής που θα αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο η αξιοποίηση ή και η πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του. Στο Γκολφ το όποιο σχήμα επιλεγεί θα πρέπει να είναι τέτοιο που θα ενισχύει το κτίσιμο της εικόνας ενός προορισμού για γκόλφερς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης που εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επιτέλους προχωρά η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης καυτηρίασε τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ απέναντι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με την επιστολή που εστάλη για τη μαρίνα του Μανδρακίου και με το εξώδικο.
“Στην ουσία ο ρόλος του ταμείου είναι εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δεν μπορεί να μας αναφέρουν πως μόνο εκείνοι γνωρίζουν για την ανάπτυξη. Υπάρχει και ζήτημα διαφάνειας γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί η β’ φάση του διαγωνισμού για το Γκολφ Αφάντου για να δούμε τι θα γίνει”, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Γρύλλης.
“Μας ξένισαν οι αναφορές σας, για την αξιοποίηση των ακινήτων του νησιού μας με βίαιο τρόπο. Δεν φέρνουν θετικά αποτελέσματα οι κινήσεις αυτές. Ναι στην αξιοποίηση του Γκολφ αλλά για τα άλλα ακίνητα να έχει λόγο η τοπική κοινωνία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.