Το καλοκαίρι πέρασε, οι τουρίστες όμως συνεχίζουν να έρχονται

Η εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή σεζόν συνεχίζεται και τον Οκτώβριο, καθώς οι άμεσες τουριστικές εισπράξεις από τους περίπου 1,5 εκατ. ξένους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
Σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, η πληρότητα των ξενοδοχείων διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, βοηθούσης και της κρίσης που βίωσε η Αίγυπτος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός τουριστών που επρόκειτο να ταξιδέψει στη Χώρα των Πυραμίδων να επιλέξει τρίτους προορισμούς. Πάντως, οι βάσεις για την επίτευξη του ρεκόρ των αφίξεων ξένων τουριστών τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα είχαν μπει πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στην Αίγυπτο.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό φέτος θα ανέλθουν τελικά σε 17,5 εκατ., ενώ μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών προβλέπει ότι θα σημειώσουν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας σε 11,5 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί η ειδική αναφορά που έκανε σε δηλώσεις του ο κ. Willi Verhuven, ιδιοκτήτης του Αlltours, πέμπτου ισχυρότερου tour operator στη Γερμανία, για τον ελληνικό τουριστικό προορισμό, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του ομίλου για τη σεζόν του 2014. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη του Alltours οδηγήθηκε από την αύξηση κατά 26% των κρατήσεων για την Ελλάδα, αλλά και από τις αυξήσεις κατά 17% για τη Βουλγαρία, κατά 10% για τη Μαγιόρκα και την Τουρκία. Αντιθέτως, οι κρατήσεις για την Αίγυπτο υποχώρησαν κατά 75%. Για το επόμενο καλοκαίρι σημείωσε ότι τα πακέτα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα είναι ελαφρώς φθηνότερα, για την Τουρκία λίγο πιο ακριβά και για τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες σε σταθερές τιμές.
Επίσης, ισχυρή στήριξη προσέφερε προς τον ελληνικό προορισμό και ο επικεφαλής του Τui, Πίτερ Λονγκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για διακίνηση 300.000 επιπλέον επισκεπτών για τη σεζόν του 2014.
Πάντως, για την επόμενη σεζόν, εκτός απροόπτων εσωτερικών συγκυριών, ετοιμάζεται να επανέλθει δυναμικά στη διεθνή τουριστική σκηνή και η Αίγυπτος.
Οι tour operators Τui και Τhomas Cook, μετά την άρση της σκληρής οδηγίας για ταξίδια στην Αίγυπτο από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να πωλούν και πάλι ταξιδιωτικά πακέτα προς τη Χώρα των Πυραμίδων.
Είχε προηγηθεί με αντίστοιχη ανακοίνωση η Der Touristik. Μάλιστα, ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού Hislam Zaazou ανακοίνωσε, επισκεπτόμενος τη Γερμανία, ότι θα διαθέσει 40 εκατ. ευρώ από ένα ιδιωτικό ταμείο στον τομέα του τουρισμού.