Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες, δήλωσε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε και πάλι τα πυρά της Βάσως Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου σε έντονο ύφος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι το πολυνομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές, αλλιώς έτσι όπως είναι μπορεί και να μην ψηφισθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν μπορεί αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ να πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από άλλους με μικρότερα εισοδήματα.
Επίσης, ζήτησε την άμεση κατάργηση 77 οργανισμών που ιδρύθηκαν κατά την τελευταία διετία και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες υπουργών της τελευταίας δεκαετίας και να πάει επιτέλους ένας πολιτικός στη φυλακή.
Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30% θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 – 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09% – 6,26% του ΑΕΠ. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%».
Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα περάσει, φέρεται να είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε «να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως ‘κουκουλοφόροι’ και θέτουν τέτοια ζητήματα».
Την μη αλλαγή της νομοθεσίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε η ¶ννα Νταλάρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει την ζήτηση. Επίσης, η κ. Νταλάρα έθεσε το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής «ακόμα και με χρήση τεχνογνωσίας εκ μέρους των ιδιωτών».
Ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιντζέρης.
Είναι αντιφατικό από τη μια να αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και από την άλλη να βγάζουμε σε εφεδρεία ανθρώπους ηλικίας 53 ετών, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελής Ασπραδάκης.
Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε, ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη. Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο, συνέχισε θέτοντας και αυτή το ερώτημα τι γίνεται με την φοροδιαφυγή και επισημαίνοντας ότι θα αρκούσε η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα φορολογικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.
Η κ. Αποστολάκη ρώτησε επίσης αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να συζητά με την τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014.
Βενιζέλος: «Ρίξτε μας»
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Βενιζέλου σε όσα άκουσε: «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει ηθικό υπόβαθρο για αυτά που κάνει, τότε ρίξτε την» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες.
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το χρέος και η Ελλάδα την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες, εκτός του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα θα εξετασθεί οτιδήποτε επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.
Από το 2013 η ανάκαμψη
Στις αρχές Νοεμβρίου πιθανότατα
η εκταμίευση της 6ης δόσης,
λέει η τρόικα
Η Ελλάδα θα λάβει την 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, όταν το Eurogroup και το ΔΝΤ εγκρίνουν τα αποτελέσματα της έκθεσης αξιολόγησης, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρει η τρόικα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης. Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρές καθυστερήσεις, σημειώνεται. «Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι άνιση», υπογραμμίζεται. Στην κοινή δήλωση επισημαίνεται ότι ο στόχος για το ελληνικό έλλειμμα το 2011 είναι ανέφικτος.
Η τρόικα υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών το 2011, ενώ προσθέτει ότι «είναι ζωτικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Οι ελεγκτές της τρόικας σημειώνουν ότι η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαρκής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.
Ωστόσο, για το 2013 και το 2014, επισημαίνει ότι ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνεται στη δήλωση και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013. Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την ευελιξία της χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τονίζεται.
Haircut και στα κρατικά δάνεια (;)
Από 40% έως 60% αναμένεται να ανέλθει το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα
Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προβλέπουν την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων («κούρεμα») από 40% έως 60%, ανάλογα με το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις.
Εκτός από το ποσοστό της απομείωσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ίδιες πηγές, παραμένει ανοικτό το θέμα αν εκτός από τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει να εγγράψουν ζημίες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ.
«Η συζήτηση είναι για ένα “κούρεμα”, πόσο μεγάλο πρέπει να είναι και εάν θα εμπλακούν ο δημόσιοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη που έχουν δανείσει την Ελλάδα», είπε υψηλόβαθμη πηγή και προσέθεσε ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται πλέον ως μη βιώσιμο.
Ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, είπε ότι στις συζητήσεις εξετάσθηκε το ενδεχόμενο «κουρέματος» έως 40%, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. «Από τότε, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί», δηλώνουν αξιωματούχοι στην Αθήνα.
¶λλο στέλεχος ανέφερε ότι μια ιδέα που συζητείται τώρα προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, ακόμα και σε σύγκριση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Η συζήτηση αφορά στην απομείωση του 50% ή και παραπάνω στην καθαρή παρούσα αξία (net present value) των ομολόγων και η μεγαλύτερη χρήση ομολόγων με χαμηλότερη ονομαστική αξία (σε σχέση με τα σημερινά ομόλογα), ώστε να υπάρξει μία αισθητή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Μία δεύτερη επιλογή είναι ένα απευθείας «κούρεμα» 50% ή ίσως και παραπάνω στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων, που θα εμπλέκει τόσο τους ιδιώτες όσο και τα κράτη. Αυτό το «κούρεμα» θα αφορά σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ. Καθώς μεγάλο μέρος από το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πλέον στα χέρια κρατών ή της ΕΚΤ, μία σημαντική μείωση του κρατικού χρέους θεωρείται σχεδόν αδύνατη, χωρίς και οι δημόσιοι πιστωτές να αποδεχθούν ένα ποσοστό ζημιών.
Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, μόνο τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν καθεστώς προτίμησης έναντι των υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων. Δηλαδή, κατά την αποπληρωμή των οφειλών το Ταμείο έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων πιστωτών της χώρας, λόγω του καθεστώτος «προτιμώμενου πιστωτή» (priority creditor status).
Από το πρώτο πακέτο στήριξης η Ελλάδα έχει ήδη λάβει δάνεια 48 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, ενώ διακρατεί δεκάδες δισ. ευρώ ελληνικού χρέους ως εγγύηση για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών.













