Τα θέματα υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Συνεδρίασε χθες, 18 Ιουλίου 2013, υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. ¶δωνι Γεωργιάδη. Θέμα της συνεδρίασης ήταν τα προβλήματα υγείας των νησιωτικών περιοχών και η ενημέρωση του Υπουργού από φορείς των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Θ. Γιακαλής, κατ’ εντολήν του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη (που βρισκόταν σε περιφερειακό συμβούλιο), ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα υγείας, κ. Δ. Κρεμαστινός, ο διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ. κ. Γ. Ευδοκιμίδης και οι δήμαρχοι Καλύμνου, κ. Δ. Διακομιχάλης, Λέρου κ. Μ. Κόλλιας, Λήμνου κ. Α. Χατζηδιαμαντής και Οινουσών κ. Ε. Αγγελάκος, η αντιδήμαρχος Κέας κ. Ε. Βελισσαροπούλου. Παρόντες επίσης ήταν ως εκπρόσωποι των δημάρχων Ρόδου, ο κ. Θωμάς Σωτρίλλης, Σύμης η κ. Χ. Ανδρουτσοπούλου, Πάτμου κ. Λ. Γρύλλης, Αστυπάλαιας Ν. Κονταράτος και Καρπάθου Γ. Καραϊτιανός.
Λαμβάνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κρεμαστινός, είπε:
«Κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω στους παριστάμενους φορείς ότι η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της χώρας, κι αυτό γιατί το άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος ρητά ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών της χώρας.
Ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει πρόσκληση φορέων στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Προσωπικά όμως, κατά πάγιο τρόπο, καλώ στις συνεδριάσεις τους φορείς εκείνους που έχουν απευθυνθεί στην Επιτροπή με αίτημά τους γραπτό ή προφορικό, για θέματα που δεν έχουν επιλυθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κλήθηκαν από τη νησιωτική Ελλάδα όσοι κατά καιρούς το είχαν ζητήσει. Παρ’ όλα αυτά, επεξέτεινα την πρόσκληση σε όσους επιθυμούσαν, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, να προσέλθουν.
Όσοι, κατά συνέπεια, στο μέλλον επιθυμούν να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής για θέματα αρμοδιότητάς της που τους απασχολούν, να απευθύνουν σχετικό αίτημα.»
Οι παριστάμενοι φορείς ανέπτυξαν τα αιτήματά τους στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, κι εκείνος υποσχέθηκε να υλοποιήσει όσα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόοδος των οποίων θα εξεταστεί, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής.
O M. ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Αναλυτική και ευρεία τοποθέτηση για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα Δωδεκάνησα, έκανε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, ιδίως στην πρωτοβάθμια υγεία στα νησιά, κατέθεσε σειρά προτάσεων στον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη, και αναγνώρισε την αυταπάρνηση και την προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ζήτησε, επίσης, να πραγματοποιηθεί και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα της παροχής κινήτρων μέσω της αυξημένης μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα νησιά.
Από την πλευρά του ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί το Καστελόριζο και τη Ρόδο στις 31 Ιουλίου και θα συγκαλέσει σύσκεψη στο νησί, με αντικείμενο τα προβλήματα της υγείας και με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Στην ομιλία του ο κ. Κόνσολας τόνισε, μεταξύ των άλλων:

«Τα προβλήματα του χάρτη της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές, δεν μοιάζουν με τα προβλήματα στον αστικό ιστό ή στην ηπειρωτική χώρα.
Είναι οξύτερα, υπεισέρχεται ο παράγοντας της γεωγραφικής ασυνέχειας και της απομόνωσης και τα εντείνει.
Υπάρχουν ελλείψεις αγροτικών γιατρών, υπάρχουν κενές θέσεις σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, σε Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία.
Γιατί;
Γιατί αποβαίνουν άκαρπες οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων, γιατί με 1.100 ευρώ, κανείς δεν αποφασίζει εύκολα να εγκατασταθεί σε ένα νησί.
Είπα και πριν ότι χρειαζόμαστε μία Νέα Πολιτική Δημόσιας Υγείας για τα νησιά μας.
Προτάσεις λοιπόν.
Καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώ από όλους να τις ενισχύσουν, να τις συμπληρώσουν, να τις κάνουν καλύτερες.
Χρειάζεται ευελιξία και πρακτικό πνεύμα, κύριε Υπουργέ, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στο Αιγαίο,
– Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιατρικής κάλυψης σε μικρά νησιά και ορεινά χωριά;
Με τη θέσπιση της κοινωνικής θητείας, με στρατεύσιμους που θα κάνουν εκεί τη θητεία τους. Είχα καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργείο ¶μυνας και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ο κ. Γκίνης, είχε δει με ξεχωριστό ενδιαφέρον το θέμα. Είναι μια πρωτοποριακή λύση.
– Πώς θα έρθουν γιατροί για να καλύψουν κενές θέσεις στα νησιά με 1.100 ευρώ μισθό και έχοντας να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής και όλες τις άλλες ιδιαιτερότητες;
Χρειάζονται κίνητρα και όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά. Σας καταθέτω δημόσια πρόταση για αυξημένη μοριοδότηση, όσων υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές. Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχουν κίνητρα αλλά υπάρχουν αντικίνητρα.
– Προτεραιότητα στα νησιά για τις τοποθετήσεις των επικουρικών γιατρών.
– Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφημεριών, κρίσιμο μέγεθος, προτείνω την αύξηση των εφημεριών που αναλογούν σήμερα στους αγροτικούς γιατρούς. Είναι 7, μπορούν να γίνουν 10.
– Νέος Οργανισμός για το Νοσοκομείο Ρόδου, με ορθολογικά, αντικειμενικά κριτήρια και μετά από διαβούλευση. Το νοσοκομείο Ρόδου να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει, ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Αιγαίου, ο κεντρικός πυλώνας της δημόσιας υγείας στο Αιγαίο.
Ο πολίτης θέλει αποτέλεσμα.
Σε αυτή τη συγκυρία, είναι δύσκολο να κάνουμε πολλά.
Ας κάνουμε τουλάχιστον τα αυτονόητα.
Και εγώ πρότεινα αυτά που θεωρώ και ρεαλιστικά και αυτονόητα».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά