Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο, παρήγγειλε χθες, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, μετά από δημοσιεύμα της “δ”, που αφορά την μη απομάκρυνση υποσταθμού, ο οποίος περιέχει ως ψυκτικό υγρό το “CLOFEN”, που θεωρείται άκρως επικίνδυνο για το περιβάλλον στο υπό επισκευή ιστορικό ακίνητο του Εθνικού Θεάτρου, στην “καρδιά” της πόλεως Ρόδου.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου υποσταθμού έχει θέσει σε συναγερμό τη Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και Αρχαιολογικών Χώρων. Χθες αρμοδίως από τη ΔΕΗ δηλώθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον υποσταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Θέατρο και δηλώνεται ότι αυτός είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου!!
Όπως έγραψε η “δ”, παραµένει άγνωστο σε ποια συγκέντρωση βρίσκεται το τοξικό και άκρως επικίνδυνο υγρό στο ιστορικό κτήριο, που φιλοξενούσε επί σειράν ετών παιδικές παραστάσεις και θεατρικά έργα, ενώ αποτελούσε και χώρο συνάθροισης εκατοντάδων πολιτών.
Tον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη του επικίνδυνου µετασχηµατιστή έκρουσαν µε έγγραφό τους προς την ανάδοχο του έργου της επισκευής του κτηρίου εταιρεία «Νεόδηµητον Ρόδου ΑΕ», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χαράλαµπος Λαµπρίδης και ο Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Κ. Σ. Βλαχίδης, ζητώντας την αποµάκρυνση του συγκεκριµένου υποσταθµού από ειδικευµένη εταιρεία ανακύκλωσης.
Aξίζει να σηµειωθεί, ότι η Παγκόσµια Oργάνωση Yγείας (ΠOY) έχει απαγορεύσει κάθε χρήση της χηµικής αυτής ουσίας και έχει ζητήσει την αποµάκρυνσή της, όπου κι αν βρίσκεται. Σύµφωνα εξάλλου µε σχετική Κοινοτική Οδηγία, η Eλλάδα ήταν υποχρεωµένη να αντικαταστήσει µέχρι το 2010 όλους τους παλαιούς µετασχηµατιστές που περιέχουν κλοφέν.
Εν πάση περιπτώσει σε επιστολή της ΔΕΗ προς τη «δ» για το ζήτημα, αναφέρονται τα εξής:
«Στο υπ’ αριθμό 9197 φύλλο της εφημερίδας σας της 14ης Φεβρουαρίου 2013 και στην 5η σελίδα, υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο “Επικίνδυνος μετασχηματιστής της ΔΕΗ στο Εθνικό Θέατρο” το οποίο, με τον τρόπο που παρατίθεται (“…ένοχη είναι η σιωπή που επέδειξαν μέχρι σήμερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ…”), αντικειμενικά δημιουργεί άσχημους συνειρμούς σχετικά με τη λειτουργία των δικτύων και την ομαλή ηλεκτροδότηση των πελατών της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και της ΔΕΗ ΑΕ κατ’ επέκταση.
Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:
1. Το Εθνικό Θέατρο είναι πελάτης ΜΤ και τροφοδοτείται από τον ιδιωτικό Υ/Σ ιδιοκτησίας του και όχι από Υ/Σ ΜΤ/ΧΤ του ΔΕΔΔΗΕ.
2. Προφανώς, από λάθος πληροφόρηση, τόσο η εφημερίδα σας, όσο και ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου εξήγαγε το συμπέρασμα πως ο Μ/Σ και ο Υ/Σ ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει και είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας και ευθύνης του Εθνικού Θεάτρου και όχι του ΔΕΔΔΗΕ.
3. Για την αποφυγή παρόμοιων λανθασμένων πληροφοριών, σας γνωρίζουμε ότι τα στελέχη της Περιοχής Ρόδου είναι στη διάθεσή σας αλλά και οποιουδήποτε άλλου για υπεύθυνη ενημέρωσή σας.
Πέρα όμως από τα προηγούμενα που αφορούν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετική με αυτό ή ό,τι άλλο σας ενδιαφέρει».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sto-ethniko-theatro-aniki-o-metaschimatistis-me-to-clofen/













