Στο εδώλιο 8 πρώην δήμαρχοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος!

Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, αντιμέτωποι με την κατηγορία της πρόκλησης ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, μέσω της λειτουργίας παράνομων χωματερών παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου την 5η Μαϊου 2011 8 δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος πρώην καποδιστριακών δήμων της νήσου Ρόδου.
Κατηγορούμενοι είναι συγκεκριμένα ο κ. Στ. Ρηνιού με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του πρώην Δήμου Καλλιθέας και προϊσταμένου του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος και οι κκ Ν. Τσουκαλάς, Μ. Σαββής, Μ. Παλλάς, Σ. Διακοσταματίου, Μ. Κορδίνας, Δ. Κρητικός, Στ. Στάγκας και Ι. Ιατρίδης με την ιδιότητα των δημάρχων των πρώην δήμων Αταβύρου, Ν. Ρόδου, Λινδίων, Αφάντου, Πεταλούδων, Καμείρου, Ιαλυσού και Καλλιθέας, αντίστοιχα.
Φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την 11η Μαρτίου 2010, ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να μεριμνούν για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν διαχειρίστηκαν τα στερεά απόβλητα της περιοχής τους με τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και να μην προκαλείται υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον, συντάσσοντας προς τούτο σχέδιο για τον τρόπο λήψης καταλλήλων μέτρων για τον περιορισμό των στερεών αποβλήτων, την εφαρμογή μεθόδων για την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους, αλλά απεναντίας, επέτρεψαν τη χρήση χωματερών.
Φέρονται να επέτρεψαν συγκεκριμένα την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Ν. Ρόδο, στο τοπικό διαμέρισμα Σαλάκου, στον πρώην δήμο Αρχαγγέλου καθώς και στον πρώην δήμο Αφάντου, χωρίς τα απορρίμματα να διαχωρίζονται ανά κατηγορίες, όπως προβλέπει η Οδηγία 91/689 ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με την κατηγορία επικίνδυνα απόβλητα να εισρέουν στο έδαφος, τα δε πλαστικά και χάρτινα να απορρίπτονται μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς στη γύρω περιοχή και να διασκορπίζονται στο περιβάλλον, δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία.
Επιπλέον κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν την απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντες δικαίωμα να βρίσκονται σε χωματερές ούτε και έλαβαν κατάλληλα μέτρα προς το σκοπό αυτό με αποτέλεσμα να εισέρχονται πολίτες και να απορρίπτουν δικά τους απορρίμματα, μη διαχωρισμένα και επικίνδυνα λόγω των ουσιών που περιείχαν.
Αφορμή για την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των πρώην δημάρχων έδωσε κατάθεση και στοιχεία που προσκόμισε στα πλαίσια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης ο κ. Δημ. Γρηγοριάδης του κόμματος των Οικολόγων, μετά από έρευνα που διενήργησε με τον φωτογράφο κ Ν. Κασέρη σε παράνομες χωματερές του νησιού.
Ο κ. Γρηγοριάδης είχε καταγγείλει συγκεκριμένα δύο «επίσημες» χωματερές που λειτουργούν στη Ρόδο για την εναπόθεση των δημοτικών αποβλήτων τεσσάρων δήμων στη Νότια Ρόδο και το Δήμο Καμείρου. Κατήγγειλε επίσης τη μόλυνση του εδάφους, του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα αναφέροντας, πως έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα έδειξαν ότι τα παιδιά γυναικών που ζουν κοντά σε χωματερές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με ανωμαλίες και με μικρό βάρος. Τόνισε παραπέρα ότι οι χωματερές γίνονται πραγματικές τοξικές βόμβες όταν καίγονται. Η καύση σκουπιδιών σε χωματερή ή όπου αλλού γίνεται έχει το ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα, τη δημιουργία δηλαδή και έκλυση ισχυρών τοξικών ρύπων, όπως διοξίνες, φουράνια, πολυπυρηνικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, βαρέα μέταλλα, κ.α.
Η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους που παράγονται από την καύση σκουπιδιών στις χωματερές, όπως είχε επισημάνει, γίνεται κυρίως μέσω της τροφικής αλυσίδας και σε μικρότερο ποσοστό μέσω της αναπνοής και της εισπνοής/κατάποσης αιωρούμενων σωματιδίων.
Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα είχε τεθεί στο αρχείο κατ’ άρθρο 43 §2 ΚΠΔ η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την υποβολή, από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, των Εκθέσεων Επιτροπών Ελέγχου ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των Ο.Τ.Α. νήσων Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Καρπάθου, Κω, Νισύρου, Καλύμνου, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Αγαθονησίου, Λέρου και Λειψών.
Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι στους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (ήτοι σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις και αγροτικές εκτάσεις), διενεργείται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτοψία από τριμελή επιτροπή. Η αυτοψία πραγματοποιείται για τη διαπίστωση των υπαρχόντων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας και πρόταση των ελλειπόντων.
Η επιτροπή συντάσσει σχετική έκθεση που υποβάλλεται στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και στην αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Εν συνεχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει την έκθεση στην αρμόδια Εισαγγελία.
Τα μέτρα που επιβάλλεται να πληρούνται ως μέσα πυροπροστασίας, είναι η περίφραξη του χώρου απόρριψης με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους τουλάχιστον 2,5 μέτρων, η διάνοιξη αποψιλωμένης βλαστήσεως ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων περιμετρικά της περίφραξης (αντιπυρική ζώνη), η φύλαξη του χώρου, το άνοιγμα λάκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, οι προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου πυρκαγιάς, οι κατευθυντήριες πινακίδες, η δεξαμενή νερού, -παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, η πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος του Δήμου, η πρόβλεψη για άμεση επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων του Δήμου.
Οι αρμόδιες τριμελείς επιτροπές διενήργησαν αυτοψίες σε χώρους (δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις και αγροτικές εκτάσεις) ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των Ο.Τ.Α. των νήσων Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Καρπάθου, Κω, Νισύρου, Καλύμνου, Πάτμου, Αστυπάλαιας, Αγαθονησίου, Λέρου και Λειψών.
Από την έρευνα προέκυψε ότι στους ελεγχόμενους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, και συγκεκριμένα, – στις θέσεις «Πουλενού» του Δ.Δ. Αρχίπολης και «Κριός» του Δ.Δ. Αφάντου του Δ. Αφάντου Ρόδου, – στη θέση «Έλωνας, Κάραβος, Ελαιώνας» του Δ.Δ. Αρχαγγέλου του Δ. Αρχαγγέλου Ρόδου, – στις θέσεις «Μανδρικό», «Σπηλάδια» και «Φώτη Λιβάδια» των Δ.Δ. Μανδρικού, Έμπωνας και Σαλάκου-Διμυλιάς, αντιστοίχως, του Δ. Αταβύρου Ρόδου, – στη θέση «Ποτήρου» του Δ.Δ. Γενναδίου του Δ.Νότιας Ρόδου, – στις θέσεις «Ποταμός Πλατύς» και «Αγία ¶ννα» των Δ.Δ. Σορωνής και Καλαβάρδων, αντιστοίχως, του Δ. Καμείρου Ρόδου, -στη θέση «Γλυφωνιές» του Δ. Σύμης, – στη θέση «Ανδράμασος» του Δ. Χάλκης, – στη θέση «Πέι-Σαραντάκοπο» της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, – στη θέση «Σάνταλος» του Δ. Καρπάθου, – στη θέση «Κοκκινόνερο-Στρογγυλό Κροτήρι» του Δ. Κω, – στη θέση «Αργάκι» και «Αδρή Παλάτια» των Δ.Δ Καρδάμαινας και Κέφαλου, αντιστοίχως, του Δ. Ηρακλειδών Κω, – στις θέσεις «Κατσουνδριά» και «Αλευρωτές» των Δ.Δ. Ασφενδιού και Πυλίου, αντιστοίχως, του Δ.Δικαίου Κω, – στη θέση «Λουτρά» του Δ.Δ. Μανδρακίου του Δ.Νισύρου, -στη θέση «Γιαννοχώραφα» του Δ.Καλύμνου, – στη θέση «Στένωμα» του Δ.Ψερίμου, – στη θέση «Μέρικας» του Δ.Πάτμου, – στη θέση «Πούντας» του Δ.Αστυπάλαιας, – στη θέση «Φυκιός» του Δ.Αγαθονησίου, – στη θέση «Τσιγκούνας» του Δ.Λέρου, και – στη θέση «Κατεργόπουλος (Πλατύς Γιαλός)» του Δ. Λειψών, δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα και επιβεβλημένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
Ο νόμος όμως προβλέπει ότι τα αδικήματα αυτά έχουν πταισματικό χαρακτήρα και δεδομένου ότι ο χρόνος τέλεσης αυτών φέρεται να είναι μεταξύ της 5ης Μαρτίου 2009 και της 10ης Απριλίου 2009, έχουν πλέον υποπέσει σε παραγραφή.