Στο αρχείο της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου κατέληξε και η τελευταία κακουργηματική δικογραφία που εκκρεμούσε για την υπόθεση της κατασκευής και αδειοδότησης των ξενοδοχείων Atlantica στο νησί της Ρόδου.
Με το υπ΄αριθμ. 82/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, που επιδόθηκε χθες, κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να θεμελιώνουν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το παράνομο όφελος που υπερβαίνει το ποσό τόσο των 73.000 ευρώ όσο και των 120.000 ευρώ σε συνδυασμό με το άρθρο 1 § 1 Ν. 1608/1950, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, που αποδίδεται εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου Καραγεωργόπουλου του Δημητρίου, πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της κακουργηματικής ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση στην ίδια πράξη που αποδίδεται εις βάρος του κ. Νικολάου Νικολαΐδη του Βασιλείου, κατοίκου Κύπρου, ξενοδόχου.
Με το ίδιο βούλευμα έπαυσε οριστικά η δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος στους ίδιους κατηγορούμενους λόγω παραγραφής.
Ο πρώην Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου είχε ασκήσει τον Οκτώβριο του 2005 ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου του Aρχηγείου της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας και της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Pόδου ενώ έκπληξη είχε προκαλέσει η απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής να θέσει σε διαθεσιμότητα και να παραπέμψει στο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης τον πρώην διοικητή της ΠYP.
Στα πλαίσια έρευνας που διενεργούσε η εισαγγελική αρχή για την νομιμότητα απόφασης που έλαβε η 5μελής επιτροπή προσφυγών της παρ. 3 του άρθρου 2 του N. 642/77 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την λειτουργία υπό όρους του ξενοδοχείου Αtlantica Beach Resort, είχε προκύψει ότι η εταιρεία προσκόμισε το από 18-05-2004 έγγραφο της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Pόδου και επικαλέστηκε ότι ανακλήθηκε το από 14-01-2004 έγγραφο της ΠΥΡ με το οποίο εζητείτο «η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ξενοδοχείου και η παύση λειτουργίας του επειδή υφίστατο κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία των ιδιοκτητών, των πελατών και των εργαζομένων λόγω έλλειψης μελέτης πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σε δεξαμενές υγραερίου που υπήρχαν εγκατεστημένες στο ξενοδοχείο» με αποτέλεσμα να εκδοθεί τότε απόφαση για την σφράγιση του ξενοδοχείου από την πρώην περιφερειάρχη κ. Μ. Σημαντώνη.
O κ. Kαραγεωργόπουλος υπέβαλε ειδικότερα στο Aρχηγείο της ΠY αίτημα της εταιρείας “Atlantica” για την διενέργεια ελέγχου στα ξενοδοχεία και για την έκδοση βεβαίωσης ότι τα δύο ξενοδοχεία πληρούν τις προϋποθέσεις ενεργητικής πυροπροστασίας και την χορήγηση σχετικής βεβαίωσης. Tο Aρχηγείο της ΠY υπέβαλε ακολούθως ερώτημα στον αντιπρόεδρο του νομικού συμβουλίου του κράτους κ. Γ. Πουλάκο ο οποίος με την αριθμ. πρωτ. 5959/ 14 Οκτωβρίου 2004 γνωμοδότησή του προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και συγκεκριμένα την Διεύθυνση Προληπτικής Πυροπροστασίας, που ενέκρινε και ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Βουλγαράκης την 2α Νοεμβρίου 2004 με υπογραφή του, έκρινε ότι δύναται στην περίπτωση υφιστάμενων ξενοδοχείων να εκδώσει τέτοιο πιστοποιητικό η ΠY.
Tην 4η Νοεμβρίου 2004 ο Αρχηγός της Π.Υ. διέταξε την εφαρμογή των προβλεπομένων από την γνωμοδότηση. O κ. Kαραγεωργόπουλος ακολούθως προχώρησε στην έκδοση των δύο βεβαιώσεων αφού έδωσε το “πράσινο φως” το Aρχηγείο και αφού εξέτασε τον φάκελο και την ενεργητική πυροπροστασία του ξενοδοχείου. Στην γνωμοδότησή του ο κ. Πουλάκος άφηνε μετέωρο το ερώτημα αν μπορούν να παρακαμφθούν οι διατάξεις του ΠΔ 71/88 που προβλέπει ότι για να γίνει έλεγχος σε μελέτες πυροπροστασίας από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες απαιτείται προηγουμένως να υποβληθούν οι μελέτες προς έγκριση στην Πολεοδομία και από εκεί να διαβιβαστούν στην Πυροσβεστική, πράγμα που στην περίπτωση των ξενοδοχείων Atlantica δεν μπορούσε να γίνει καθώς είχαν κριθεί εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα.
Tο Aρχηγείο της Π.Y. απέστειλε στη Pόδο την 8η Aπριλίου 2004 τον Yποστράτηγο κ. Γ. Kαρδάρα και τους Aντιπύραρχους κ.κ. Δ. Φαξιολά και Σταύρο Kουκοβίνη για να διενεργήσουν αυτοψία στα ξενοδοχεία και να διαπιστώσουν εάν πράγματι πληρούν τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας. Aπό τον έλεγχο των μελετών και την αυτοψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν επουσιώδεις παρατυπίες τις οποίες δεν είχε διακρίνει στην αυτοψία του ο κ. Kαραγεωργόπουλος και για τις οποίες κλήθηκε την 18 Aπριλίου 2004 από τον τότε Aρχηγό της ΠY αντιστράτηγο κ. Xρ. Σμέτη η Atlantica να συμμορφωθεί σε διάστημα ενός μηνός.
H εταιρεία συμμορφώθηκε προς τις παρατηρήσεις και προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες από την έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών του Aρχηγείου με αποτέλεσμα να διατηρήσει τα δύο πιστοποιητικά. H εταιρεία ωστόσο πέραν της αναστολής της όποιας απόφασης για σφράγιση του ξενοδοχείου, προέβη σε παράλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση σήματος λειτουργίας του EOT στα ξενοδοχεία σε εφαρμογή των προβλεπόμενων από το άρθρο 20 του Ν. 3335/2005.
O νόμος αυτός επέτρεψε την λειτουργία υφιστάμενων Ξενοδοχείων, που στερούνται Σήματος για οποιονδήποτε λόγο, εφ’ όσον υποβάλουν εντός μηνός από της δημοσιεύσεώς του τα προβλεπόμενα σ’ αυτό δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και πιστοποιητικά ενεργητικής πυρασφάλειας και όχι παθητικής.
Προκειμένου να κάνει χρήση των προβλεπόμενων στον ανωτέρω νόμο υπέβαλε δια του κ. Kαραγεωργόπουλου την 13η Mαΐου 2005 δύο αιτήματα στο Aρχηγείο με τα οποία ζητούσε είτε να της χορηγηθούν νέα πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας είτε να κάνει χρήση αυτών που είχε ήδη. Κάτω από αυτό το πρίσμα και στην περίπτωση αυτή δεν φέρεται να υφίσταται αδίκημα.
Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου που εξέτασε την υπόθεση επισημαίνει εισαγωγικά ότι η υπόθεση κινήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2005 μετά από καταγγελία στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπογραφόμενη από κάποιον “Νίκο Καρακουζουλέ” αγνώστων λοιπών στοιχείων ο οποίος αν και αναζητήθηκε για να επιβεβαιώσει και να διευκρινίσει το περιεχόμενο της καταγγελίας του, δεν ανευρέθηκε και παραμένει άγνωστος.
Τονίζεται ότι τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας που χορηγήθηκαν στην Ανώνυμη Εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚΑ Ξ.Τ.Ε.Ο.Ν.Ε. Α.Ε. από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, ορθώς και νομίμως εκδόθηκαν.
Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι κανένα πραγματικό περιστατικό που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες δεν εβεβαίωσε ψευδώς ο κ. Καραγεωργόπουλος με την έκδοση των δύο επίμαχων Πιστοποιητικών Πυρασφάλειας και συγκεκριμένα δεν εβεβαίωσε με πρόθεση ψευδώς ότι η Διεύθυνση των δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ATLANTIKA IMPERIAL RESORT και ATLANTIKA BEACH RESORT έλαβε όλα τα μέτρα και μέσα Πυρασφάλειας που προβλέπονταν στις μελέτες Πυρασφάλειας που εγκρίθηκαν από την υπηρεσία του σύμφωνα με τον κανονισμό Πυροπροστασίας Κτηρίων Π.Δ. 71/1988.
Το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου τονίζει μάλιστα ότι τα όσα αντίθετα υποστηρίζονται με το πόρισμα της Εισαγγελικής Αρχής Πλημμελειοδικών Ρόδου προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ελέγχονται αβάσιμα στην ουσία τους και κρίνονται απορριπτέα!!
Επίσης αβάσιμα στην ουσία τους και ως εκ τούτου απορριπτέα κρίνονται και τα όσα καταλογίζει το ίδιο ως άνω πόρισμα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναφορικά με τις από 02-04-2004 και 18-05-2004 έγγραφες απαντήσεις του πρώτου κατηγορουμένου ως Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου στην από 26-03-2004 αίτηση της εταιρείας ATLANTIKA ΕΛΛΑΣ την οποία συνόδευε με μελέτη Πυροπροστασίας και μελέτη υγραερίου σε είκοσι σχέδια, αφού όλα τα πραγματικά περιστατικά που βεβαίωσε με τις ως άνω έγγραφες απαντήσεις τους προς την αιτούσα εταιρεία ATLANTIKA ΕΛΛΑΣ ήταν αληθή.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sto-archio-ke-i-teleftea-dikografia-gia-ta-xenodochia-atlantica/