Στις 27-28 Αυγούστου οι βάσεις

Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και πιθανότατα στις 27 ή 28 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνουν, αυτές τις ημέρες, την επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις τους στα μηχανογραφικά δελτία και προχωρούν σε διασταυρώσεις των στοιχείων. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η πορεία των βάσεων θα θυμίζει «ασανσέρ» αφού σε κάποια τμήματα ΑΕΙ θα είναι ανοδική και σε άλλα καθοδική. Ενδεικτικά, πτώση αναμένεται στις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές, ενώ άνοδος σε νομικές και τμήματα φιλολογίας και ψυχολογίας. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα έχουν οι οικονομικές σχολές. Όσο για τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές, ένα είναι σίγουρο: η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που τις δήλωσαν ως πρώτη προτίμησή τους για διέξοδο από την ανεργία «δείχνει» σαφή άνοδο των βάσεών τους.
ΑΠΕΡΓΙΑ
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου με την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού σε όλα τα σχολεία.
Με το πρώτο «κουδούνι», πάντως, θα ξεκινήσουν και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Οι δάσκαλοι έχουν ήδη κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς κυρίως των νεοδιόριστων, αλλά και για τους ελάχιστους διορισμούς που θα γίνουν φέτος στη δημόσια εκπαίδευση. Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι θα γίνουν συνολικά μόνο 225 μόνιμοι διορισμοί από τους οποίους οι 40 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί) και οι 185 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.