Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τα προγράμματα κατάρτισης επαγγελματικού προσωπικού που υλοποιούνται από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Νοτίου Αιγαίου Γ. Γεννηματάς. Ο τεχνικός ασφαλείας της κάθε επιχείρησης, όπως και ο υπεύθυνος υγιεινής τροφίμων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, καθώς σύμφωνα με τους καινούργιους κανονισμούς λειτουργίας των επιχειρήσεων οι συγκεκριμένες δύο ειδικότητες είναι πια επιτακτικές.
Τα προγράμματα κατάρτισης του ΚΕΚ Γενημματάς στην πλειονότητά τους είναι δωρεάν. Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία εκδίδεται κάποιου είδους πιστοποιητικό, τότε προβλέπεται μια μικρή αμοιβή που διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση.
Αυτές τις ημέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας βρίσκονται δύο θέματα κατάρτισης σε εξέλιξη. Το πρώτο αφορά στο μάρκετινγκ και στις στρατηγικές ανάπτυξης των πωλήσεων μιας επιχείρησης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, τα δε, μαθήματα παραδίδονται από τις 18.00 έως τις 21.00, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στις Καλυθιές.
Το δεύτερο θέμα κατάρτισης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες αφορά στην παρασκευή φρέσκων ζυμαρικών. Τα μαθήματα παραδίδονται τις πρωινές ώρες, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο που αφορά στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών «Μεσόγειος». Το σεμινάριο αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δημιουργία μιας καινούργιας επιχείρησης από γυναίκες, στις χρηματοδοτήσεις, τις επιδοτήσεις και την υιοθέτηση πολιτικών εξωστρέφειας.
Τα μαθήματα θα γίνονται απογευματινές ώρες (18.00 έως 21.00), θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και η Έναρξή τους θα γίνει την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαρτίου.
Σε διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής βρίσκονται τα ακόλουθα σεμινάρια:
– Τεχνικός Ασφαλείας: Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργοδότες και εργαζόμενους και γίνεται με τη συνεργασία του ΕΒΕΔ. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα χορηγηθεί βεβαίωση που είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 10 ώρες και θα ολοκληρωθούν σε δύο ημέρες.
– Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων, με πιστοποίηση ΕΦΕΤ: Πρόκειται για σεμινάριο κατάρτισης υπευθύνων για εστιατόρια και πάσης φύσεως επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα πρότυπα της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει αυτή την ειδικότητα. Απευθύνεται σε όλους που είναι άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενοι με τον χειρισμό τροφίμων και πιο συγκεκριμένα το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:
1. Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
2. Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
3. Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
4. Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
5. Το Εργασιακό Περιβάλλον
6. Πρακτικές καθαρισμού
7. Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
8. Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και αρχές του HACCP που σχετίζονται με την εφαρμογή του.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 10 ώρες.
Αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης γίνονται από το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς σε Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Κάρπαθο και Σύμη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/spoudea-programmata-katartisis-gia-olous-apo-to-k-e-k-g-gennimatas/















