Τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, στο ύψος του Αφάντου, κρούει με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου, που κοινοποιήθηκε στην Τροχαία και τον Αστυνομικό Σταθμό Αφάντου, η ανάδοχος του έργου της διαπλάτυνσης της οδού, εταιρεία “P&C Development sa”.
Στην επιστολή της εταιρείας αναφέρονται τα εξής:
Έργο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ-ΔΙΑΠΛΑΤΥNΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ ΑΠΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΚΟΛΥΜΠΙΑ»
ΘΕΜΑ: Παραβιάσεις και μετακίνηση εργοταξιακής σήμανσης στην κατοικημένη περιοχή Αφάντου (Χ.Θ. 4+4400 έως Χ.Θ. 5+900 )
Με αφορμή το χθεσινοβραδυνό ατύχημα που συνέβη στο τμήμα της Εθνικής οδού εντός της κατοικημένης περιοχής, το οποίο παραμένει κλειστό για την εκτέλεση των εργασιών διαπλάτυνσης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
Από τις 23/10/2013 το τμήμα της Ε.Ο, με κατεύθυνση προς Ρόδο παραμένει κλειστό από τη θέση της ανισόπεδης διάβασης Αφάντου έως την διασταύρωση του Γκολφ σύμφωνα με τα σχέδια εργοταξιακής σήμανσης που έχουν ελεγχθεί από την Τροχαία Ρόδου και θεωρηθεί με το υπ’ αριθμόν πρωτ. Δ.Τ.Ε. 6194/17-10-2013 Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ωστόσο από την 1η ημέρα της πραγματοποίησης της παράκαμψης οι κάτοικοι της περιοχής παραβιάζουν συνεχώς την εργοταξιακή σήμανση και εκτός αυτού μετακινούν σήματα και προστατευτικά πλέγματα τόσο επί της Ε.Ο. όσο και στις κάθετες οδούς που συμβάλλουν σε αυτήν και διέρχονται εντός του εργοταξιακού χώρου (όπως έχουμε επισημάνει ξανά και με το υπ’ αριθμόν 2575-29/10/2013 έγγραφό μας προς την Διευθ. Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Όσες φορές το προσωπικό της εταιρείας προσπάθησε να αποτρέψει τη διέλευσή τους αντιμετωπίστηκε με ύβρεις και απειλές. Επίσης καθημερινά προσωπικό της εταιρείας αποκαθιστά τα προστατευτικά πλέγματα, τα πλαστικά στηθαία new jersey και τις πινακίδες που μετακινούνται από τους κατοίκους από τη θέση της παράκαμψης. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορούμε να πράξουμε και οι όλους τους κάθετους δρόμους που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο τμήμα της Ε.Ο., αφού η φύλαξη του εργοταξιακού χώρου δεν προβλέπεται από κανένα άρθρο της σύμβασης. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την τήρηση της εργοταξιακής σήμανσης που έχει τοποθετηθεί από την εταιρεία μας, καθώς και για την επιβολή κυρώσεων σε όσους την μετακινούν ή προκαλούν την φθορά της. Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαίο η Εισαγγελία Ρόδου με ανακοίνωσή της να επισημάνει ότι η φθορά και μετακίνηση πινακίδων και γενικότερα εργοταξιακής σήμανσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Παρακαλούμε για όλες τις δυνατές άμεσες δικές σας ενέργειες ώστε αφ’ ενός μεν να τιμωρούνται οι παραβάτες του Κ.Ο.Κ. και αφ’ ετέρου να προστατευτούν όλα τα διερχόμενα οχήματα από κινδύνους εξαιτίας της φθοράς και μετακίνησης εργοταξιακής σήμανσης.
Αθήνα 5/11/2013 Για την Ρ. & C. DEVELOPMENT S.A.”