Στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί για στις 12 Απριλίου θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος».
Τα προβλήματα των δομών αυτών, όπως εξήγησε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου «Δίοδος» κ. Ιωάννα Μαρίνου αυξάνονται.
“Οι εργαζόμενοι στα περισσότερα κέντρα είναι απλήρωτοι και οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί δύσκολα θα υλοποιηθούν. Φαίνεται πως τα προβλήματα θα αυξηθούν. Αιτία είναι ότι έχει μειωθεί η χρηματοτοδότηση των δομών αυτών από το υπουργείο Υγείας”, εξήγησε η κ. Ιωάννα Μαρίνου και πρόσθεσε πως έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τις δομές αυτές και το υπουργείο Εσωτερικών.
“Μέχρι τώρα το πρόβλημα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο γιατί αρκετά από τα Κέντρα Πρόληψης είχαν αποθεματικά. Τώρα και αυτά τελείωσαν και μερίδιο στην πίτα έχουν περισσότερες δομές . Δεν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης ακόμη και αν το υπουργείο Εσωτερικών διαθέσει τα κονδύλια που του αναλογούν”, τόνισε η κ. Μαρίνου.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου «Δίοδος» τόνισε ακόμα πως τα προβλήματα θα μεγεθυνθούν αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση που είχε υπογραφεί με την ΚΕΔΕ.
“Η σύμβαση αυτή λήγει στο τέλος του έτους. Αν δεν υπογραφεί νέα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα”, δήλωσε.
Σε ερώτηση αν τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο η κ. Μαρίνου δήλωσε:
“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κλείσουν τα κέντρα αυτά που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην κοινωνία. Μας ενδιαφέρει να λειτουργούν οι δομές αυτές αυτόνομα”.
“Δεν μας ενδιαφέρει να μεταφερθούμε σε άλλες δομές. Θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπάρχουσες . Σε συνθήκες κρίσης είναι ανάγκη να μην κλείσουν οι δομές αυτές για να προσφέρουν οι υπηρεσίες στους πολίτες”, δήλωσε η κ. Μαρίνου και πρόσθεσε πως μέσα στην κρίση τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.
Σε ερώτηση αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει τις δομές αυτές η κ. Μαρίνου δήλωσε:
“Εμμεσα η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει τις δομές αυτές με χρήματα από τους ΚΑΠ που μειώνονται. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι δομές που στηρίζουμε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι”.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ζητούν :
– ¶μεση καταβολή όλων των οφειλών από όλους τους εμπλεκόμενους στην λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
– ¶μεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης.
– Αποκλειστικά δημόσιες, καθολικές-δωρεάν υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» έχει τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας στην οποία συμμετέχουν τοπικοί φορείς (Δήμος Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Κεντρική Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου και η ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου).
Ο Οργανισμός καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), έχει την επιστημονική εποπτεία του έργου και καλύπτει το 50% των δαπανών.
Περιοχή ευθύνης του Κέντρου Πρόληψης είναι τα νησιά Ρόδος, Καστελόριζο, Σύμη, Χάλκη, Τήλος, Κάρπαθος και Κάσος.
Η «Δίοδος» ξεκίνησε τη δράση της το 2000, με σκοπό την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων από ουσίες και την προαγωγή της υγείας, γενικότερα. Αποτελεί μετεξέλιξη προηγούμενης δομής του Δήμου Ροδίων με παρόμοιους στόχους και κατευθύνσεις.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν άμεσα εμπλοκή με τη χρήση ουσιών και, ειδικότερα, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε γονείς, παιδιά – εφήβους και σε ολόκληρη την κοινότητα.
Τα προγράμματα της «Διόδου» υλοποιούνται από ομάδα εξειδικευμένων στελεχών με στόχο:
* την ενδυνάμωση των υγιών μηχανισμών ατόμων και ομάδων (οικογένεια, σχολείο, σύλλογοι, επιστημονικά σωματεία, κ.λ.π.) που λειτουργούν ως φυσικοί φραγμοί ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση,
* την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες που χρειάζεται σήμερα ο ¶νθρωπος για να ζήσει σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει,
* την ενθάρρυνση της αυτενέργειας, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ατόμων και ομάδων μέσα στην Κοινωνία.















