Σύνδεση με Δωδ/νησα του βαρυποινίτη

Mια επώνυμη καταγγελία που έγινε τόσο στη διοίκηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου όσο και στην διοίκηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής δίνει νέα διάσταση στις έρευνες που διενεργούνται γύρω από τον βαρυποινίτη Τρύφωνα Καραχάλιο, που φέρεται να είναι ένας από τους εγκέφαλους της παρτίδας των 80 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο στα Σύβοτα Λευκάδας.
Ο ισοβίτης, όπως καταγγέλθηκε και ερευνάται αρμοδίως, φέρεται να είχε μισθώσει και να λειτουργούσε κατάστημα σε αεροδρόμιο ακριτικού νησιού στα Δωδεκάνησα τη δεκαετία του 90′ αλλά και να τηρούσε σε υποκατάστημα κεντρικής τράπεζας του ίδιου νησιού θυρίδα στο θησαυροφυλάκιο η οποία δεν ανοίχθηκε μετά τη σύλληψη του σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Ο Καραχάλιος μ’ άλλα μέλη της οικογένειας του τον Απρίλιο του 1990 είχε κατηγορηθεί για τη μεγάλη ληστεία στο αρχαιολογικό μουσείο της Κορίνθου. Ο επαναπατρισμός των αρχαίων έγινε από τις ΗΠΑ τον Γενάρη του 2001.
Ο βαρυποινίτης βρίσκεται στις φυλακές πάντως μετά την ισόβια καταδίκη του για ναρκωτικά στις 1-2-2002 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Συγκατηγορούμενός του σε υπόθεση που είχε εξιχνιάσει η Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ ήταν ο Δημήτριος Παπαδογεωργάκης, αδελφός του τότε δημάρχου Γέρακα Αττικής.
Η υπόθεση αφορούσε φορτίο άνω των 245 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στις 27-1-2000 στο λιμάνι Γκαλάο του Περού.
Τα ναρκωτικά βρίσκονταν μέσα σε κοντέινερ της εταιρίας των δύο καταδικασθέντων, που είχε την έδρα της στο Περού και επρόκειτο να μεταφερθούν με πλοίο στον Πειραιά με τελικό προορισμό την Αλβανία.
Η υπόθεση που επίσης είχε προκαλέσει σάλο ωστόσο ήταν με τα αρχαία της Κορίνθου, οι αρμόδιοι τότε δεν ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των αντικειμένων που άρπαξαν και μετέφεραν στις ΗΠΑ οι αρχαιοκάπηλοι.
Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ακόμη και σήμερα την αξία αυτών που «δε βρέθηκαν», τις βλάβες που, πιθανότατα, υπέστησαν (με πειράματα και αντίγραφα που συνηθίζουν να κάνουν τα αμερικάνικα «αρχαιόφιλα λόμπι» (παράνομα και νόμιμα, όπως έκαναν λ.χ. σε «Κόρη» του Μουσείου Ακρόπολης). Σημειώνουμε ότι τα κλεμμένα θα πωλούνταν σε δημοπρασία του γνωστού οίκου «Κρίστις».
Το FBI συνέλαβε για την υπόθεση μια γυναίκα «ως κάτοχο όλων των κλεμμένων», αλλά σίγουρα δεν ήταν η μόνη που εμπλέκεται σ’ αυτή την αρχαιοκαπηλία – η μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο.
Εν πάση περιπτώσει την 16η Ιουλίου 2010 εξαρθρώθηκε στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας, σπείρα διακίνησης κοκαϊνης όταν μέσα σε κότερο με την ονομασία «DODO» βρέθηκαν 80 κιλά της ουσίας.
Το DODO με πολωνική σημεία κατευθυνόταν από τη Βενεζουέλα στη χώρα μας με Πολωνό καπετάνιο ο οποίος και συνελήφθη. Στα χέρια των αστυνομικών αρχών βρίσκεται και ένας 23χρονος Έλληνας, ο οποίος θα παραλάμβανε την κοκαΐνη.

Παράλληλα, άλλα έξι άτομα συνελήφθησαν με την αστυνομία να θεωρεί πως περισσότερα από δέκα άτομα είναι μπλεγμένα στην υπόθεση.
Εγκέφαλος του κυκλώματος θεωρεί η αστυνομία πως είναι όπως προείπαμε ο Καραχάλιος.