Σερβίρουν σε ανήλικους αλκοολούχα ποτά!

Σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κατηγορούμενοι για έκθεση από κοινού παραπέμπονται οι γονείς δύο ανήλικων παιδιών που διεκομίσθηκαν και νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εξαιτίας “δηλητηρίασης” που υπέστησαν από την κατανάλωση αλκοόλ.
Στην πρώτη περίπτωση οι γονείς μιας ανήλικης φέρονται να παραμέλησαν την επιμέλεια και εποπτεία της, εκθέτοντας την σε κίνδυνο, διότι μετέβη στο Φαληράκι Ρόδου στο “μπαρ” με την επωνυμία “Κατερίνα”, μαζί με δύο άνδρες αγνώστου ταυτότητας, που την παρακίνησαν σε κατανάλωση αλκοόλ με αποτέλεσμα να διακομισθεί και να νοσηλευθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Στη δεύτερη περίπτωση οι γονείς ενός ανήλικου αγοροιού φέρονται να παραμέλησαν την επιμέλεια και εποπτεία του εκθέτοντας τον σε κίνδυνο, καθώς μαζί με φίλους του κατανάλωσαν ένα μπουκάλι κρασί με σούμα 1½ λίτρου που βρήκε στο ψυγείο του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Από τον Οκτώβριο του 2012 εκκρεμεί εξάλλου προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον ποινικό κολασμό ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που σερβίρουν αλόγιστα αλκοόλ σε ανήλικους.
Αφορμή είχε αποτελέσει η μεταφορά τριών ανηλίκων στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου με συμπτώματα μέθης.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα κορίτσι 14 μόλις ετών που διασκέδαζε με την παρέα της στη Μεσαιωνική Πόλη. Η ανήλικη χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, είναι ένα ζήτημα πολύπλευρο και βαθιά κοινωνικό. Είναι ζήτημα για το οποίο ευθύνες έχει η κεντρική πολιτεία, η οικογένεια, η εκπαίδευση, οι κατά τόπους θεσμικοί φορείς, όλοι εμείς σαν κοινωνία.
Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί επ’ ουδενί να ανάγεται σε αστυνομικό πρόβλημα ούτε και να αντιμετωπίζεται μόνο με κατασταλτικά μέτρα. Η Αστυνομία παρεμβαίνει εφόσον δεν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των ανηλίκων από την προμήθεια και κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Διότι νομοθεσία υπάρχει αλλά το ζητούμενο είναι αν τηρείται και αν δεν τηρείται ποιος φταίει.
Η απάντηση μπορεί να δοθεί με δυο φράσεις: Φταίνε όλοι εκείνοι που ελαφρά τη καρδία και με μεγάλη ευκολία ικανοποιούν την επιθυμία των ανήλικων να γευθούν το απαγορευμένο: αλκοόλ ή τσιγάρο. Και το πράττουν εκμεταλλευόμενοι τους ελαστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολλές φορές επειδή δεν υπάρχει ικανό αριθμητικά προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε ακόμα κι επειδή δεν υπάρχει διάθεση για τέτοιους ελέγχους.
Η προμήθεια και η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, δεν αφορά μόνο τα νυχτερινά καταστήματα. Αυτή, είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος.
Κάποια νυχτερινά καταστήματα, κλαμπ, μπαρ κλπ., κάνουν ότι και πολλές άλλες επιχειρήσεις: δεν διστάζουν, όταν εμφανιστεί μπροστά τους ένας έφηβος ή ένας νεαρός και τους ζητήσει αλκοόλ, να του το προσφέρουν χωρίς δυσκολία.
Στον τόπο μας, ο ανήλικος μπορεί να αγοράσει οινοπνευματώδη ποτά απ’ οπουδήποτε, μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ οπουδήποτε.
Μήπως δεν έχουμε όλοι μας γίνει μάρτυρες εικόνας όπου ένα παιδί πλησιάζει ένα περίπτερο, ανοίγει την πόρτα του ψυγείου, παίρνει ένα αναψυκτικό και μια φιάλη αλκοολούχο ποτό, πληρώνει και φεύγει ανενόχλητο; Την ίδια εικόνα δεν την έχουμε δει σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε σούπερ μάρκετ και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης οινοπνευματωδών ποτών;
Ή μήπως δεν έχουμε τύχει στην ουρά κάποιου νυχτερινού μαγαζιού για να περάσουμε την είσοδο και μπροστά μας περιμένουν έφηβοι και νεαροί αλλά δεν είδαμε να τους ζητούν ταυτότητα; Ακόμα και σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πέριξ σχολείων δεν έχουμε δει μαθητές με αλκοολούχο ποτό στο χέρι;
Στην παραπάνω διάσταση του θέματος, την προμήθεια δηλαδή αλκοόλ από οπουδήποτε, αναφέρονται και γονείς οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα παιδιά τους μπορεί να βρουν οπουδήποτε αλκοόλ και να το αγοράσουν, ώστε στη συνέχεια να το καταναλώσουν σε εξωτερικό χώρο.
Στην Ελλάδα και εν προκειμένω στη Ρόδο, υπάρχει τέτοια εξοικείωση όλων μας με την εικόνα της αγοράς οινοπνεύματος από ανήλικο και της κατανάλωσής του, που ελάχιστα μας παραξενεύει ή μας υπαγορεύει να παρέμβουμε εκείνη την στιγμή ως ενήλικες.
Έτσι, έχουμε το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε όλοι: ανήλικοι να διασκεδάζουν σε κέντρα με ένα ποτό στο χέρι, να αγοράζουν οινοπνευματώδη απ’ οπουδήποτε πωλούνται και να τα καταναλώνουν στο πάρκο, στην πλατεία, στην παραλία.
Η λογική όσων πωλούν αλκοολούχα ποτά, ότι δεν τους βλέπει κανείς και άρα δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου αν επιτρέψουν στον ανήλικο να αγοράσει ή των κέντρων διασκέδασης ότι ενδεχομένως να μην γίνει αστυνομικός έλεγχος ένα βράδυ κι άρα θα ρισκάρει να επιτρέψει την είσοδο σε ανήλικους, είναι η λογική μιας ασυνείδητης κοινωνίας που δεν την αφορά το μέλλον των παιδιών της.
Φυσικά, δεν παραβλέπουμε και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανήλικοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ακόμα και στα σπίτια τους. Ακόμα και υπό τα βλέμματα των ίδιων τους των γονέων ανήλικα κυρίως αγόρια καταναλώνουν τις περίφημες «κούπες» σε κοινωνικές εκδηλώσεις.