Σε «θέση μάχης» από χθες δάσκαλοι και καθηγητές

«Θέση μάχης» πήραν από χθες δάσκαλοι και καθηγητές στο νησί μας εξαιτίας των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Να σημειωθεί πως οι δάσκαλοι χθες το μεσημέρι προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Μπλοκάρησαν» μάλιστα και την αίθουσα που διεξάγονταν η συνεδρίαση του συμβουλίου για τις αποσπάσεις των δασκάλων .
Τα μέλη του Συλλόγου των Δασκάλων προχώρησαν στην κατάληψη προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η οδηγία που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργου Τσιαβού αλλά και στην περιφερειακή διεύθυνση και τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων των σχολικών μονάδων αναμορφωμένου ωραρίου.
Τους δασκάλους εξόργισε, όπως εξήγησε στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Γιώργος Γκοτζιαμάνης και η δεύτερη οδηγία με την οποία το υπουργείο Παιδείας αξίωσε να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα κατά 10%.
«Διαμαρτυρόμαστε για ένα έγγραφο που έχει σταλεί σε όλους τους διευθυντές εκπαίδευσης σύμφωνα με το οποίο καταργούνται τα ολοήμερα τμήματα των σχολικών μονάδων αναμορφωμένου ωραρίου. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους γονείς και τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι υπεύθυνοι για ένα τμήμα και θα καλύπτονται περιστασιακά οι ανάγκες. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή την οδηγία του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ.Γιώργος Γκοτζιαμάνης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων αναφέρθηκε και στη δεύτερη οδηγία που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
«Δεν μπορεί να γίνει αυτό τη στιγμή που ήδη υπήρχε πρόβλημα στα σχολεία. Εμείς δεν τα δεχόμαστε αυτά και προχωρήσαμε σε κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του τμήματος που συνεδρίαζε το ΠΥΣΠΕ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Κ. Μουτσάκης.
«Προχωρήσαμε στην κατάληψη γιατί προσπαθούν να κλείσουν τα ολοήμερα σχολεία. Δεν θα το δεχθούμε αυτό. Ζητήσαμε από τον περιφερειακό διευθυντή να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης και δεν δέχθηκε. Έστειλε μάλιστα και νέα εντολή. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε δυναμικό αγώνα», δήλωσε το μέλος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Ειρήνη Καραπάνου και πρόσθεσε πως οι δάσκαλοι θα μείνουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για τα ολοήμερα σχολεία.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες και οι καθηγητές στην πλατεία Κύπρου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.
Τους λόγους που οδηγούν τους καθηγητές σε κινητοποιήσεις, επαναλαμβανόμενες από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Β. Καραγιάννης.
«Τα προβλήματα και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι οξυμένα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των επιταγών της τρόικας. Αυτός ήταν ο λόγος που μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μας βοηθήσουν και να στηρίξουν την Παιδεία που βάλλεται, όπως και η Υγεία», δήλωσε ο κ. Β. Καραγιάννης και τόνισε πως η κυβέρνηση με το νέο τύπο λυκείου θα δυσκολέψει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.
«Οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
Σε ερώτηση για τις κενές θέσεις των καθηγητών ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ δήλωσε:
«Με βάση τα στοιχεία θα έχουμε 150 κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε βασικές ειδικότητες γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Ακόμη και αυτό το πρόβλημα να μην υπήρχε ήταν λανθασμένος ο τρόπος διαχείρισης του προσωπικού».
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ δήλωσε πως ήδη έχει δημιουργηθεί «αλαλούμ» με τις τοποθετήσεις των καθηγητών.
«Καλούμε όλους τους Ροδίτες να αντισταθούν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Εμείς εξαγγείλαμε απεργίες από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου. Τα σχολεία θα ανοίξουν μόλις η κυβέρνηση δώσει λύσεις και ανοίξει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καραγιάννης.
«Πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση για να ενημερώσουμε τους γονείς και τους μαθητές για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Το Λύκειο θα είναι στην ουσία ένα εξεταστικό κέντρο. Όσα παιδιά δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν αυτή την πορεία θα εξοστρακίζονται στις σχολές κατάρτισης», δήλωσε ο εκπαιδευτικός κ.Γιάννης Παύλου.
Οι εκπαιδευτικοί διένειμαν και επιστολή της ΟΛΜΕ με την οποία γονείς και μαθητές καλούνται σε συστράτευση «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς». Επίσης, ενημερώνει τους μαθητές ότι θα «ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου».
«Μετά από τούτο τον Σεπτέμβρη λοιπόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, αποφασίσαμε να ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου. Απέναντί μας έχουμε τα στελέχη των υπουργείων, τους καλοπληρωμένους μάνατζερ, τα δελτία ειδήσεων, που δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν ότι είναι ο δικός μας ο αγώνας που θα βλάψει το Σχολείο και όχι η δική τους βάρβαρη πολιτική», επισημαίνεται στην επιστολή.

Το ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας πραγματοποίησε προχθές το βράδυ το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κύπρου.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αποφάσεις σαν αυτές που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και οδηγούν στον Καιάδα χιλιάδες μαθητές. Τα παιδιά με αυτά τα δεδομένα παύουν να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν τι συμβαίνει και να αντιδράσουν γιατί τα χειρότερα είναι μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΕ του ΚΚΕ κ. Τάκης Πότσος.