Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει, όπως φαίνεται από τα ίδια τα πράγματα, η δημοτική αρχή Ρόδου, προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά και χωρίς προβλήματα.
Οι περικοπές των κονδυλίων δεν έχουν συγκεκριμένα τελειωμό, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν άλλου είδους συνέπειες. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθεί το τμήμα προσόδων με το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να εισπράττονται τουλάχιστον οι οφειλές προς το Δήμο. Η δεύτερη πηγή από την οποία θα μπορούσαν έστω μεσοπρόθεσμα να αντληθούν πόροι, είναι η ακίνητη περιουσία του Δήμου που πρέπει να αξιοποιηθεί. Ωστόσο, ούτε ένα βήμα έχει γίνει ποτέ προς την κατεύθυνση αυτή.
Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρόδου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά. Στις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς. Προηγήθηκαν προχθές και σχετικές δηλώσεις του δημάρχου.
Στη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και τις εξελίξεις που δημιούργησε η εγκύκλιος με την οποία ανακοινώθηκε πως οι ΟΤΑ μπορούν να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν προς τρίτους. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί να προχωρήσει η δημοτική αρχή στη λήψη δανείου.
«Όμως εμείς θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες και θα τρέξουμε για να προλάβουμε τις προθεσμίες που ορίζει η εγκύκλιος ώστε να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Όσα κονδύλια περισσέψουν θα επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε έτοιμοι για τη σύναψη δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Θέλουμε να έχουμε τις σχετικές αποφάσεις έτοιμες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε από το Δήμο Ρόδου για να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορούσαν οι πολίτες να προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών τους προς τους ΟΤΑ.
«Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των ανταποδοτικών τελών. Έχουμε πάρει το αρχείο από τη ΔΕΗ και έχει γίνει σημαντική δουλειά. Τα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσει στο προσεχές χρονικό διάστημα ο δήμαρχος. Αναζητήσαμε τρόπους να βοηθηθεί η ομάδα εργασίας και να προχωρήσει σε αυτοψίες, τουλάχιστον στα μεγάλα κτήρια και τις επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί είναι σωστά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση που παρουσιάζουν τα έσοδα του Δήμου Ρόδου.
«Μιλάμε για μεγάλες απώλειες αφού από την 1η Ιανουαρίου 2012, η τακτική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 5.000.000 ευρώ. Τα έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ είναι μειωμένα κατά 15%. Από τον φόρο εισοδήματος θα χαθούν, όπως πάνε τα πράγματα, 3,7 -4 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ωφεληθεί ο Δήμος με τη μείωση του μισθολογικού κόστους αφού οι απώλειες είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα, λοιπόν, στα έσοδα. Για το λόγο αυτό προχωρούμε στη σύσταση γραφείου ελέγχου εσόδων», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε συνάντηση χθες με τα στελέχη του τμήματος ακίνητης περιουσίας καθώς η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση και άλλων περιουσιακών της στοιχείων σε μια προσπάθεια να εξεύρει πόρους.
«Δόθηκε εντολή στα στελέχη να προχωρήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να γίνουν οι διαγωνισμοί, για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων. Είναι αυτά για τα οποία δόθηκε πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν όμως και άλλα που θα δώσουν μεσοπρόθεσμα οικονομικό όφελος στο Δήμο», τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.
Ερωτηθείς ο κ. Τσουκαλάς για τα νέα ακίνητα που η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να αξιοποιήσει απάντησε πως πρόκειται για μια έκταση στ’ Ασγούρου, το ακίνητο του Νηρέα και άλλα.
«Σκέψεις γίνονται και για το ακίνητο στη “Ρένη”, όπου όμως υπάρχει εργολαβία. Είναι το “Παλαί”, που αποτελεί επένδυση την οποία δεν γνωρίζω αν μπορούμε να συντηρήσουμε. Το θέμα αυτό απαιτεί την μέγιστη προσοχή. Στην κρίση πιστεύουμε πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα ενδιαφερθούν. Τονίζω πως δεν προχωράμε σε πώληση αλλά στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης που θα μας δώσουν έσοδα», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ο κ. Τσουκαλάς ανακοίνωσε πως ζήτησε να ενισχυθεί το τμήμα προσόδων προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα.
«Ζήτησα να ενισχυθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία που θα διεξάγει ελέγχους για τα θεσμοθετημένα έσοδα. Δεν μιλάμε για χαράτσια, αλλά για αυτά που θα πρέπει να εισπράττουμε. Κάποιοι πρέπει να πληρώνουν για να μην υπάρχει και ανταγωνισμός» , τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ερωτηθείς αν η οικονομική δυσπραγία και η καθήλωση των εσόδων γίνουν αιτία να καθυστερεί η μισθοδοσία του προσωπικού απάντησε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα.
«Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι δύσκολο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Πιστεύω πως δεν θα υπάρξει θέμα. Αν όμως δεν συμπληρωθεί μέρος των εσόδων θα δημιουργηθεί πρόβλημα, ακόμη και στη λειτουργία του ίδιου του Δήμου», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.
Αναφορικά με το πρόβλημα που παρατηρήθηκε με το προσωπικό της ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Ιαλυσό, ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί.
«Εξηγήσαμε πως είχαμε πρόβλημα και ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα πληρώναμε για δύο μήνες εργασίας και από τον Μάιο και μετά θα καταβάλλαμε περισσότερα χρήματα», είπε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως έγινε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και ότι δόθηκαν κάποια χρήματα προχθές.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/se-anammena-karvouna-kathete-i-dimotiki-archi/













