Ορίζονται οι επιθεωρητές για διαχειριστικό έλεγχο

Τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τις εταιρείες ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς που βρίσκεται στην Αθήνα .
Η υποβολή της πρότασης αυτής ήταν μονόδρομος αφού και στις δύο εταιρείες δημιουργήθηκαν τεράστια ανοίγματα και χρέη σε εργαζόμενους και προμηθευτές.
Ο Δήμαρχος επιδιώκει να προχωρήσουν οι έλεγχοι γρήγορα, να βγει όλη η αλήθεια στο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν. Για το λόγο αυτό είχε ετοιμάσει και το σχετικό κείμενο το οποίο παρέδωσε στον υφυπουργό μαζί με την απόφαση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απόφαση αναφέρεται, πως είναι αναγκαίο να διενεργηθούν οι διαχειριστικοί έλεγχοι.
Η συνάντηση φαίνεται πως είχε θετικό αποτέλεσμα αφού ο κ Κουσελάς, δήλωσε στο Δήμαρχο Ρόδου ότι οι διαχειριστικοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα και θα οριστούν γρήγορα και οι δύο Επιθεωρητές, που θα έχουν την ευθύνη για το σοβαρό αυτό θέμα.
«Παρέδωσα επιστολή και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και συζητήσαμε, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις δύο εταιρείες . Του ζήτησα να ορίσει άμεσα τους δυο επιθεωρητές και το δέχθηκε», δήλωσε στη «δ» μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Ρόδου κ Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου συζήτησε με τον υφυπουργό Οικονομικών και για τα χρέη που είχαν στην Εφορία οι παλαιοί δήμοι και ο κ . Κουσελάς εξήγησε πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ρύθμιση. «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον θα γίνει ρύθμιση για τις οφειλές αυτές”, είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς
Ο κ. Κουσουρνάς είχε συνάντηση και με την υπεύθυνη της ΕΤΑ κ Σοφία Φαλτσέτα και συζήτησαν για όλα τα τουριστικά ακίνητα που υπάρχουν στο νησί μας.
«Συζητήσαμε για τα τουριστικά ακίνητα που έχουμε στη Ρόδο και ζήτησα αυτά να παραχωρηθούν στο δήμο. Ζήτησα επίσης να γίνει το συντομότερο και η παραχώρηση των παραλιών σε μας», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Συζήτηση έγινε και για την αξιοποίηση ακινήτων του νησιού μας με τη διαδικασία Fast Track θέμα που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού στο νησί μας .
“Θεωρήθηκε θετικό το γεγονός ότι θα γίνει και ενημέρωση στη Ρόδο για το θέμα αυτό”, σημείωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Εξαιτίας των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα αναβλήθηκαν, οι συναντήσεις του δημάρχου Ρόδου με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Έχουν ήδη προγραμματιστεί και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως δήλωσε στη “δ” ο κ . Κουσουρνάς.
NEEΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Για το ίδιο θέμα από το Δήμο Ρόδου εκδόθηκε χθες το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση συναντήθηκε στην Αθήνα σήμερα (Πέμπτη) το πρωί ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς ενώ νωρίτερα είχε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Στεφάνου.
Ο κ. Κουσουρνάς συζήτησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου:
• Για το ποσόν των 7.350.000 ευρώ που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία της 28ης Ιανουαρίου καθώς και την ανάγκη άμεσης διάθεσης μέρος αυτών, για συγκεκριμένα έργα
• τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης με τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές
• τη διατήρηση λειτουργίας της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. και καθορισμό του τρόπου λειτουργίας με το νέο θεσμικό πλαίσιο
• για την οικονομική κατάσταση της ΑΔΕΚΑΜ και της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. ζητώντας οδηγίες για τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν
Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Δημήτρη Χουσελά Νομικό Σύμβουλο στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Κουσουρνάς ενημέρωσε για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και ζήτησε την άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου για τον τρόπο και χρόνο λύσης και εκκαθάρισής των εταιρειών αυτών.
Χθες ο Δήμαρχος Ρόδου συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της ΕΤΑ και συζήτησε μαζί της τις εκκρεμότητες που έχουν πρώην δήμοι του νησιού ενώ αιτήθηκε την εκ νέου παραχώρησή των παραλιών για τη νέα τουριστική περίοδο.
Συνεχίζοντας τις επαφές του στην Αθήνα, ο δήμαρχος θα συναντηθεί το απόγευμα με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με την οποία θα συζητήσει για τις δυνατότητες ανακύκλωσης στη Ρόδο, για τον αποχετευτικό αγωγό Αρχάγγελος-Βόδι.
Τέλος συνεργασία θα έχει ο Δήμαρχος και με τον υφυπουργό Δημοσίων Έργων Παναγιώτη Ρήγα σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.